Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Προχωρούν οι διαδικασίες διαπλάτυνσης του τελευταίου χιλιομέτρου της οδού Λαγκαδά

Published

on

Στην τελική ευθεία για να κλείσει μία σημαντική εκκρεμότητα 15 ετών

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά στη δυτική Θεσσαλονίκη προκειμένου να κατασκευαστεί και το τελευταίο τμήμα του δρόμου, από διασταύρωση με οδό Αγίων Πάντων μέχρι τον κόμβο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, μήκους 1 χλμ., που μένει σε εκκρεμότητα επί πολλά χρόνια.

Το συγκεκριμένο υπό μελέτη τμήμα θα αποκτήσει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση. Αυτό το διάστημα αναμένονται οι εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου. Μεταξύ αυτών που, μέσα από ειδικές συνεδριάσεις, θα ανάψουν το πράσινο φως στη μελέτη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων Μεμενεμένης και Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε στη φάση της διαβούλευσης, έχουν κατατεθεί οι μελέτες και έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όσον αναφορά την πληρότητά τους. Τώρα πρέπει να γνωμοδοτήσουν οι φορείς που είναι εμπλεκόμενοι», τόνισε στη Voria.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πάρις Μπίλλιας, σημειώνοντας πως αν δεν διατυπώσουν οι φορείς κάποιες παρατηρήσεις ή ενστάσεις θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η οδός Λαγκαδά είναι η βασική οδική αρτηρία για τη σύνδεση της δυτικής Θεσσαλονίκης με το κέντρο της πόλης και το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό που δεν έχει διαπλατυνθεί, δημιουργώντας αρκετά κυκλοφοριακά προβλήματα σε καθημερινή βάση, όπου ο δρόμος στενεύει. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει το έργο της διαπλάτυνσης από την πλατεία Δημοκρατίας έως την διασταύρωση με την οδό Αγίων Πάντων, όπως επίσης και από το Στρατόπεδο Παύλου Μελά μέχρι τον κόμβο ΤΙΤΑΝ. Η εκκρεμότητα της διαπλάτυνσης του συγκεκριμένου τμήματος της οδού υπάρχει εδώ περίπου 15 χρόνια, με τις απαλλοτριώσεις να αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, αυτό το διάστημα εξετάζεται παράλληλα και το θέμα των απαλλοτριώσεων προκειμένου να καθοριστεί η τελική τιμή μονάδας για να γίνει στη συνέχεια η δημοπράτηση. «Υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που δεν έχουν αποζημιωθεί. Θα συνεννοηθούμε και με τους δήμους, θα δούμε τα χρήματα που απαιτούνται. Ένα τμήμα των απαλλοτριώσεων μπορεί να πληρωθεί μέσα από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, τέλη Ιουλίου αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και έπειτα ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση.

Σε αυτό το τελευταίο χιλιόμετρο της οδού Λαγκαδά ο δρόμος θα αποκτήσει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, κόμβους σηματοδότησης στην Αγίων Πάντων και στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και δυο ή τρεις (η μελέτη θα το δείξει) μικρότερους κόμβους. Οι εργασίες θα γίνουν στο πλαίσια μιας εργολαβίας διαδοχικά ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι η συνολική διάρκεια εργασιών θα φθάσει τους 18 μήνες: επτά μήνες ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας, δύο επιπλέον μήνες για τις κυρίως εργασίες και δύο μήνες για προκαταρκτικές εργασίες.

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement