Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Οι χείμαρροι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και το ρέμα του Δενδροποτάμου

Συμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΑΘ Παγίων – Από ποιες περιοχές διέρχονται

Οδεύοντας προς την «καρδιά» του χειμώνα και με την κλιματική αλλαγή να έχει επηρεάσει την ένταση και τη δύναμη των καιρικών φαινομένων, οι αναγγελίες βροχοπτώσεων και καταιγίδων προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους περιοχών από τις οποίες διέρχονται ρέματα και χείμαρροι. 

Επιπλέον, η κατάσταση των περισσότέρων ρεμάτων και χειμάρρων είναι απελπιστική. Από τη μία, στα ανοιχτά τους τμήματα η βλάστηση είναι πλούσια ιδιαίτερα πλούσια με τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην τα καθαρίζουν από αυτή αλλά και τα φερτά υλικά και από την άλλη αποτελούν χωματερή για τους ασυνείδητους που σε αυτά πετούν μπάζα και άλλα ογκώδη.

Απότέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι τελικά να πλημμυρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά έντονης βροχόπτωσης ενώ σε περίπτωσης σφοδρής καταιγίδας πλημμυρίζουν δρόμοι και ολόκληρες γειτονιές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΑΘ Παγίων τα βασικότερα ρέματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σαν ανοικτά ή διευθετημένα στο δίκτυο ομβρίων, είναι:

Ο Δενδροπόταμος είναι το μεγαλύτερο ρέμα στην Δυτική Θεσσαλονίκη.
(Διευθετημένος για μήκος 4,1 χλμ και ανοικτό ρέμα το τμήμα προς τον Θερμαϊκό μήκους 1,3 χλμ.).

Στον Δενδροπόταμο εκβάλλουν:

Ο χείμαρρος Διαβατών και οι κλάδοι αυτού, διασχίζουν περιοχές των Διαβατών, του Ελευθέριου – Κορδελιού και του Ευόσμου.

Ο χείμαρρος Μενεμένης και οι κλάδοι αυτού.

Ο χείμαρρος Ασημάκη και οι κλάδοι αυτού, διασχίζουν περιοχές της Ηλιούπολης μέχρι περιοχές νοτιότερα του Ωραιοκάστρου.

Ο χείμαρρος Ωραιοκάστρου και κλάδοι αυτού.

Ο χείμαρρος «Αγίου Παντελεήμονος» και κλάδοι αυτού.

Ο χείμαρρος Ευκαρπίας στην περιοχή Ανθοκήπων και οι κλάδοι αυτού.

Ο χείμαρρος Ξηροπόταμος και οι κλάδοι αυτού, διασχίζουν περιοχές του Ρετζικίου, Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και ένας κλάδος του περιοχές του Φιλύρου.

Ο χείμαρρος Ηλιουπόλεως που αποτελείται ουσιαστικά από τρεις ξεχωριστούς χείμαρρους: των Συκεών, της οδού Ρ. Φεραίου και της Πολίχνης – Κρυονερίου Συκεών.

Ο χείμαρρος Μύλου και Φιλύρου που πρόκειται ουσιαστικά για την προέκταση και πέρας του κυρίως Δενδροποτάμου. (Δεν διατρέχει αστικές περιοχές)

Όπως μάλιστα επισημαίνει η ΕΥΑΘ Παγίων «στο μεγαλύτερο μέρος τους και σε ποσοστό πέραν του 80% όλα τα παραπάνω ρέματα είναι πλέον πλακοσκεπείς αγωγοί μεγάλων διαστάσεων, τα εδάφη άνωθεν τους έχουν απαλλοτριωθεί και έχουν κατασκευαστεί δρόμοι που διασχίζουν την πόλη».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement