Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις ρεύματος τον Ιανουάριο

Ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε τις νέες επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο. 

Αυξημένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των τιμολογίων φθάνει το 29% και είναι αποτέλεσμα της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.   

Αντιστοίχως εκτιμάται ότι αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση καθώς στόχος είναι η τελική τιμή καταναλωτή να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh.  

Οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh. Η αύξηση είναι της τάξης του 29%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

 Αναλυτικά οι επιδοτήσεις ανά κατηγορία καταναλωτών έχει ως εξής:

   * Για νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος ή άλλων κριτηρίων η επιδότηση για καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 33 λεπτά/KWh και καλύπτει εννέα στα δέκα νοικοκυριά απορροφώντας το 87% της αύξησης.

   * Για νοικοκυριά με κατανάλωση από 500-1000 KWh η επιδότηση είναι 28 λεπτά/KW ενώ προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 5 λεπτων/KWh εάν μειώσουν την κατανάλωση τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατά 15%.

   * Για νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 1000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 19 λεπτά/KWh. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών/KWh με μείωση της κατανάλωσης κατά 15%.

   * Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάτε το σύνολο της αύξησης και συγκεκριμένα η επιδότηση ανέρχεται σε 37,8 λεπτά/KWh.

   * Για τα επαγγελματικά τιμολόγια έως 35 KVA με κατανάλωση έως 2.000 KWh η επιδότηση ανέρεται σε 29,2 ευρώ/KWh καλύπτοντας το 80% της αύξησης.

   * Για τα επαγγελματικά τιμολόγια έως 35 KVA με κατανάλωση πάνω 2.000 KWh ανεξαρτήτως τάσης (Χαμηλή Μέση και Υψηλή) η επιδότηση ανέρχεται σε 13,4 λεπτά/KWh.

   * Για τους φούρνους η επιδότηση ανέρχεται σε 29,2 λεπτά/KWh

   Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει την επιδότηση των 20 ευρώ/MWh.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement