Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

ΠΕΔΚΜ: Η αυτοδιοίκηση στέλνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού

Published

on

Διαδικτυακός διάλογος δημάρχων με τον καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ Ε.Σμυρνάκη

Πως μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη στο γενικό πληθυσμό; Πως θα πειστούν για το εμβόλιο οι άνθρωποι που ακόμα διστάζουν; Είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση για όσους έχουν κάνει ήδη τις δυο πρώτες, και ποιο εμβόλιο θα πρέπει να επιλέξει ο πολίτης για την τρίτη δόση; Πως μπορεί να συμβάλλει η αυτοδιοίκηση στην αντικειμενική πληροφόρηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών;

Αυτά ήταν, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από δημάρχους, αντιδημάρχους και εκπροσώπους της εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας στην ανοιχτή διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), με θέμα την ενίσχυση των εμβολιασμών, μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την οποία στηρίζουν οι ΠΕΔ της χώρας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Α΄ αντιπρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Εμμανουήλ Σμυρνάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός είναι το πρώτο βασικό στοιχείο πρόληψης έναντι του covid -19, όμως πρέπει να λαμβάνονται και όλα τα άλλα μέτρα δημόσιας υγείας. Τόνισε μάλιστα πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ακόμη και για εκείνους που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις εμβολίου, καθώς μπορεί να νοσήσουν, αλλά όχι σοβαρά.

«Βρισκόμαστε στη φάση πλέον που έχουμε δυο στόχους ως Επιτροπή Εμβολιασμού. Πρώτος παραμένει ο εμβολιασμός των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει καμία δόση σήμερα και δεύτερος η ενισχυτική δόση στους πολίτες που έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό» υπογράμμισε ο κ. Σμυρνάκης.

Αναφερόμενος δε στη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να συμβάλλει στην ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος, είπε ότι θα πρέπει να περάσει στις μικρές – και όχι μόνο – κοινωνίες το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του covid-19, μέσα από τα δημοτικά της ιατρεία, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης επισήμανε ότι ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε mRNA εμβόλιο αυτή τη στιγμή, ενώ διευκρίνισε ότι η 3η δόση του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι η μισή της πρώτης, όμως για τα άλλα εμβόλια είναι μια κανονική δόση. «Η νόσος σημαίνει κάτι ως προς την προστασία του ατόμου που νόσησε αλλά αν δεν ενισχυθεί από εμβολιασμό στην πραγματικότητα δεν μπορεί να παρέχει επαρκή ασφάλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σμυρνάκης.

Καϊτεζίδης: “Σημαντική η διάθεση των αυτοδιοικητικών για βοήθεια”

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι είναι σημαντική η διάθεση των αυτοδιοικητικών για βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε πολύ ενημερωτικά τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Σμυρνάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη.

«Ήταν πολύ διαφωτιστική εκδήλωση και καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η διάθεση των αυτοδιοικητικών για βοήθεια. Εκφράζουμε μια αγωνία για τις καθημερινές εξελίξεις, αλλά όλοι έχουμε τη διάθεση να συμβάλλουμε θετικά σε αυτό, γιατί φιλοδοξία μας είναι να πάμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο και σε μια ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σε συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτουν σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη σκοπιμότητά του κατά του covid -19» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι σε μικρές κοινωνίες και χωριά μπορούν να παρέμβουν οι δήμοι πηγαίνοντας κοντά στον κόσμο μαζί με το «Βοήθεια στο σπίτι», τον πρόεδρο του χωριού, τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους, ώστε να μιλήσουν ξανά και εκλαϊκευμένα για την ανάγκη του εμβολιασμού.      

Από την πλευρά του ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη σημασία της ενεργοποίησης των κοινωνικοπρονοιακών δομών, αλλά και στη ανάγκη νέων πιο συγκεκριμένων μέτρων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement