Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Πρώην στρατόπεδα και περιαστικοί χώροι της Δυτ.Θεσσαλονίκης στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη «Θεσσαλονίκη 2030»

Published

on

Κυβερνητικό κλιμάκια στη δυτική πλευρά της πόλης

«Η Θεσσαλονίκη είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης» και το σχέδιο της κυβέρνησης για την πόλη «δεν έχει μόνο οικονομική», αλλά και «βαθιά κοινωνική διάσταση», δήλωσε ο αρμόδιος για τον Συντονισμό των Κυβερνητικών Πολιτικών υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, επισκεπτόμενος, μαζί με άλλα μέλη της κυβέρνησης, πρώην στρατόπεδα της δυτικής Θεσσαλονίκης και περιαστικούς χώρους, που εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη «Θεσσαλονίκη του 2030».

   «Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη αυτή να είναι συνεκτική, να αφορά όλους τους πολίτες, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης», τόνισε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε:

   «Συζητάμε την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου, που έχουμε παρουσιάσει με τον πρωθυπουργό, για τη Θεσσαλονίκη του 2030, ένα σχέδιο με πολύ σημαντικά, εμβληματικά, αναπτυξιακά έργα για την πόλη και τους ανθρώπους, που αφορούν τις υποδομές, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, την παιδεία, την υγεία, τις αναπλάσεις, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό. Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε πολλά έργα».

   Ο υπουργός επισήμανε ότι «θα είναι μια χρονιά ιστορική για την πόλη, γιατί θα δει το νέο μετρό», σημειώνοντας ότι θα είναι «το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης». Όπως πρόσθεσε, το έργο θα αναδεικνύει και τον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης, καθώς «έχουν βρεθεί 750.000 αρχαιολογικά ευρήματα, που θα φιλοξενηθούν σε πέντε σταθμούς» και «σχεδιάζουμε σταθμούς που ουσιαστικά θα είναι μουσεία, θα αποτελέσουν έκτος από μια λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης και έναν πόλο προσέλκυσης και τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη».

   Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ότι παράλληλα επανασχεδιάζεται και η αστική συγκοινωνία, με την προσθήκη ενός νέου στόλου, πεντακοσίων νέων λεωφορείων, μέσα στην επόμενη τετραετία, που θα αλλάξει το τοπίο των συγκοινωνιών και συνέχισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι τα δρομολόγια να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους από πέντε, ως δέκα λεπτά και να διασυνδέονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους σταθμούς του μετρό, ώστε να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών και να βγουν από την απομόνωση οι πιο απομακρυσμένες περιοχές της πόλης, εκτός του κέντρου».

   Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε άλλα έργα του κυβερνητικού σχεδιασμού, όπως τη σύνδεση του λιμανιού με τον σιδηρόδρομο, τον προαστιακό σιδηρόδρομο, το cluster των τεσσάρων δικαστικών μεγάρων σε πόλεις της Β. Ελλαδας, την αναβάθμιση και ανακαίνιση των χωρών των επειγόντων περιστατικών δεκατεσσάρων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τις δεκαεπτά νέες σχολικές μονάδες -έντεκα εξ αυτών στη δυτική πλευρά της πόλης- με ανάδοχο εντός του 2023, την αξιοποίηση πρώην στρατοπέδων κ.α.

   Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ιδιαιτέρως τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη δυτική Θεσσαλονίκη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

   «Η Θεσσαλονίκη είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στη Θεσσαλονίκη των ονείρων μας που να γίνει πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

   Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε το στρατόπεδο Καρατάσιου, σε τμήμα του οποίου θα κατασκευαστεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο, το Σέιχ Σου, όπου έγιναν συμβολικές δενδροφυτεύσεις τεσσάρων δέντρων, καθώς και περιαστική έκταση του δήμου Παύλου Μελά, που με νέες δεντροφύτευσεις θα μετατραπεί σε ένα νέο περιστατικό δάσος και ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα» στο Κορδελιό. «Συνολικά σχεδιάζονται αναδασώσεις, με τετρακόσιες χιλιάδες νέα δέντρα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποκτήσει ένα “πράσινο δαχτυλίδι” που θα την αγκαλιάζει από την ανατολική ως τη δυτική πλευρά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.

   Για το πρώην στρατόπεδο «Ζιάκα», το οποίο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί, ως ένας νέος χώρος ανάπλασης, με το νομοθετικό πλαίσιο της «κοινωνικής αντιπαροχής» για αδρανείς χώρους, για διάφορες χρήσεις, οικιστικές, περιβαλλοντικές, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement