Η κατανομή των κονδυλίων θα αρχίσει στις αρχές Ιουλίου
Ανάσα” στους δήμους που βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους έως και 70% θα δώσει το νέο πακέτο ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και καυσίμων. Τα κονδύλια πρόκειται να κατανεμηθούν στους δήμους – με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών – στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εξασφαλίσει μέχρι στιγμής περί τα 80 -90 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για νέα δόση χρηματοδότησης, καθώς προηγήθηκε η καταβολή ποσού ύψους 115 εκατ. ευρώ, ως έκτακτο κονδύλιο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ενώ οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν με ακόμη 114 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα υπέρογκα έξοδα των σχολικών μονάδων σε ρεύμα και καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο).
Τη δόση των 100 εκατ. ευρώ είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αναγκών των δήμων, λόγω του ενεργειακού κόστους, που εκτροχίασε τους προϋπολογισμούς των περισσοτέρων ΟΤΑ.
Όσον αφορά στην κατανομή του ποσού, η ηγεσία της ΚΕΔΕ, αλλά και οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι ο πιο δίκαιος είναι να τηρηθούν τα κριτήρια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ώστε να μην υπάρξουν αδικίες μεταξύ των δήμων.
«Αναμφισβήτητα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι, εξαιτίας τους ενεργειακού κόστους, ωστόσο η κατανομή των κονδυλίων από τη δεύτερη δόση είναι σωστό να γίνει με τα κριτήρια που κατανέμονται οι ΚΑΠ, γιατί οι ανάγκες σε κάθε είναι διαφορετικές, ως εκ τούτου είναι άλλα και τα ποσά που απαιτούνται για τα έξοδα και τους λογαριασμούς» τόνισε στο makthes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.
Στο… χείλος του γκρεμού οι δημοτικές επιχειρήσεις
Στο μεταξύ “πονοκέφαλο” στην ηγεσία της ΚΕΔΕ προκαλεί και η οικονομική στήριξη των δήμων που διαθέτουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, οι οποίες με βάση τη νομοθεσία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους δήμους, καθώς είναι ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα.
«Η χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρος των τεράστιων αναγκών που δημιούργησε η αύξηση του ενεργειακού κόστους, είναι μια επιπλέον ανάσα. Θα συνεχίσουμε όμως να διεκδικούμε επιπλέον χρήματα για λογαριασμό των δήμων της χώρας που έχουν ΔΕΥΑ είτε μόνο υπηρεσίες Ύδρευσης» τόνισε σε πρόσφατη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως είπε ο ίδιος έως τώρα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για τις ΔΕΥΑ, για τις οποίες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πλέον ασφυκτική. «Πρέπει» είπε, «να βρεθεί άμεσα λύση για τις ΔΕΥΑ, γιατί θα αρχίσουν να κόβεται το ρεύμα και μιλάω για υγιείς ΔΕΥΑ που θα πάψουν όμως να είναι υγιείς». Μάλιστα πρότεινε ως λύση να χρηματοδοτηθεί το νερό, όπως ακριβώς χρηματοδοτήθηκαν κλάδοι βασικών αγαθών της αγοράς όπως το ψωμί. «Επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, είναι απαίτηση πλέον οι ΔΕΥΑ να ενταχθούν στη χρηματοδότηση μέσω της τιμής κιλοβατώρας. Μέχρι τώρα δεν πήραν τίποτα, αφού οι χρηματοδοτήσεις των 65 και 130 €/MWh, δεν αφορά τις μεγάλες παροχές που συνήθως οι ΔΕΥΑ έχουν. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η στήριξή τους» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Πάντως πολλοί αιρετοί ξεκαθαρίζουν ότι αν δε ληφθούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα, δεν είναι μακριά η μέρα που θα τιναχθούν στον αέρα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης (ΔΕΥΑ), που και αυτές έπεσαν θύματα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.
Πηγή: makthes.gr