Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Κόλλησε στη γραφειοκρατία η μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη 

Παρά την ομόθυμη απόφαση τεσσάρων δημάρχων υπέρ της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη

Σαν σήμερα, το 1925 γεννήθηκε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έντεκα μήνες, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021. Ελάχιστες ημέρες μετά, στις 6 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας πρότεινε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη να δοθεί σε μία μεγάλη λεωφόρο της πόλης, την οδό Λαγκαδά. Μάλιστα, επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος διέρχεται από τέσσερις διαφορετικούς δήμους ο κ. Ζέρβας κάλεσε σε κοινή συνάντηση στο γραφείο του τους δημάρχους Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Η συνάντηση έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και σ’ αυτήν αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες ώστε η οδός Λαγκαδά να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Πράγματι, οι τέσσερις δήμοι κινήθηκαν με ταχύτητα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Αρχικά η πρόταση εγκρίθηκε από τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων απ’ όπου διέρχεται η οδός Λαγκαδά, δηλαδή το τοπικό συμβούλιο της 2ης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της Νεάπολης, της Πολίχνης, της Σταυρούπολης και των Αμπελοκήπων. Στη συνέχεια οι αποφάσεις αυτές εγκρίθηκαν ομόφωνα και από τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε τη σχετική απόφαση στις 21 Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν ανάλογες αποφάσεις και των υπολοίπων τριών δήμων. Οι αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων εστάλησαν στη συνέχεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 8 προς έγκριση.

Ωστόσο, παρότι παρήλθαν περίπου δέκα μήνες από τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων η υπόθεση παραμένει κολλημένη στην εν λόγω Επιτροπή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από τις αποφάσεις τις οποίες εξέτασε η Επιτροπή, ακυρώθηκαν, ενώ άλλες δεν εξετάστηκαν ακόμη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου η Επιτροπή του άρθρου 8 ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε ο δήμος για κάποιους τυπικούς λόγους. “Έτσι έπρεπε να πάρουμε νέα απόφαση προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά”. Ανάλογη ακυρωτική απόφαση ελήφθη και για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρο Λεκάκη “η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους και πρέπει να κινήσουμε εκ νέου τη διαδικασία”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των υπολοίπων δύο δήμων, Νεάπολης Συκεών και Παύλου Μελά, δεν εξετάστηκαν ακόμη από την Επιτροπή. Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως και αυτές θα ακυρωθούν καθώς είναι λίγο πολύ παρόμοιες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκαν οι αποφάσεις είναι γιατί η οδός Λαγκαδά διέρχεται από τέσσερις δήμους και συνεπώς, δεν μπορεί ένας δήμος μεμονωμένα, να αποφασίζει για τη μετονομασία της. Κι όλα αυτά, παρά την ομόθυμη απόφαση των τεσσάρων δημάρχων υπέρ της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το γραφειοκρατικό εμπόδιο θα πρέπει πιθανότατα να υπάρξει επαναδιατύπωση των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται βεβαίως ότι η μετονομασία θα καθυστερήσει για αρκετούς ακόμη μήνες, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να κολλήσει σε νέα γραφειοκρατικά τερτίπια.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement