Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Επιτήδειοι «ψαρεύουν» διαδικτυακά με ταξιδιωτικά πακέτα – Συμβουλές για να μην πέσετε θύματα απάτης

Πλαστά ηλεκτρονικά και μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις επιστρατεύουν οι επιτήδειοι για να εξαπατήσουν τους επίδοξους ταξιδιώτες. Η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και ο δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος μίλησαν στις «Συνδέσεις» για το πώς οι πολίτες δε θα πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης. https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-aprilios/20230419-SYNDESEIS-NTELEZOS-IWANNOU.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/04/20230419-SYNDESEIS-NTELEZOS-IWANNOU.jpg

«Η συγκεκριμένη απάτη έχει δύο πυλώνες. Ναι μεν αφορά έναν ενδιαφερόμενο, ο οποίος θέλει να κλείσει τις διακοπές του, αλλά παρατηρούμε απάτες και εις βάρος των ξενοδόχων και όλων όσoι ασχολούνται με τη βιομηχανία του τουρισμού» ανέφερε η κ. Ιωάννου.

Η ίδια κάλεσε τον κόσμο να μην εντυπωσιάζεται από τις προσφορές που εμφανίζονται συνήθως μέσα στους προσωπικούς μας λογαριασμούς στα social media για πολύ φθηνά δωμάτια και οικονομικές πτήσεις.

Περιγράφοντας τη διαδικασία με τα πλαστά link των επιτηδείων και το πώς γίνεται το hacking στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενδιαφερομένων η διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας σύστησε στον κόσμο να ψάχνει περισσότερο τις «προσφορές» στο διαδίκτυο.

«Όταν βλέπουμε ιστοσελίδες με κατάληξη “org ή net” ή κάποιες παραλλαγές, αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη ότι αυτό είναι ένα μια απατηλή ιστοσελίδα», συμπλήρωσε η κ. Ιωάννου.

Αναφορικά με το πώς εξαπατούν τους ανυποψίαστους πολίτες τόνισε συνήθως, ζητούν όλα τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ακόμα και τον κωδικό επιβεβαίωσης, ξεπερνώντας έτσι τις δικλείδες ασφαλείας των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Επιλέγουμε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Κώστας Ντελέζος αναφέρθηκε στις διαδικτυακές απάτες και στη μεγάλη προσοχή στις αναζητήσεις. «Οι επιτήδειοι έχουν στόχο να πάρουν τα χρήματα» είπε και αναφέρθηκε στον τρόπο που πείθουν τα θύματά τους.

«Ο κάθε υποψήφιος πελάτης να είναι επιφυλακτικός με τις προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές, έτσι να χρησιμοποιούν ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, όπως η πιστωτική κάρτα ή την PayPal, η οποία είναι διαδεδομένη και θα διασφαλίσει ότι έναντι δόλιων χρεώσεων θα πάρουμε τα χρήματα πίσω», σημείωσε ο κ. Ντελέζος.

Ο δημοσιογράφος επέστησε την προσοχή των ταξιδιωτών στην ηλεκτρονική διεύθυνση (url) επισημαίνοντας ότι στην αρχή θα πρέπει να έχει το https, που υποδηλώνει ότι υπάρχει πιστοποιητικό ασφάλειας.

«Θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε από ποιον αγοράζουμε. Είναι άλλο να αγοράζεις από ένα άγνωστο site τελείως και άλλο να παίρνεις υπηρεσίες μέσα από ταξιδιωτικές πλατφόρμες», κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement