Στοιχεία από την αστυνομία για το φαινόμενο των κλοπών σε λαϊκές αγορές
Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι κλοπές προσωπικών αντικειμένων σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, με τους πολίτες να έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, όταν έρχεται οι ώρα να βγάλουν το πορτοφόλι τους για να κάνουν τα ψώνια τους.
Εκμεταλλευόμενοι την πολυκοσμία και έχοντας ως στόχο κατά κύριο λόγο ηλικιωμένους που κουβαλούν πάνω τους χρηματικά ποσά για τις αγορές τους, οι κλέφτες επιλέγουν τα σημεία όπου διεξάγονται λαϊκές αγορές για να κλέψουν κυρίως πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα.
Ο τρόπος δράσης τους είναι συνηθισμένος. Την ώρα που οι πελάτες πληρώνουν σε πάγκο λαϊκής, οι κλέφτες -που παραμονεύουν σε κοντινό σημείο-, βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για να αρπάξουν ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα πορτοφόλι από την τσέπη του παντελονιού ή από μία γυναικεία τσάντα. Συνήθως, οι δράστες είναι… επαγγελματίες και οι κλοπές γίνονται αστραπιαία, με αποτέλεσμα τα θύματα να μη συνειδητοποιούν αμέσως ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής.
Οι κυριότερες περιοχές δράσης των κλεφτών σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που εξασφάλισε το thestival.gr, σε διάστημα ενός χρόνου (από 01/04/22 έως 31/03/23) έχουν καταγραφεί συνολικά 130 κλοπές προσωπικών αντικειμένων σε λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και δύο ληστείες σε βάρος γυναικών που κρατούσαν αμέριμνες τις τσάντες τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., oι περισσότερες κλοπές έχουν σημειωθεί σε λαϊκές αγορές της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά. Αρκετά περιστατικά κλοπών έχουν καταγραφεί και σε λαϊκές αγορές στην περιοχή της Χαριλάου, της Ανάληψης και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Βόλβης.
«Γίνεται χαμός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών και Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια», Κώστας Καρυπίδης, μιλώντας στο thestival.gr. «Βγαίνουν οι καημένες οι γιαγιάδες να ψωνίσουν και τους παίρνουν τα λεφτά. Έχουν με το ζόρι 20 ευρώ πάνω τους και τις κλέβουν. Ούτε που καταλαβαίνουμε πότε τις κλέβουν, είναι επαγγελματίες. Είναι πολλοί και συνεργάζονται» σημειώνει ο κ. Καρυπίδης.
Περισσότερη αστυνόμευση στις λαϊκές αγορές ζητούν οι πωλητές
«Το σωματείο μας έχει άτομα σεκιούριτι να είναι σαν φύλακες, σε όλες τις λαϊκές αγορές της πόλης αλλά δεν γίνεται να τους προλαβαίνουν όλους. Μέχρι να καταλάβουμε ότι έχει γίνει κλοπή αυτοί (σ.σ. οι κλέφτες) έχουν φύγει» εξηγεί.
«Στις μεγάλες λαϊκές αγορές υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Είναι σχεδόν αδύνατο να τους βρούμε. Χτυπιούνται πάνω στον άλλον και αρπάζουν τα πορτοφόλια» τονίζει και μιλάει για τη μεγάλη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης, εκεί όπου ο ίδιος διατηρεί πάγκο. «Γίνεται χαμός, λόγω του μεγάλου συνωστισμού. Είναι πάρα πολλοί. Μερικούς τους πιάνουν, αλλά τους αφήνουν ελεύθερους μετά από λίγο» υπογραμμίζει ο κ. Καρυπίδης.
Οι πωλητές ζητούν περισσότερη αστυνόμευση στις υπαίθριες αγορές, προκειμένου να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους εν δυνάμει κλέφτες. Συγκεκριμένα, εξηγεί πως «αν έχουμε περιπολίες αστυνομικών, ο κλέφτης πιθανόν να μη τολμήσει να κλέψει. Όταν βλέπουν αστυνομικούς που τους κοιτάνε, αυτοί (σ.σ. οι κλέφτες) φοβούνται και φεύγουν. Κι εμείς πλέον τους παίρνουμε χαμπάρι και αν το καταλάβουν δειλιάζουν και φεύγουν».
«Σαφώς χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνόμευση στις λαϊκές αγορές» υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας-Θράκης, Άγγελος Δερετζής σε δηλώσεις του στο thestival.gr.
«Βέβαια και η Αστυνομία δεν μπορεί να βοηθήσει, δεν έχει αρκετούς αστυνομικούς θεωρώ. Αλλά και τι να κάνουν οι αστυνομικοί; Τους πιάνουν και μετά από μια μέρα τους αφήνουν ελεύθερους. Είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι» εξηγεί όντας απεγνωσμένος για την κατάσταση με τις κλοπές στις λαϊκές αγορές, θεωρώντας ότι δύσκολα θα αλλάξει κάτι ριζικά.
Οι πολίτες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να είναι διπλά προσεκτικοί κατά τις επισκέψεις τους σε λαϊκές αγορές, να μην έχουν αντικείμενα αξίας σε εμφανή θέση και να καλούν την Αστυνομία σε περίπτωση που δουν κάτι ύποπτο.
Πηγή: thestival.gr