Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ενημέρωση για πανδημία: «Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό» – Nέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

Published

on

Νέο μοντέλο διαχείρισης

Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. 

Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης μετά από δύο χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση διαχείρισής της. «Έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος, με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά μειωμένη νοσηρότητα και έχουμε το εμβόλιο».

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πλέον μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό. Δεν πιστεύουμε στην πολιτική μηδενική COVID, αλλά μπαίνουμε σε μία διαδικασία που θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε», σημείωσε ο κ. Πλεύρης. 

«Πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το εθνικό σύστημα υγείας, προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες μπαίνουμε σε μία διαδικασία που οι δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ένα πλαίσιο όπου είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό το πλαίσιο είναι δυναμικό και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου. Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο».

«Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας όπου η Ελλάδα είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το εάν με την άρση μέτρων θα μπορούν να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ψηφίσει την τροπολογία για παράταση της αναστολής μέχρι 31/12 και αυτό ισχύει προς το παρόν.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως δεν καταργούνται, αλλά -με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα- παύει να ισχύει η υποχρεωτική επίδειξή τους σε ορισμένους χώρους.

Νέο μοντέλο διαχείρισης

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία νέα φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση. «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε.

Ζαούτης: Από την Όμικρον 2 η πλειονότητα των κρουσμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκανε μια αποτίμηση της πανδημίας. Όπως είπε η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από την Όμικρον 2 που παρουσιάζει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση 7% στους διασωληνωμένους και σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό εισαγωγών και κρουσμάτων.

Ενημέρωση για πανδημία: «Σε φάση συνύπαρξης με τον ιό» – Τι αλλάζει στα σχολεία μετά το Πάσχα-1
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζαούτης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι λόγοι που η Ελλάδα «χαλαρώνει» τα μέτρα είναι οι εξής:

  • Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού
  • Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στον συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων
  • Λόγω των παραπάνω καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, της απουσίας νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη

Παπαευαγγέλου: Στα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα τα self-test στα σχολεία

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά, σημειώνοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία».

Όπως είπε, τα παιδιά όταν επιστρέψουν στα σχολεία δεν θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά δωρεάν self-test, παρα μόνο όσα παρουσιάζουν συμπτώματα.

Επιπλέον, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε πως όταν διαγνωστεί ένα παιδί με COVID θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές τους, την 1η και την 4η ημέρα, ενώ σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι.

«Επειδή υπάρχουν ιώσεις θα πρέπει να επικοινωνούν με τον παιδίατρο και θα κάνουν τεστ για COVID αν υπάρχει τέτοια σύσταση από τον γιατρό. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που έπεσε ο πυρετός», πρόσθεσε.

Ποια μέτρα αίρονται

Πάντως από την 1η Μαΐου αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ενώ και το Πάσχα θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Ειδικότερα τα μέτρα που αίρονται είναι:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού από 01.05.22 έως 31.08.22 παύει να ισχύει αφού  αίρεται η επίδειξη του για πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοικτούς.
  • Το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.
  • Από 01.05.22 καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Από 01.05.22 ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 01.05 έως 31.08 επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%.
  • Έως 31.05.22 παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement