Η φύλαξη σημείων και προσώπων που θεωρούνται στόχοι για τις διωκτικές αρχές «καταπίνει» έναν μεγάλο αριθμό μάχιμων αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη
Η φύλαξη σημείων και προσώπων που θεωρούνται στόχοι για τις διωκτικές αρχές «καταπίνει» έναν μεγάλο αριθμό μάχιμων αστυνομικών σε καθημερινή βάση στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικών που έπρεπε να βρίσκονται στους δρόμους και να αντιμετωπίζουν την εγκληματικότητα που εξακολουθεί να παίρνει την ανιούσα.
Η διαρκής αύξηση των φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. σε κτίρια και ανθρώπους, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ίδιων των αστυνομικών, που βλέπουν μάχιμες υπηρεσίες να μην έχουν πλέον προσωπικό. Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι τα περιπολικά είναι ανύπαρκτα στις γειτονιές, καθώς τα περισσότερα διατίθενται σε φύλαξη κτιρίων. Οι φωνές της αντίδρασης ολοένα πληθαίνουν, ενώ και ο απλός κόσμος ζητάει την ενίσχυση της αστυνόμευσης, την ώρα που κλέφτες και ληστές κυκλοφορούν έξω – αλλά και μέσα – από τα σπίτια τους.
Η εικόνα αστυνομικού να κάθεται σε μία καρέκλα έξω από εταιρία ξένων συμφερόντων που χορηγεί… πτυχία γλώσσας, οι μονάδες της ΟΠΚΕ που βρίσκονται μόνιμα έξω από σπίτι πανεπιστημιακού, η φύλαξη… εξοχικού πρώην στελέχους Τράπεζας και οι μόνιμες διμοιρίες έξω από πρώην κατάληψη, η πόρτα της οποίας είναι χτισμένη, είναι εικόνες που έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα στις γειτονιές οι κάτοικοι αντιδρούν ότι οι ληστείες καταστημάτων και οι κλοπές σπιτιών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.
«Υπάρχει τεράστια κατασπατάληση δυνάμεων στη φύλαξη διαφόρων στόχων», υποστηρίζει μιλώντας στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης. Εξηγεί ότι το παράδοξο είναι πως όταν υπάρχει ένα θέμα στην επικαιρότητα που αυξάνει την ανάγκη φύλαξης στόχων, μπορεί οι λόγοι έκτακτης φύλαξης των στόχων να εκλείψουν λίγες ημέρες μετά «όμως εμείς εξακολουθούμε να τους φυλάμε», υπογραμμίζει. «Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει την αστυνομία να φυλάει έναν υπέρογκο «άστοχων» στόχων και μεγάλος αριθμός του αστυνομικού προσωπικού να απασχολείται με αποτέλεσμα να τους στερείται ο Έλληνας πολίτης και η αστυνόμευση», είπε χαρακτηριστικά.
Οι συνδικαλιστές επανειλημμένως έχουν ζητήσει να αρθούν τα μέτρα, που κάποτε ήταν έκτακτα, σε συγκεκριμένους στόχους για τους οποίους πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον. «Υπάρχει υπερβολική διάθεση συναδέλφων σε στόχους», συμπληρώνει από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δημήτρης Παδιώτης. Το ζήτημα απασχολεί τους αστυνομικούς σε όλη την Ελλάδα, καθώς υπάρχει μεγάλη διάθεση δυνάμεων σε στόχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Έγινε μία προσπάθεια από το υπουργείο να περιοριστούν οι αριθμοί των συναδέλφων που διατίθενται σε στόχους, όμως όχι μόνο δεν απέδωσε, ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί», παρατήρησε ο κ. Παδιώτης.
Τα εμβόλια και η ύπαιθρος
Οι δείκτες της εγκληματικότητας παρουσιάζουν αύξηση όσο ο αριθμός των μάχιμων αστυνομικών διατίθενται σε στόχους, σε στατικές υπηρεσίες, χωρίς να είναι σε θέση να επιχειρούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κέντρου όπου φυλάσσονται τα εμβόλια για τον κορωνοϊό στο Ωραιόκαστρο. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν συναγερμό, σύγχρονα μέτρα ασφαλείας και επιτήρησης, όπως και ιδιωτική φύλαξη (security). Εντούτοις, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιπλέον των μέτρων αυτών οκτώ περιπολικά, με το πλήρωμά τους, βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τα εμβόλια.
Την ίδια ώρα το αντίστοιχο τμήμα του Ωραιοκάστρου για να καλύψει όλη την περιοχή ευθύνης του, που είναι μεγάλη, έχει τη δυνατότητα εξόδου… μισού περιπολικού. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο τμήμα σε συνεργασία με το τμήμα Δέλτα, στη Σίνδο, βγαίνουν από κοινού για περιπολία καθώς το προσωπικό των δύο τμημάτων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες αστυνόμευσης, επομένως και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Ένα ακόμη ζήτημα που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών είναι η διαρκής παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ έξω από κατάληψη που εκκενώθηκε πριν μήνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Παρ’ ότι η είσοδος του κτιρίου χτίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, δηλαδή ογδόντα άτομα, διατίθενται για την υπηρεσία φύλαξης ενός άδειου κτιρίου σε 24ωρη βάση. Ειδικά η φύλαξη του κτιρίου αυτού έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς σε έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων τονίζεται ότι το μηνιαίο κόστος για τον συγκεκριμένο… στόχο ανέρχεται για το δημόσιο στις 80.000 ευρώ.
«Εμείς έχουν προτείνει να ιδρυθεί υποδιεύθυνση φύλαξης στόχων, ώστε αυτή η υπηρεσία να είναι αρμόδια γι’ αυτόν τον σκοπό. Να έχει άμεσα αντανακλαστικά στη διακοπή παροχής φύλαξης σε στόχους για τους οποίους παύει να υφίσταται η επικινδυνότητα», σημείωσε ο κ. Τσαϊρίδης. Και πρόσθεσε ότι με την ίδρυση τέτοιας υπηρεσίας το αστυνομικό προσωπικό θα έχει εξειδίκευση. «Θα γνωρίζει όλες τις ιδιαιτερότητες περιοχής και στόχου που φυλάσσεται», σημείωσε.
Πηγή: Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Karfitsa