Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

«Ψαλίδι» και στον εορταστικό στολισμό σε εθνικές επετείους και Χριστούγεννα φέρνει η ενεργειακή κρίση

Προβληματισμός στους κόλπους των δήμων για τη μείωση του φωτισμού σε δημόσιους χώρους, καθώς φοβούνται για την ασφάλεια των πολιτών

Μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει “βουλιάξει” τα ταμεία τους αναζητούν οι δήμοι, ενώ σκέφτονται να μειώσουν μέχρι και το φωτεινό διάκοσμο που τοποθετούν στις εορταστικές περιόδους, εθνικές εορτές, Χριστούγεννα και Πάσχα.

Τα κόστη από την αύξηση στην ενέργεια για τους ΟΤΑ φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα ύψη και παρότι έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στον εθνικό στόχο για εξοικονόμηση της ενέργειας στο 10%, όπως εξάλλου και το ευρύτερο δημόσιο, οι δήμοι θα αναγκαστούν να κόψουν πολλά περισσότερα για να περιορίσουν τις δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι στο εξής ο φωτισμός σε δρόμους και πλατείες θα μειωθεί αισθητά, όπως αντίστοιχα στις εθνικές επετείους και πολύ σύντομα για τα Χριστούγεννα.

Παρότι όμως η περικοπή αυτή κρίνεται αναγκαία, πολλοί δήμαρχοι εκφράζουν ενστάσεις και προβληματισμό, λέγοντας πως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, καθώς ανακύπτει ζήτημα με την ασφάλεια των πολιτών.

Το θέμα απασχόλησε έντονα τους αιρετούς στην τελευταία συνεδρίαση τους Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει ότι οι δήμοι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μείωση της κατανάλωσης κατά 10%, όμως αυτό, όπως είπε, δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

«Προφανώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε πόρους από τον κλιματισμό και τον εορταστικό διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όμως στον φωτισμό, όπου μία μείωση 10% δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Ένα δάνειο σανίδα σωτηρίας

Με την τη θέση αυτή συμφωνούν οι περισσότεροι δήμαρχοι, καθώς εκτιμούν ότι η ασφάλεια των πολιτών προέχει, και η μείωση του φωτισμού σε δημόσιους χώρους ελοχεύει σοβαρούς κινδύνους, την ώρα μάλιστα που και υ αστυνόμευση είναι ελλιπής στις περισσότερες περιοχές.

Για το λόγο αυτό οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερη η σύναψη δανείου από ένα δήμο για να προβεί σε έργα είτε ενεργειακής αναβάθμισης, είτε ενεργειακή εξοικονόμησης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου μάλλον πιο απλό είναι να προχωρήσει επιτέλους η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους δήμους, και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δάνεια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. «Με δύο υπογραφές δεν θα επιτύχουμε εξοικονόμηση 10% αλλά έως και 80%. Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος, πρέπει να προσπαθήσουμε αλλά αυτή η

προσπάθεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας» σχολίασε ο ίδιος στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Δεν βγαίνουν ούτε με τα σχολεία

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο στους δημάρχους προκαλεί και το άνοιγμα των σχολείων από το Σεπτέμβριο, λόγω της παράτασης του ολοήμερου σχολείου. Τονίζουν ότι δεν πρόκειται να βγει η εξίσωση ούτε στα σχολεία, καθώς όμως λένε, αυτή η επέκταση ωραρίου φέρνει και επιπλέον δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα και προσωπικό καθαριότητας.

Επιπλέον, αναφέρουν οι αιρετοί, κόστη καθαριότητας υπήρχαν και στο παρελθόν, και καλύφθηκαν από τα ταμεία των δήμων, φέτος όμως αυτό είναι αδύνατο να γίνει αυτό σε μια περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουμε το ενεργειακό κόστος, το τέλος ταφής κ.α.

«Με τα στοιχεία που έχουμε δεν φαίνεται να είμαστε εκτός covid περίοδο και παραλλάξεων του. Κατά συνέπεια για τους δήμους που θα πρέπει να στηρίξουν το ολοήμερο σχολείο, αυτό σημαίνει περισσότερο ρεύμα, περισσότερο αέριο, περισσότερες σχολικές καθαρίστριες για να γίνεται καλύτερος και προσεκτικότερος καθαρισμός των σχολείων. Άρα οι δήμοι θα χρειαστούν άμεσα περισσότερα κονδύλια» τόνισε από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement