Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ένα στα τρία παιδιά εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ

Published

on

Συνολικά αποκλείστηκαν 83.000 παιδιά – Αρχίζουν οι εγγραφές σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ για κατόχους voucher

Εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) έμειναν για τη νέα σχολική περίοδο, 2021 -2022, ένα στα τρία παιδιά, οι γονείς των οποίων κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις για τα δύο προγράμματα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ειδικότερα, αποκλείστηκαν 83.000 παιδιά, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προ ημερών, αριθμός που ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις και παράλληλα επιβεβαίωσε του φόβους των αιρετών που εξαρχής διατύπωνα τις αντιρρήσεις τους κυρίως για τον ύψος του προϋπολογισμού των δύο προγραμμάτων, που είναι ίδιο με το περσινό.

Δήμαρχοι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ανέφεραν ότι και φέτος θα μείνει εκτός δομών μεγάλος αριθμός παιδιών, που θα ξεπερνά τις 70.000, λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού των προγραμμάτων, σημειώνοντας πως δεν θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Συγκεκριμένα ο κ. Δανιηλίδης είχε αναφέρει μιλώντας στο makthes.gr ότι «φέτος κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δομών περίπου 80.000 παιδιά, έναντι 60.000 πέρυσι, τόσο λόγω του ίδιου προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 279 εκατ. ευρώ, όσο και του μεγαλύτερου, σε σχέση με πέρυσι, αριθμού αιτήσεων που θα υποβληθούν λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία οδηγήθηκαν χιλιάδες γονείς από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑΜΕΑ). Σύμφωνα με την ίδια για τα ΚΔΑΠ υποβλήθηκαν 113.877 αιτήσεις, αλλά έγιναν δεκτές μόνο οι 63.051, γεγονός που σημαίνει ότι έμεινα εκτός δωρεάν φιλοξενίας 50.000 παιδιά.

Η ΕΕΤΑΑ μάλιστα αποδίδει το μεγάλο αριθμό παιδιών που έμεινε εκτός, στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ξεπερνούσαν το εισόδημα, δηλαδή ήταν πολύ πιο πάνω από το όριο των 23.000 ετησίως. Σε δηλώσεις του πάντως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι για τρίτη χρονιά κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με τον ίδιο προϋπολογισμό των 279 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι έδωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρόσθετη στήριξη, ώστε να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

Voucher για 167.000 παιδιά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ, υπέβαλαν συνολικά αίτηση 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 167.100 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτήσεις που αφορούσαν πάνω από 83.000 παιδιά απορρίφθηκαν.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος για 250.863 παιδιά, σημείωσε νέα αύξηση, καθώς το 2020 ήταν για 229.600 παιδιά, έναντι 172.197 του 2019. Πέρυσι, με την πρώτη ανακοίνωση έμεναν εκτός περίπου 65.000 παιδιά, ενώ το 2019 ήταν περίπου 17.000.

Αρχίζουν αύριο οι εγγραφές

Στο μεταξύ στην… ουρά για την εγγραφή των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) θα βρεθούν από αύριο οι 167.100 ωφελούμενοι γονείς, κάτοχοι των voucher που έλαβαν για τις δύο δομές, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Όσοι έχουν επιλεγεί με σειρά μοριοδότησης, λαμβάνουν voucher αξίας 280 ευρώ το μήνα μήνα προκειμένου να επιλέξουν τον φορέα-δομή (δημοτικό ή ιδιωτικό) που επιθυμούν να φιλοξενηθεί το παιδί τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αν δικαιούνται ή όχι την «αξία τοποθέτησης» (voucher), μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. (www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

Σημειώνεται ότι φέτος στα δύο προγράμματα της ΕΕΤΑΑ συμπεριλαμβάνονται και οι μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement