Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Όχι» της Αποκεντρωμένης στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη

Επικαλείται μεν τυπικούς λόγους, ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης υπεισέρχεται και στην ουσία της υπόθεσης

Απορρίπτει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα η αρμόδια “Επιτροπή του άρθρου 8” τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Στις απορριπτικές αποφάσεις τις οποίες εξέδωσε η εν λόγω Επιτροπή, στο “δια ταύτα” επικαλείται μεν τυπικούς λόγους, ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης υπεισέρχεται και στην ουσία της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις μέρες μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας πρότεινε το όνομα του σπουδαίου συνθέτη να δοθεί σε μία μεγάλη λεωφόρο της πόλης, την οδό Λαγκαδά. 

Μάλιστα, επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος διέρχεται από τέσσερις διαφορετικούς δήμους ο κ. Ζέρβας κάλεσε σε κοινή συνάντηση στο γραφείο του τους δημάρχους Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη. 

Η συνάντηση έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου και σ’ αυτήν αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες ώστε η οδός Λαγκαδά να μετονομαστεί σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Οι τέσσερις δήμοι κινήθηκαν με ταχύτητα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες. Αρχικά η πρόταση εγκρίθηκε από τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων απ’ όπου διέρχεται η οδός Λαγκαδά, δηλαδή το τοπικό συμβούλιο της 2ης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, της Νεάπολης, της Πολίχνης, της Σταυρούπολης και των Αμπελοκήπων. Στη συνέχεια οι αποφάσεις αυτές εγκρίθηκαν ομόφωνα και από τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε τη σχετική απόφαση στις 21 Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν ανάλογες αποφάσεις και των υπολοίπων τριών δήμων. Οι αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων εστάλησαν στη συνέχεια στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 8 προς έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr η Επιτροπή έχει απορρίψει και τις τέσσερις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Πρώτη είχε εξεταστεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου 2021. 

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, επικαλούμενη στο “δια ταύτα”, τον τυπικό λόγο σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπερβαίνει τα χωρικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, μιας και η οδός Λαγκαδά δεν ανήκει μόνον στον κεντρικό δήμο. 

Ωστόσο, στο σκεπτικό της απόφασης μνημονεύονται εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών με τις οποίες η Επιτροπή τοποθετείται αρνητικά επί της ουσίας στην προοπτική μετονομασίας της οδού Λαγκαδά.

Συγκεκριμένα, μνημονεύονται οι εγκύκλιοι με αριθμ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) και με αριθμ. 6 (ΑΠ: 8257/3.2.2020) του ΥΠ.ΕΣ., σύμφωνα με τις οποίες “η μετονομασία επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους, «…διότι επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες…». 

Επίσης, στην με αριθμ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) εγκύκλιο αναγράφεται ότι «…οι συνεχείς μετονομασίες οδών, πλατειών και συνοικιών πρέπει να σταματήσουν. Μόνο για εξαιρετικούς λόγους και με πλήρη αιτιολόγηση μπορεί να γίνει μία μετονομασία».

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τόσο η με αριθμ. 536/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και η με αριθμ. 17/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, “απαράδεκτα αναφέρονται σε οδό η οποία αφορά χωρικά τέσσερις Δήμους”. 

Και η απόφαση καταλήγει: “Εν όψει των παραπάνω, η Επιτροπή, ομόφωνα, γνωμοδοτεί αρνητικά για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη”.

Σε μεταγενέστερο χρόνο η Επιτροπή του άρθρου 8 απέρριψε τις παρόμοιες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Αμπελοκήπου Μενεμένης και Παύλου Μελά, ενώ στην τελευταία της συνεδρίαση εξέδωσε ανάλογη αρνητική απόφαση και για τον τέταρτο δήμο Νεάπολης Συκεών. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της Επιτροπής είναι πανομοιότυπο και στις τέσσερις περιπτώσεις.

Με δήλωσή του στο makthes.gr ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει ότι “η προσέγγιση των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης είναι εντελώς νομικίστικη και τυπολατρική καταστρατηγώντας την ουσία. Δεν είναι μικρή υπόθεση τέσσερις δήμοι να ομοφωνούν για τη μετονομασία ενός δρόμου και η αρμόδια υπηρεσία να απορρίπτει και τις τέσσερις αυτές αποφάσεις”. 

Προσθέτει, δε, ότι “πλέον πρέπει να συντονιστούμε οι τέσσερις δήμαρχοι, αλλά και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας όπως και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας γιατί το θέμα έχει γενικότερη διάσταση καθώς με το σκεπτικό αυτό των υπηρεσιών αφαιρείται το δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να τιμά προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας, αλλά ακόμη και ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον τόπο τους, στο δήμο τους”.

Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για μετονομασίες οδών, Πέτρος Λεκάκης αναφέρει ότι “πάρθηκε μια πολιτική απόφαση από τους τέσσερις δημάρχους, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα να τιμήσουμε τον Μίκη Θεοδωράκη. Η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης είχε διαφορετική άποψη. Εμείς θα παλέψουμε να ανατρέψουμε αυτήν την απόφαση καθώς, με βάση αυτό το σκεπτικό, καμία μετονομασία δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνον σε δρόμους που δεν έχουν σπίτια, ούτε επιχειρήσεις. Άρα πρακτικά αφαιρείται η δυνατότητα να μπορεί ένας δήμος να τιμήσει ένα πρόσωπο αποδίδοντας σε έναν δρόμο ή σε μια πλατεία το όνομά του”.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement