Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Eκλογές 2023: Θα πέσουν… κορμιά στις μάχες της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ποιοι θα αναμετρηθούν με ποιους – Πόσοι ανακοίνωσαν επίσημα

Στα …χαρακώματα βρίσκονται από νωρίς υποψήφιοι δήμαρχοι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες μάχες με τελικό στόχο να κερδηθεί ο πόλεμος των εκλογών, τον Οκτώβριο του 2023. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, λόγω των πολλών και δυνατών διεκδικητών, οι αναμετρήσεις στους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Παύλου Μελά.

Και μπορεί σε αυτούς τους δύο δήμους οι αντίπαλες παρατάξεις να «φουλάρουν» μηχανές, να καταστρώνουν τα πλάνα τους και να συμπληρώνουν ψηφοδέλτια, αντίθετα στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με το νέο έτος. Οι δήμαρχοι θα είναι σίγουρα εκ νέου υποψήφιοι και αναμένουν επίσημα τους αντιπάλους τους, ενώ στον δήμο Νεάπολης – Συκεών ο Σίμος Δανιηλίδης θα βρει απέναντι του παλιούς και νέους γνώριμους.

Εμφύλιος «γαλάζιων» διεκδικητών στον Δ.Κορδελιού – Ευόσμου

Μετρώντας τις υποψηφιότητες στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου έχουμε και λέμε: έως τώρα έχουν ανακοινώσει πρόθεση ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, οι Λευτέρης Αλεξανδρίδης και Βασίλης Ανδρεάδης (προερχόμενοι και οι δύο από την παράταξη Καμαρινού), η Μαρία Μανούκα και ο Μίλτος Τασούλης.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως όλοι οι αντίπαλοι του δημάρχου προέρχονται από την κεντροδεξιά, επομένως θα αναζητήσουν ψήφους από το ίδιο «βαρέλι». Ο κ.Μανδαλιανός έχει στην παράταξη του βασικά στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και θα κοιτάξει να πάρει σταυρούς και από αυτή τη δεξαμενή για να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν με τους δημοτικούς συμβούλους που εντάσσουν στα ψηφοδέλτια τους να κερδίσουν τους δημότες.

Εμφύλιος «γαλάζιων» διεκδικητών στον Δ.Κορδελιού – Ευόσμου

Μετρώντας τις υποψηφιότητες στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου έχουμε και λέμε: έως τώρα έχουν ανακοινώσει πρόθεση ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, οι Λευτέρης Αλεξανδρίδης και Βασίλης Ανδρεάδης (προερχόμενοι και οι δύο από την παράταξη Καμαρινού), η Μαρία Μανούκα και ο Μίλτος Τασούλης.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως όλοι οι αντίπαλοι του δημάρχου προέρχονται από την κεντροδεξιά, επομένως θα αναζητήσουν ψήφους από το ίδιο «βαρέλι». Ο κ.Μανδαλιανός έχει στην παράταξη του βασικά στελέχη που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και θα κοιτάξει να πάρει σταυρούς και από αυτή τη δεξαμενή για να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα επιχειρήσουν με τους δημοτικούς συμβούλους που εντάσσουν στα ψηφοδέλτια τους να κερδίσουν τους δημότες.

Δυναμικά κινείται ο κ.Αλεξανδρίδης που έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του προεκλογική εκδήλωση, ετοιμάζεται για την επόμενη και ανακοίνωσε αρκετά ονόματα που τον στηρίζουν στην προσπάθεια διεκδίκησης του δήμου. Μεταξύ αυτών και το ισχυρό «χαρτί» που ακούει στο όνομα Σταύρος Φωτιάδης, καθώς ο λαϊκός τραγουδιστής είπε το «ναι» και θα κάνει προσπάθεια να εκλεγεί στα δημοτικά έδρανα.

Αντίθετα, ο γιατρός κ.Ανδρεάδης, έκανε γνωστό το όνομα παράταξης και προς το παρόν περιορίζεται σε επαφές και παρουσία σε εκδηλώσεις. Πιο δυναμικά, κινείται ο κ.Τασούλης που έχει συναντήσεις με παράγοντες της περιοχής ενώ μέσω δελτίων Τύπου στέκεται στα προβλήματα και ζητά από τη διοίκηση του δήμου να δώσει λύσεις και απαντήσεις.

Όσον αφορά τη μοναδική γυναίκα που αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια, την κυρία Μανούκα έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση εναντίον του δημάρχου. Με ανακοινώσεις της καυτηριάζει τις κινήσεις Μανδαλιανού, ενώ παράλληλα γνωστοποιεί σταδιακά και ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό της.

Στους σίγουρους που θα κατέβουν στις εκλογές του 2023 στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου είναι επίσης ο Θανάσης Κοκονάς ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Ζυγάς με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Χρήστος Κοβατσιάδης.

Ντέρμπι για τρεις στον Δ.Παύλου Μελά

Στις εκλογές του 2019 έγινε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Γιώργο Λίλτση. Σε αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και ένας ακόμη δυνατός παίκτης, ο Δημήτρης Ασλανίδης δημιουργώντας ακόμη πιο αμφίρροπες καταστάσεις. Οι τρεις μονομάχοι του δήμου Παύλου Μελά, και σε αυτή την περίπτωση προερχόμενοι από την κεντροδεξιά ως πρόσωπα, έχουν γνωστοποιήσει τις προθέσεις τους και έχουν ξεκινήσει τον αγώνα δρόμου προς την κάλπη.

Ο δήμαρχος κ. Δεμουρτζίδης μέσα σε αυτή τη θητεία κατάφερε να κάνει άνοιγμα σε στελέχη άλλων παρατάξεων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και να έχει στο πλευρό του τόσο τον Δημήτρη Δεληγιάννη, που αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου όσο και τη Σίσσυ Φραγκοπούλου, που έχει αναλάβει χρέη αντιδημάρχου.

Ο κ. Λίλτσης, από την άλλη, που έχασε το δημαρχιακό θώκο για μερικές δεκάδες ψήφους διαφορά κινείται δυναμικά από την πρώτη κιόλας μέρα. ‘Εχει διαμορφώσει κοινό μέτωπο συνεργασίας με τον ‘Αρη Ιακωβίδη, έχει στο πλευρό του αρκετά ακόμη έμπειρα μέλη της αυτοδιοίκησης ενώ στους κόλπους της ομάδας υπάρχουν εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και νέα στελέχη με όρεξη και διάθεση.

Το φαβορί Λάζαρος Κυρίζογλου 

Ιδιαίτερα ήσυχος κοιμάται τα βράδια ο Λάζαρος Κυρίζογλου καθώς είναι ο μόνος μέχρι στιγμής δήμαρχος στη δυτική Θεσσαλονίκη που όπως φαίνεται κανένας δεν θέλει να αναμετρηθεί μαζί του. Ο κ.Κυρίζογλου έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα και οδεύει προς μία έκτη θητεία.

Ο αντίπαλος του στις εκλογές του 2019, Γιώργος Κυριλλίδης, έχει κάνει γνωστή την πρόθεση να μην κατέβει υποψήφιος, ενώ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναζητά νέο πρόσωπο μετά το θάνατο του Γιάννη Νοτάκη. Από την άλλη, ο Ηλίας Σμήλιος θα είναι εκ νέου επικεφαλής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Σοφία Καρασαρλίδου με τη «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση στον δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης».

Παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά «παίζει» μόνος ο κ.Κυρίζογλου προχώρησε ήδη σε κινήσεις ανανέωσης του ψηφοδελτίου του, ενώ δεν σταματάει να δηλώνει πως κάθε μέρα κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από το έργο του και τις επαφές με τους δημότες.

Από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον δήμο Παύλου Μελά κατεβαίνει ο κ.Ασλανίδης, ο οποίος παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης για να ξεκινήσει από νωρίς τις προετοιμασίες της υποψηφιότητάς του. Προχώρησε σε ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης του και σε ανακοίνωση πολλών υποψηφίων που τον στηρίζουν στην προσπάθεια να καταφέρει να αλλάξει χέρια η διοίκηση του δήμου. Πέραν των τριών υποψήφιος θα είναι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο Μάριος Παλάντζας.

Ποιος μπορεί να απειλήσει τον Σίμο;

Ο Σίμος Δανιηλίδης για όγδοη φορά θα είναι υποψήφιος δήμαρχος με στόχο την εκλογή από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Απέναντί του στον δήμο Νεάπολης – Συκεών όπως φαίνεται θα βρει παλιούς γνώριμους, τον Ηλία Ζάχαρη και πιθανότατα τον Λάζαρο Ωραιόπουλο, τους οποίους αντιμετώπισε και στις εκλογές του 2019.

Βέβαια, αυτή τη φορά θα αναμετρηθεί και μ’ έναν πρώην αντιδήμαρχο του, τον Δημήτρη Ζιγκερίδη, που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες και πρόσφατα προχώρησε στη δημιουργία νέας παράταξης. 

Ο κ.Ζιγκερίδης αρχικά απηύθυνε κάλεσμα στους άλλους δύο συνυποψηφίους του, τους κυρίους Ζάχαρη και Ωραιόπουλο, να ενώσουν δυνάμεις και ακολούθως να εκλέξουν έναν υποψήφιο δήμαρχο που θα αναμετρηθεί με τον κ.Δανιηλίδη, μία πρόταση που όμως απορρίφθηκε. Υποψήφιοι θα είναι ακόμη οι Χαράλαμπος Βελλής και Γιάννης Λαθήρας. 

Η φημολογούμενη επιστροφή του Μίμη στον Δ.Δέλτα

Τι θα κάνει ο Μίμης Φωτόπουλος; Θα είναι και πάλι υποψήφιος στον δήμο Δέλτα κόντρα στον νυν δήμαρχο, Γιάννη Ιωαννίδη; Το ερώτημα αυτό αναμένεται να απαντηθεί στις αρχές του 2023 καθώς ο πρώην δήμαρχος εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει στις εκλογές.

Ο κ.Ιωαννίδης, μπορεί στη διάρκεια της θητείας να συνεργάζεται με αρκετούς πρώην αντιπάλους του, ωστόσο ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος θα κατέβει και πάλι απέναντι του στις εκλογές. ‘Οσο για τους άλλους δύο, Γιώργο Γλώσση και Σπύρο Σταματάκη, εξακολουθούν να το σκέφτονται.

Ο κ.Φωτόπουλος, προερχόμενος από τη ΝΔ, θα ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα την πρόθεσή του. Διατηρεί την ομάδα του και συμμετείχε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια και τις εκδηλώσεις του δήμου. ‘Οσο για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αναμένεται να είναι υποψήφια και πάλι η Λίνα Χατζηκυριάκου.

Με νέους αντιπάλους ο Π.Τσακίρης στο Ωραιόκαστρο 

Οι αντίπαλοι του 2019 έχουν «εξολοθρευτεί» και ο Παντελής Τσακίρης θα διεκδικήσει μία νέα θητεία στον δήμο Ωραιοκάστρου κόντρα σε νέα πρόσωπα.Ο δήμαρχος δηλώνει υποψηφιότητα στηριζόμενος στο έργο της τρέχουσας θητείας, ωστόσο είναι στο …περίμενε όσον αφορά τους αντιπάλους του. 

Από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση πολλά έχουν αλλάξει καθώς έχουν αποσυρθεί από τη μάχη ο Αστέριος Γαβότσης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Παντελής Σκαρλάτος μπορεί να δήλωσε πως θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά τη δημαρχία, όμως μετρά απώλειες και φαίνεται πως κάνει δεύτερες σκέψεις, ενώ στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γρηγόρη Εδιρνέλη έχει αντικαταστήσει ο Πασχάλης Χατζηευαγγέλου. Αντίθετα, θα διανύσουν το δρόμο προς την κάλπη οι Ανέστης Πολυχρονίδης και Αγγελος Θεμελής. 

Όσον αφορά τα νέα πρόσωπα, ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Αταμιάν, κάνει αυτό το διάστημα πολλές επαφές και συναντήσεις και το όνομα του παίζει πολύ ως υποψήφιος. Επίσημη ανακοίνωση ακόμη δεν υπάρχει, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ο κ.Αταμιάν «ζυγίζει» όλα τα ενδεχόμενα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεκδίκησης του δήμου. Το σίγουρο είναι πως εάν το αποφασίσει θα έχει τη στήριξη του πρώην δημάρχου κ.Γαβότση. 

Όσον αφορά τον Σωτήρη Μπάτο, τελικά θα παραμείνει υποψήφιος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα, παρά τις πληροφορίες ότι υπάρχει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα στον δήμο.

Πηγή: Εφημερίδα Karfitsa

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement