Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Σέιχ – Σου: Πρώτο καλοκαίρι με ραντάρ ανίχνευσης φωτιάς – Τέλη Μαΐου τοποθετείται το πρώτο από τα τρία συστήματα

Published

on

Το σύστημα ανίχνευσης φωτιάς, έργο που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία, καλύπτοντας 70 τ. χλμ. στρέμματα δάσους

Ύστερα από τρία χρόνια μετά που εξαγγέλθηκε για τη σωτηρία του δάσους, το πρώτο από τα τρία «έξυπνα» ραντάρ ανίχνευσης φωτιάς στο περιαστικό δάσος της πόλης, είναι πλέον γεγονός, αφού τοποθετείται ως τα τέλη Μαϊου.

Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου συστήματος ραντάρ δασικής επιτήρησης, από τα συνολικά τρία του έργου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή στα τέλη Μαϊου από τον ανάδοχο που έχει επιλεγεί, ενώ τα δυο άλλα θα τοποθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπης Στεργιάδης, είναι το πρώτο καλοκαίρι που στο δάσος του Σέιχ – Σου θα μπει μια προηγμένη τεχνολογικά «ασπίδα» προστασίας από φωτιά, που αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης.

«Στόχος της διοίκησης της ΠΚΜ, όπως είχε ανακοινώσει ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας πριν από τρία χρόνια, ήταν να εγκατασταθεί ολόκληρο το σύστημα δασικής προστασίας, το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς θα παρέχει τη δυνατότητα να στείλει σήμα στην πυροσβεστική υπηρεσία μέσα σε δυο λεπτά πριν εκδηλωθεί η φωτιά» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Ωστόσο, όπως είπε, σε αυτή τη φάση η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, θα τοποθετήσει το πρώτο από τα τρία στα τέλη Μαίου και στη συνέχεια σταδιακά θα εγκαταστήσει και τα υπόλοιπα στα σημεία που έχουν ήδη επιλεγεί στο δάσος.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι το σύστημα ανίχνευσης φωτιάς είναι σύγχρονο και θα λειτουργεί με θερμικές κάμερες, αισθητήρες και drones, θα μπορεί να ανιχνεύει την πυρκαγιά ακόμη και με ελάχιστο καπνό, ενώ θα εντοπίζει ακριβώς το σημείο, ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα, κάτω από τις όποιες καιρικές συνθήκες.

Ο covid, o πόλεμος και η ακρίβεια

Το φιλόδοξο έργο, που προωθεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια περίπου 2 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σημείωσε αρχικά καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ τον τελευταίο χρόνο… φρέναρε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που είχε επιπτώσεις τόσο στο κόστος, όσο και στην προμήθεια υλικών.

«Τα συστήματα αυτά είναι σύγχρονα και καινοτόμα και πολλά κομμάτια του εξοπλισμού πρέπει να τα παραλάβει η ανάδοχος εταιρεία από το εξωτερικό. Αυτό όμως δεν ήταν εύκολο υπό τις συνθήκες που επικράτησαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κρίση του πολέμου είχε επιπτώσεις στο κόστος και στην προμήθεια αναγκαίων υλικών» σημείωσε ο διευθυντής Σχεδιασμού, Προγραμματισμού της ΠΚΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη το έργο συνδυάζει σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες στο επίπεδο της πρόληψης, παρακολούθησης και έγκαιρης ανίχνευσης των δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι η έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς μειώνει τις καταστροφές και το κόστος συνολικής αντιμετώπισής της.

Πως θα λειτουργεί το σύστημα

Τα έξυπνα ραντάρ ή αισθητήρες πρόκειται να τοποθετηθούν σε ψηλά σημεία, ώστε να μη δέχονται παρεμβολές και θα μπορούν να εντοπίζουν φωτιά, μέρα ή νύχτα, ακόμα και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η έκταση που αναμένεται ότι θα καλύψει η εμβέλεια του συστήματος ανίχνευσης καπνού ή φωτιάς, είναι 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ στόχος του είναι να δίνει αποτελέσματα ακόμη και όταν κάποιος καπνός ή μια φωτιά που μόλις εκδηλώθηκε να μην είναι ορατοί με γυμνό μάτι.

Αναφορικά δε με τον τρόπο λειτουργίας των αισθητήρων o κ. Στεργιάδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι με την ανίχνευση σχετικού συμβάντος, το σύστημα θα δίνει στις πυροσβεστικές δυνάμεις το πιθανό στίγμα της εστίας της πυρκαγιάς, αποτυπωμένο σε χάρτη συντεταγμένων με ειδικό χρωματισμό για τη διευκόλυνση του χρήστη, χάρτη εδάφους με τις πιθανότητες έναρξης μιας πυρκαγιάς σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή, την πιθανή κατεύθυνση της πυρκαγιάς, όπως επίσης και μετεωρολογικά δεδομένα που θα συγκεντρώνει ενσωματωμένος μετεωρολογικός σταθμός.

Όσον αφορά στην παρακολούθηση όλων των δεδομένων των ανιχνεύσεων του συστήματος, αυτή θα γίνεται από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου συγκέντρωσης δεδομένων και παρακολούθησης που θα εγκατασταθεί σε χώρο που θα υποδείξει ο φορέας λειτουργίας του συστήματος.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement