Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

ΠΕΔΚΜ: Οι εταιρείες ρεύματος να αποδίδουν στους δήμους τα εισπραχθέντα δημοτικά τέλη

Αυστηρή νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση στους δήμους των εισπραχθέντων από τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ανταποδοτικών τελών

Αίτημα προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο στις περιπτώσεις που οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποδίδουν , καταθέτει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), ενώ θα το θέσει και υπόψη της ΚΕΔΕ

Το θέμα μείζονος σημασίας για όλους τους δήμους έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι παρατηρείται ανεπίτρεπτη και παράνομη παρακράτηση των δημοτικών τελών που δεν αποδίδονται στους δήμους αλλά παρακρατούνται από τις εταιρείες αυτές. 

«Είναι απαράδεκτο σαν γεγονός, προσβάλλει την αυτοδιοίκηση και θα πρέπει η ΚΕΔΕ, οι δήμοι και το υπουργείο να το αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρά, για να σταματήσει το φαινόμενο της υπεξαίρεσης χρημάτων δήμων που αφορούν τον κωδικό των ανταποδοτικών τελών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Ανέφερε ότι συνήθης τακτική των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας είναι να μη δηλώνουν τα ακριβή ποσά που οφείλουν στους δήμους από την είσπραξη των δημοτικών τελών κλπ. και στην περίπτωση που κάποια από τις εταιρείες το πράξει, τα ποσά που δηλώνονται είναι κατά βούληση δίχως δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του δήμου. «Δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που να καθορίζει, ταυτοποιεί ή να διασταυρώνει τα οφειλόμενα ποσά προς τους δήμους και να επιβάλλει κυρώσεις για τις εταιρείες που παρακρατούν παράνομα ποσά που έπρεπε να έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους Δήμους» επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.

Τι αποφασίστηκε

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και μετά από πρόταση του προέδρου αποφάσισε ομόφωνα:

*Να υποχρεωθούν οι εταιρείες όπως γνωστοποιούν στους δήμους τα ακριβή ποσά που οφείλουν προς απόδοση από δημοτικά τέλη κλπ.

*Να υποχρεωθούν όπως καταβάλουν – αποδίδουν τα οφειλόμενα ποσά εντός τριμήνου, όπως ισχύει με τα  ληξιπρόθεσμα, άλλως να φέρουν αστική καθώς και ποινική ευθύνη που θα νομοθετηθεί ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement