Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Πονοκέφαλος» για τους δήμους το υψηλό ενεργειακό κόστος

Published

on

ΠΕΔΚΜ: Να αποδοθούν στους δήμους οι οφειλές από το ειδικό Τέλος φυσικού αερίου

Η απόδοση και η κατανομή του ειδικού Τέλους που αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου το οποίο δικαιούνται οι δήμοι, καθώς και το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που φέτος θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Αναφορικά με το φυσικό αέριο η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από την Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) την απόδοση των οφειλών προς τους δήμους, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού προηγουμένως συμπληρωθεί καταλλήλως η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία συμπεριέλαβε μόνο τα έτη 2019 –2020 και όχι το 2021.

Στο θέμα, για το οποίο έλαβε  ομόφωνη απόφαση και η ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εξηγώντας πως σημειώθηκαν δυο σοβαρά λάθη στην απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το πρώτο  αφορά στην παράλειψη του τρέχοντος έτους για την καταβολή των οφειλών προς τους δήμους και το δεύτερο ότι υποχρεώνει τις Εταιρείες Διανομής Αερίου, όπως την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής να αποδώσουν τα χρήματα στην ΔΕΠΑ, ενώ αυτές τα έχουν αποδώσει ήδη.

Για το λόγο αυτό, η ΠΕΔΚΜ ζητά να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να υποχρεωθεί η ΔΕΠΑ που εισέπραξε τα μερίσματα της και δεν απέδωσε το 10% για τα έτη 2019 και 2020 να τα αποδώσει στους δήμους, αφού έτσι ορίζει ο νόμος.

Επίσης, ζητά για το 2021 να γίνει η απόδοση των χρημάτων  απευθείας από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου στους δήμους  χωρίς να περάσει από τη ΔΕΠΑ.

Επιπλέον, η ΠΕΔΚΜ, ζητά δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2022 και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αυτά, να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της συνεχούς καταβολής του συγκεκριμένου πόρου προς τους δήμους και για το τρέχον έτος.

Η απόφαση της ΠΕΔΚΜ θα σταλεί στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement