Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Φορολογικές δηλώσεις: Λυπητερή… για 1 στους 4 φορολογούμενους – Τι θα πληρώσουv

Published

on

Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι φορολογούμενοι

Από τις 31 Μαρτίου 2023 έχει εκκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά εκκαθαριστικά είναι «φουσκωμένα», και ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής, 1 στους 4 που υπέβαλε δήλωση πληρώνει φόρο που κατά μέσο φτάνει τα 585 ευρώ!

Επιπλέον, το 21,37% των φορολογούμενων έλαβε πιστωτικό εκκαθαριστικό με αποτέλεσμα να δικαιούνται επιστροφή κατά μέσο όρο ύψους 402,1 ευρώ ο καθένας, ενώ το 55,52% των σημειωμάτων είναι μηδενικού φόρου.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών που ξεφούρνισε η ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 που έτρεξαν να υποβάλλουν 14.324 φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

Το 55,52% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 7.952 είναι μηδενικά.

Για το 21,37% των φορολογουμένων ή για 3.062 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 1,230 εκατ. ευρώ δηλαδή 402,1 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.

Το 23,11% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 3.310 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,936 εκατ. ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι φορολογούμενοι

Σημειώνεται ότι όσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλουν τη δική τους φορολογική δήλωση.

Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία εφόσον:

Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους.

Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαίρεση από την τελευταία υποχρέωση υποβολής δήλωσης, έχουν μόνον όσοι 18αρηδες, το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement