Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Σχολεία: Επιστροφή μαθητών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Σε ετοιμότητα Δήμοι και εκπαιδευτική κοινότητα για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες

Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τις προηγούμενες ημέρες οι δημοτικές υπηρεσίες επιστράτευσαν όλο το προσωπικό των καθαριστριών, προκειμένου οι σχολικοί χώροι να είναι καθαροί και φροντισμένοι πριν και μετά το πέρας των μαθημάτων.

Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτεταμένες απολυμάνσεις στους χώρους των σχολείων και προμήθευσαν όλα τα σχολεία με αντισηπτικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας.

Στη Θεσσαλονίκη κουδούνι θα χτυπήσει σε 350 Δημοτικά σχολεία και 400 νηπιαγωγεία, όπου έχουν γίνει απολυμάνσεις από τους δήμους, έχουν τοποθετηθεί καθαρίστριες και όλα τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας.

Τα μέτρα για επιστροφή στα σχολεία

Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείου – δημοτικών στις τάξεις θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό, τα οποία θα κινηθούν σε δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και όσων συνοδεύουν τα παιδιά στις σχολικές μονάδες, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Για παράδειγμα οι μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης θα προσέρχονται στις 8:00 το πρωί, της Γ’ και της Δ’ στις 8:15 και της Ε’ και ΣΤ’ στις 8:30, ενώ θα αποχωρούν όταν τελειώσουν τα μαθήματα με ένα τέταρτο διαφορά.

Για τους εκπαιδευτικούς, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό και ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Ήδη μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών έχει κάνει τις προηγούμενες ημέρες τη δωρεάν εξέταση. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία.

Τι SMS θα πρέπει να στέλνουν οι γονείς

Όπως και κατά την πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Ο κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:

4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement