Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Σε ποιες περιοχές της δυτ.Θεσσαλονίκης είναι πιο οικονομικό το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας

Τι λένε οι μεσίτες

Υποτονική και σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές -ακόμη και με την περσινή- οπότε η πανδημία του κορονοϊού διατηρούσε ακόμη «ζωντανό» το ενδεχόμενο της διαδικτυακής παρακολούθησης των μαθημάτων στα πανεπιστήμια, καταγράφεται σήμερα η κίνηση στην αγορά ακινήτων φοιτητικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων της πόλης (ΣΜΑΣΘ) Κωνσταντίνος Τζάρος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας.

   Έτσι, «γονείς και φοιτητές βρίσκονται σε στάση αναμονής ενόψει και της ανακοίνωσης των βάσεων» και σύμφωνα με τον ίδιο, η πληθώρα ακινήτων που υπάρχει σήμερα στην πόλη για τους νεοεισερχόμενους στα πανεπιστήμια, οφείλεται και στο γεγονός ότι φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις σπουδές τους, «έλυσαν» το μισθωτήριο του σπιτιού που διέμεναν τον χειμώνα, στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, με την …ευχή να το βρουν και πάλι όταν θα επιστρέψουν μετά το καλοκαίρι.

   «Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά», τόνισε ο κ. Τζάρος, εξηγώντας ότι λόγω της ακρίβειας, οι περισσότεροι γονείς, σκεπτόμενοι τη δαπάνη που συνεπάγεται η ενοικίαση και η συντήρηση ενός διαμερίσματος, δεν φαίνεται να βιάζονται και τηρούν στάση αναμονής. Στόχος τους, όπως εκτίμησε, είναι να «κερδίσουν τα ενοίκια ενός, δύο ακόμη και τριών μηνών», γι’ αυτό και η ζήτηση δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί από τέλος Αυγούστου και να κορυφωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

   Πάντως, μια τάση που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος την τελευταία πενταετία, είναι -σύμφωνα με τον κ. Τζάρο- η αγορά μικρών (σε τετραγωνικά μέτρα) ακινήτων, από πλευράς των γονέων των υποψήφιων φοιτητών. «Η αγορά κατοικίας αποτελεί μια ασφαλή επένδυση, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη παραμένουν στην πόλη και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζάρος και πρόσθεσε ότι «ενώ προ πενταετίας το ενδιαφέρον για αγορά φοιτητικής κατοικίας καταγραφόταν απολύτως μηδενικό, σήμερα ένα στους δέκα, όχι μόνο το σκέφτεται σοβαρά, αλλά επιδιώκει να το κάνει και πράξη».

   Σε ό,τι αφορά τις τιμές των προς διάθεση φοιτητικών κατοικιών, ο πρόεδρος του ΣΜΑΣΘ εξήγησε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία και παραμένουν σε υψηλά επίπεδο. Σημείωσε δε, ότι κάτω από την Εγνατία οδό οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 500-600 ευρώ και πάνω απ’ αυτήν σε 400-500 ευρώ. «Μια μη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή κάτω από την Εγνατία οδό, κοστίζει 550 ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα επιπλωμένα διαμερίσματα ξεπερνούν και τα 600 ευρώ.

   Οικονομικότερα ενοίκια, έως και 100 ευρώ φθηνότερα, μπορεί κάποιος να βρει στη δυτική Θεσσαλονίκη -μεταξύ άλλων σε Αμπελόκηπους και Μενεμένη- ενώ για την ανατολική πλευρά της πόλης, επισήμανε ότι «ναι μεν εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των φοιτητών, αλλά δεν υπάρχουν πολλά προς διάθεση μικρά διαμερίσματα».

   Σε ό,τι αφορά τη συγκατοίκηση, επισήμανε ότι η τάση αυτή τα τελευταία χρόνια τείνει να εγκαταλειφθεί εξ ολοκλήρου. «Το φαινόμενο της συγκατοίκησης έχει περιοριστεί σε σχέση με 15 χρόνια πριν και πλέον συγκατοικούν οι συγγενείς, πρώτου ή το πολύ δεύτερου βαθμού», ανέφερε ο κ. Τζάρος και συνέστησε στους μελλοντικούς ενοικιαστές ακινήτων να συμβουλεύονται τους πιστοποιημένους, νόμιμους και υψηλού επιπέδου μεσίτες, προκειμένου να πετύχουν έναν καλό και συμφέρον μίσθωμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement