Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Παραλλαγή Όμικρον: Σχέδιο για υποχρεωτικά τεστ για όλους

Published

on

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για την περίοδο των εορτών

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση υπό το φόβο της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, με τα νέα μέτρα να βρίσκονται στη «φαρέτρα» για μετά τις γιορτές.

Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός και για την περίοδο των εορτών, όπου η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες θεωρείται δεδομένη, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση της διασποράς.

Πλεύρης: Προς υποχρεωτικά τεστ για όλους

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως ο έλεγχος με διαγνωστικό τεστ για όλο τον πληθυσμό, βρίσκεται ανάμεσα στις σκέψεις της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας της χώρας. «Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Για την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, τόνισε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο και για αυτόν τον λόγο, δοκιμάζονται όπως είπε εκτατά σχέδια: «Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο ίδιος

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιλότος και για την πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι το πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.

Γεωργιάδης: Παράθυρο για νέα μέτρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους. Πρόσθεσε όμως ότι, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον αρμόδιο υπουργό, πιθανότατα την Τετάρτη.

Νέα μέτρα: Τι εξετάζεται

Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, τα κυβερνητικά στελέχη μαζί με τους επιστήμονες θα μελετήσουν με προσοχή τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν και μετά τις εορτές, τις πρώτες ημέρες δηλαδή του νέου χρόνου, προκειμένου να αποφανθούν εάν υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και της Μετάλλαξης Όμικρον, προκειμένου να λάβουν και τις σχετικές αποφάσεις. Στην περίπτωση πάντως που η μετάλλαξη όμικρον έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει άμεσα την εφαρμογή νέων μέτρων.

Μεταξύ αυτών σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι:

Αύξηση των ελέγχων σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια αλλά και κέντρα διασκέδασης. Εξάλλου διαπιστώνεται ότι τις ημέρες αυτές ελάχιστοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε νυχτερινά κέντρα και μπαρ όπου επικρατεί συνωστισμός τόσο στην είσοδο των καταστημάτων όσο και στο εσωτερικό. Να σημειωθεί ότι με βάση τα ισχύοντα μέτρα, οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται κανονικά στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ χωρίς μάσκες αλλά μόνο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα.

Η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα λένε πηγές του ethnos.gr, αλλά και στα καταστήματα εστίασης προκειμένου να μην καταγράφεται συνωστισμός. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει νέος περιορισμός και σε ό,τι αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ενώ αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Επίσης στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός παρότι η κυβέρνηση αναμένει τις αποφάσεις της Ευρώπης προκειμένου να αποφανθεί τι θα γίνει με το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντως πολλά κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει άμεσα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών. Να σημειωθεί ότι τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα εξετάζουν σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχεδόν βέβαιον θεωρείται ότι μετά τις εορτές η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει αύξηση του αριθμού των τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί και κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.
Παράλληλα έντονα συζητείται και το θέμα της αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους εργασίας.
Για τα σχολεία από την άλλη υπάρχουν εισηγήσεις – επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr- να ορισθούν νέοι περιορισμοί 10 με 15 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά, δηλαδή ουσιαστικά με το άνοιγμα τους. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός αλλά και αντιρρήσεις σχετικά με το πως θα προχωρήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς απώλειες γνώσεων για τους μαθητές. Τα νέα μέτρα εάν εφαρμοσθούν είναι πιθανό να περιλαμβάνουν περιορισμό του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, με εκ περιτροπής παρουσία στις αίθουσες. Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα νέα κρούσματα είναι πολλά και στις ηλικίες των παιδιών.

Lockdown πάντως δεν αναμένεται να εφαρμοσθεί στη χώρα αφού διαψεύδεται κάθετα από την κυβέρνηση.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement