Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Χάος, συνωστισμός και ταλαιπωρία πολιτών στο Κτηματολόγιο

Απίστευτες εικόνες με τους πολίτες και από τη Δυτική Θεσσαλονίκη να προσπαθούν για μέρες να πάρουν σειρά και να εξυπηρετηθούν

Στο Κτηματολόγιο που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης υπάγονται και οι περιοχές Αμπελόκηπων, Κορδελιού, Μενεμένης, Ευκαρπίας, Συκεών, Διαβατών και Νέας Μαγνησίας. 

Από τα ξημερώματα πολίτες σπεύδουν να στηθούν στην ουρά έξω από το Κτηματολόγιο ενώ από την προηγούμενη ημέρα δεκάδες πολίτες γράφουν το ονοματεπώνυμο τους σε μια άτυπη λίστα αναμονής που βρίσκεται κολλημένη στην γυάλινη πόρτα του γραφείου. 

Πολίτες, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι επιδίδονται, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι, σε έναν απίστευτο αγώνα προκειμένου να πάρουν σειρά σε αυτή τη λίστα των πολιτών για να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου που ανοίγει τις πόρτες τους στις 08:30.

Τότε ένας υπάλληλος του Κτηματολογίου βγαίνει στην είσοδο, παίρνει τη λίστα και μετά «κόβει» τα χαρτάκια προτεραιότητας της υπηρεσίας!

Η τριτοκοσμική εικόνα είναι καθημερινή. Όπως είπαν πολίτες, άλλοι έρχονται από τα ξημερώματα γράφουν το όνομα τους στο χαρτί, πηγαίνουν σπίτι τους και έρχονται λίγο πριν τις 08:00 για να πιστοποιήσουν ότι δεν άλλαξε κάτι στη λίστα.

«Στέλνουν οδηγούς ταξί μέσα στη νύχτα τους οποίους πληρώνουν για να γράψουν το όνομά τους. Άλλοι περνούν το απόγευμα από εδώ που έχει αρχίσει η εγγραφή της λίστας γράφουν το όνομά τους για να είναι στους πρώτους την επόμενη το πρωί» έλεγε ένας δικηγόρος.

Ένας άλλος δικηγόρος ανέφερε ότι «πολλοί πληρώνουν άλλους κυρίως αστέγους να κάθονται εδώ για να πάρουν σειρά και να μην περιμένουν οι ίδιοι».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου. Ερχόμαστε εδώ από τα χαράματα και βλέπουμε ότι υπάρχει μία λίστα η οποία είναι γραμμένη αυθαίρετη από κάποιους δικηγόρους. Υπάρχουν καταγγελίες ότι πληρώνουν άτομα να έρθουν να γράψουν τα ονόματα κι από εκεί και πέρα ερχόμαστε και δεν εξυπηρετούμαστε. Μπορεί να καθίσουμε και έξι-εφτά ώρες και δεν θα εξυπηρετηθούμε ποτέ. Μπορεί να έρχεται ο πολίτης τρεις και τέσσερις ημέρες και να μην εξυπηρετείται. Θεωρώ ότι η άμεση ευθύνη είναι του προϊσταμένου του Κτηματολογίου που δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να βάλει μια τάξη» είπε ο δικηγόρος Χρυσάφης Δασκαλάκης.

Για το χάος και τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο Κτηματολόγιο της Θεσσαλονίκης μίλησε και ο γραμματέας του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Γιώργος Σερέτης.

«Κάθε μέρα πολίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι περιμένουν έξω από το Κτηματολόγιο για να γράψουν το όνομά τους σε ένα χαρτάκι. Στις 08.30 βγαίνει ένας υπάλληλος και λέει στον κόσμο φέρτε τη λίστα και θα σας δώσω χαρτάκια για να μπείτε μέσα. Υπάρχει κόσμος που πάει από τις 04:00 τα χαράματα και όχι μία μέρα αλλά περισσότερες και τελικά μπορεί να τους πουν οι υπάλληλοι ότι δεν θα εξυπηρετηθείτε, δεν θα δοθούν άλλα χαρτάκια ελάτε αύριο. Δεν είναι κατάσταση αυτή για ένα Κτηματολόγιο» είπε ο κ. Σερέτης.

Ανέφερε ότι αντίστοιχα γραφεία σε άλλες περιοχές «όπως στην Καλαμαριά γίνεται ηλεκτρονικά και κάνουμε τη δουλειά από το γραφείο μας. Στη Θεσσαλονίκη που είναι μεγάλο το κτηματολόγιο δυστυχώς ζούμε αυτή την κατάσταση».

Οι ημερομηνίες των πράξεων των ακινήτων τους που καλούνται να προλάβουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι ασφυκτικές και όλοι βιώνουν το άγχος της προθεσμίας. Πράξεις μεταβίβασης, κυριότητας, αγοραπωλησίας, ελέγχου του ακινήτου κ.ά. περνούν μέσα από το Κτηματολόγιο. «Πούλησα το ακίνητό μου και πρέπει να προλάβω να κάνω την πράξη και η προθεσμία λήγει μεθαύριο. Έχω πόσες μέρες που έρχομαι και δεν εξυπηρετούμαι» είπε μια κυρία.

ΠΗΓΗ: Sputninknews.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement