Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες στη διάθεση των πολιτών

Published

on

Αλλαγές σε ταυτότητες, δίπλωμα οδήγησης, διαζύγια, μεταβιβάσεις ακινήτων κ.ά.

Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες τίθενται στη διάθεση των πολιτών, με την έλευση του νέου έτους. Οι αλλαγές αφορούν, συγκεκριμένα, στις ταυτότητες, στο δίπλωμα οδήγησης, στα διαζύγια, αλλά και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μεταξύ άλλων.

Οι νέες εφαρμογές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να αρχίσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ψηφιακές υπογραφές

Εντός Ιανουαρίου, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ειδικότερα, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι:

οι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων

οι 60.000 σε λογιστές

οι 43.500 σε δικηγόρους

οι 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Μετά την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας στο Covid Free Wallet, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής, προκειμένου να γίνεται χρήση των στοιχείων της ταυτότητά μας και για άλλες υπηρεσίες.

«Στοχεύουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όσον αφορά και στο δίπλωμα οδήγησης υπάρχει σχεδιασμός εντός του 2022 να δημιουργηθεί μια εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται στο κινητό το δίπλωμα, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης, έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα, «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων», που με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Άυλο διαζύγιο

Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια να προχωρήσουν γρήγορα στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου.

Οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, να βρίσκουν το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής

Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής, θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

ΠΗΓΗ: Sputnik

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement