Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Έρχεται “καλάθι” για το αρνί και το κατσίκι ενόψει Πάσχα

Published

on

Τις επόμενες ημέρες

Αν και είναι ακόμα νωρίς ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τις τιμές των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, οι συζητήσεις για τα παραδοσιακά εδέσματα του πασχαλινού τραπεζίου στην αγορά έχουν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επίκεινται συναντήσεις με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου αγοράς σχετικά με τη δημιουργία ενός «καλαθιού» για το αρνί και το κατσίκι την περίοδο του Πάσχα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές τους στα περσινά επίπεδα. Ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε μάλιστα δεν σκοπεύει να εντάξει στο «καλάθι του Πάσχα» που θα εφαρμοστεί στα σούπερ μάρκετ, τα αμνοερίφια, εξηγώντας ότι «ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος».

Του Ορθόδοξου Πάσχα προηγείται εκείνο των Καθολικών και αυτή την περίοδο η αγορά του κρέατος τροφοδοτεί αγορές όπως της Ιταλίας, με τις τιμές να διαμορφώνονται από τους παραγωγούς από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ στο αρνί και το κατσίκι. Μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι, όπως επεσήμανε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης.ADVERTISING

Οι τιμές στα κρεοπωλεία

Την εξέλιξη των τιμών από τους παραγωγούς τις επόμενες μέρες ανάλογα και με τις ποσότητες αμνοεριφίων που θα κατευθυνθούν στο εξωτερικό για το Πάσχα των Καθολικών αναμένουν και οι επαγγελματίες των παραδοσιακών κρεοπωλείων, από τα οποία πολλοί καταναλωτές προμηθεύονται κρέας για το πασχαλινό τραπέζι.

«Εφόσον οι τιμές παραγωγού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 7,5 – 8,5 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα, οι επαγγελματίες είναι διατεθειμένοι να συμπιέσουν το κέρδος τους για να πουλήσουν στους καταναλωτές στις περσινές τιμές» επεσήμανε στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Την ερχόμενη Πέμπτη εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κοινή συνέντευξη Τύπου με θέματα που αφορούν στο πασχαλινό τραπέζι από φορείς των κρεοπωλών και των κτηνοτρόφων.

Τι συμβαίνει με την επάρκεια

Όσον αφορά στην επάρκεια σε αμνοερίφια το φετινό Πάσχα, επίσης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πώς θα κινηθούν οι αγορές στο εξωτερικό τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο κ. Κεσίδης επισημαίνει ότι θα υπάρξει ζήτημα επάρκειας εάν γίνουν ανεξέλεγκτες σφαγές από αρνιά και κατσίκια και σταλούν στο εξωτερικό για το Πάσχα των Καθολικών. Η φετινή χρονιά ωστόσο στην ελληνική αγορά εκτιμάται πως θα είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

«Οι καταναλωτές πλέον αγοράζουν λιγότερες ποσότητες σε κρέας. Επομένως ακόμη κι έχουμε μειωμένες ποσότητες σε αρνί και κατσίκι στην αγορά, εκτιμάται πως θα αντισταθμιστεί από τη φετινή αγοραστική δύναμη των καταναλωτών» σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement