Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε 2.5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών

Πότε ξεκινά

Εντός τους Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι προληπτικές δωρεάν εξετάσεις για το καρκίνο τραχήλου μήτρας που θα αφορούν 2.500.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα πρόληψης του υπουργείου Υγείας το οποίο αφορά σε γυναίκες ηλικίας από 21 – 65 ετών.

Μάλιστα τα sms ενημέρωσης θα αποσταλούν στις γυναίκες εντός του Δεκεμβρίου ώστε να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα η γενική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε όλες τις δωρεάν εξετάσεις που θα γίνουν στον πληθυσμό.
Τα υπόλοιπα προγράμματα

Ειδικότερα τα προγράμματα είναι τα εξής:

Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ ΠΑΠ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
Καρδιαγγειακά: 5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετων, κολονοσκόπηση.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα.

Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:

90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV dna test και
90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία

Έτσι λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement