Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

‘Ολες οι εκδηλώσεις του τριημέρου της Αποκριάς στη Δυτ.Θεσσαλονίκη

Published

on

Μουσική, σερπαντινοπόλεμος, κουδουνοφόροι και πέταγμα χαρταετού

Σε ρυθμούς ξέφρενου γλεντιού θα κινηθεί το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς η Θεσσαλονίκη, με τους δήμους να προγραμματίζουν, τρία χρόνια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, πλήθος εκδηλώσεων, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με την ψυχή τους.

   Στον Σοχό του δήμου Λαγκαδά κυριαρχεί το έθιμο των Κουδουνοφόρων, οι οποίοι με τα κουδούνια τους ξεσηκώνουν τους χιλιάδες επισκέπτες. Στους υπόλοιπους δήμους επικρατεί η μουσική, τα παραδοσιακά γλέντια με όλα τα νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και το πέταγμα του χαρταετού στους ανοιχτούς, δημόσιους, χώρους.

   Γλέντι με Χάλκινα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου

   Να δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις της Καθαρά Δευτέρας σε Εύοσμο και Κορδελιό που θα «πλημμυρίσουν» από χορό, μουσική, άφθονο κρασί και πατροπαράδοτα νηστίσιμα εδέσματα καλούνται οι δημότες.

   Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, η καθιερωμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας και για τη διασκέδαση θα φροντίσει το μουσικό σχήμα «Σαλονικιώτικο Τακίμι». Στον Εύοσμο, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε δύο σημεία: στο Πάρκο Ελπίδος με σαρακοστιανές γεύσεις και υπό τους ήχους των «Χάλκινων της Γουμένισσας» και στο Πάρκο Προσκόπων, με το ανάλογο τραπέζι συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

   Το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στον Σοχό του Δήμου Λαγκαδά

   Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι» στο Σοχό του δήμου Λαγκαδά, που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

   Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.

   Την Καθαρά Δευτέρα, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται με την αναβίωση του εθίμου των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς.

   Παραδοσιακό γλέντι στον Δήμο Νεάπολης Συκεών

   Με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική και όλα τα εδέσματα θα γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί, οι κάτοικοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Νεάπολης Συκεών.

   Ειδικότερα, σημεία συνάντησης έχουν οριστεί στον Άγιο Παύλο, το δημοτικό αθλητικό κέντρο (γήπεδο ποδοσφαίρου) με τους Adam Aman, στη Νεάπολη στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Νίκου Ταλέα, στα Πεύκα στον αύλειο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό – Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία Συκεών για γλέντι με τον Δημήτρη Κεχαγιά.

   Σερπαντινοπόλεμος στον Δήμο Παύλου Μελά

   Αποκριάτικο πάρτι με τους «ΧΑΛΚΙΝΟmania» και πολύχρωμο σερπαντινοπόλεμο οργανώνει για την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί στο Τρίγωνο Πολίχνης (Αγνώστου Στρατιώτη και Ελπίδος) ο δήμος Παύλου Μελά.

   Την Καθαρά Δευτέρα, τα Κούλουμα θα γιορταστούν με παραδοσιακό γλέντι, με μουσική, με πέταγμα χαρταετού και δραστηριότητες για τα παιδιά στο στρατόπεδο Καρατάσιου από τις 11 το πρωί.

   Σαρακοστιανά τραπέζια στον Δήμο Ωραιοκάστρου

   Με σαρακοστιανό τραπέζι θα γιορταστούν τα «Κούλουμα» στον δήμο Ωραιοκάστρου. Ειδικότερα, στις Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Ωραιοκάστρου, Καλλιθέας και Μυγδονίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν δωρεάν στους πολίτες παραδοσιακά εδέσματα, φασολάδα και λαγάνα.

   Οι εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα πραγματοποιηθούν: Ωραιόκαστρο (Αλώνια), Νεοχωρούδα (Γήπεδο Νεοχωρούδας), Πεντάλοφος (Αυλή Δημοτικού Σχολείου), Ν. Φιλαδέλφεια (Πλατεία), Μεσαίο (Πνευματικό Κέντρο), Πετρωτό (Πλατεία), Μονόλοφος (Πολιτιστικό Κέντρο), Μελισσοχώρι (Δημοτικό Σχολείο), Λητή (Ανεμόμυλοι), Δρυμός (Πλατεία).

   Ανοιχτές εκδηλώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης

   Ανοιχτές εκδηλώσεις για όλους τους δημότες θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο δάσος του Σέιχ Σου, σε Τούμπα, Χαριλάου και Τριανδρία, όπου θα διανεμηθούν τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, λαγάνες, χαλβάς, ελιές, φασόλια φούρνου, τουρσί, ταραμάς και κρασί ενώ τον ρυθμό της ημέρας θα δίνουν μουσικά σχήματα παραδοσιακής μουσικής.

   Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Δάσος του Σέιχ Σου (Πλ. Τσιάτρα, 11.00 -15.00), Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57, 11.00 -15.00), Πάρκο Νέας Ελβετίας (11.00 – 16.00) και Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Τριανδρίας (Χαρ. Τρικούπη και Τζουμαγιάς, 10.30-13.30).

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement