Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης Λεωνίδας Παπαγεωργίου

Published

on

Με τον αδελφό του δώρισαν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα νοσοκομείο, την “Εστία Παπαγεωργίου” στον Εύοσμο και τη “Φροντίδα Παπαγεωργίου” στο Φίλυρο

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, ο ένας εκ των αδελφών και εθνικών ευεργετών, οι οποίοι σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και δώρισαν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα νοσοκομείο-κόσμημα, την “Εστία Παπαγεωργίου” στον Εύοσμο και τη “Φροντίδα Παπαγεωργίου” στο Φίλυρο.

Ήταν το 1993, όταν ο Λεωνίδας, μαζί με τον αδελφό του Νίκο Παπαγεωργίου, αποφάσισαν να δωρίσουν το ποσό των 30 εκατ. δολαρίων και να κατασκευάσουν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1932 στη Σιάτιστα, ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες στον χώρο της γουνοποιίας. Αναγκάστηκε να εργαστεί από μικρή ηλικία, μαζί με τα αδέλφια του, Νικόλαο και Απόστολο, καθώς οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα τους, το 1943.

Η λήξη του πολέμου βρήκε τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου ξενιτεμένο στις ΗΠΑ, όπου διέμεινε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στη συνέχεια, μετανάστευσε στη Γερμανία. Ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Φρανκφούρτη και με τη συνεργασία των αδελφών του ο επιχειρηματικός όμιλος της οικογένειας αναδείχτηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους στον τομέα της γουνοποιίας διεθνώς.

Το έργο του δεν περιορίστηκε στα σύνορα της Γερμανίας, όπου ζούσε. Στη γενέτειρά του, τη Σιάτιστα, προχωρούσε συνεχώς σε δωρεές. Χάρη σε αυτές ανεγέρθηκαν και συντηρήθηκαν το Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ ανακατασκευάστηκαν οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Δημητρίου και του Προφήτη Ηλία. Παρείχε οικονομική στήριξη με τη μορφή χορηγίας υποτροφιών σε αδύναμους οικονομικά μαθητές περιοχών του Δήμου Βοΐου, ώστε να ανταποκριθούν στις σπουδές τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Με δωρεές του αναγέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Φρανκφούρτη. Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, αναγορεύθηκε σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη από το ελληνικό κράτος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον δήμο Βοΐου, τη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, καθώς και από πλήθος άλλους φορείς και συλλόγους, οι οποίοι τίμησαν τον ίδιο αλλά και τον αδελφό του Νικόλαο.

Η οικογένεια του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου τον αποχαιρετά με θλίψη και εκφράζει τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement