Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Συνάντηση Κουτσούμπα με δημάρχους δυτ. Θεσσαλονίκης – «Αξιοποίηση δημόσιων χώρων για κάλυψη κοινωνικών αναγκών»

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Δέλτα και ο γγ του Δήμου Παύλου Μελά

Το πραγματικό δίλημμα ανάπτυξη και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών ή για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, έθεσε στο επίκεντρο της συζήτησης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την κίνηση πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης και ο γγ του Δήμου Παύλου Μελά, Κ. Σαραφίδης.

Παρουσίασαν την πρόταση των δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά και τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις σημερινές εγκαταστάσεις του εκθεσιακού φορέα. Όπως είπαν αυτή η προοπτική ανοίγει άλλες δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, του Πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης. Συνέδεσαν τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ με τη δυνατότητα ενίσχυσης με Μετρό, Προαστιακό, συγκοινωνίες και άλλα αναγκαία έργα υποδομής.

Εκ μέρους της κίνησης «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», τοποθετήθηκαν  οι πανεπιστημιακοί Γιάννης Μαγκριώτης και Ρία Καλφακάκου, ενώ τις ενστάσεις σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ παρουσίασε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Γιάννης Ξενίδης. Μίλησε για «εικονικό πράσινο μιας ψευδεπίγραφης ανάπλασης» καθώς όπως προκύπτει από την τελική πρόταση που προκρίθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, λιγότερο από 20% θα είναι το αμιγές πράσινο. Ανέδειξε ότι η προωθούμενη ανάπλαση είναι μονομερώς και απολύτως προσανατολισμένη στο παρωχημένο μοντέλο της αντιπαροχής και του real estate. Θα χαρακτηρίζεται από πολλές ογκώδεις και ψηλές κατασκευές, θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, θα διαγράψει τις ζωντανές αποδείξεις της ιστορικής παρουσίας του θεσμού της ΔΕΘ που είναι συνυφασμένος με τις μνήμες των κατοίκων της πόλης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, οι βουλευτές Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην παρέμβασή του σημείωσε:

«Κατ’ αρχάς σχετικά με τις ευχαριστίες θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας, έπρεπε να είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων και να σας συναντήσουν γιατί ο κύριος σκοπός της επίσκεψης με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση δεν είναι μόνο να βγάζουμε λόγους και να λέμε τις θέσεις των κομμάτων μας σε κομματικά ακροατήρια. Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε και την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τις συλλογικές οργανώσεις των εργαζομένων, τις κινήσεις, την Τοπική Διοίκηση οπωσδήποτε που είναι εκλεγμένη και εκφράζει σε τοπικό επίπεδο και το κράτος να το πω έτσι, ασκεί εξουσία δηλαδή τοπική, και είναι γνώστης των προβλημάτων έτσι ώστε μέσα από αυτή τη συζήτηση, το διάλογο, την αντιμετώπιση των ζητημάτων να κάνουμε και εμείς καλύτερα τη δουλειά μας, για αυτό για το οποίο εκλεγόμαστε,  για αυτό για το οποίο έχουμε ταχθεί, δηλαδή να προωθήσουμε προβλήματα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Και πρέπει να σας πω ξανά ότι αυτό που προσπαθούμε εμείς ως κόμμα και πρυτανεύει δηλαδή στη σκέψη μας συνολικά είναι πώς θα υπηρετήσουμε καλύτερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού της Θεσσαλονίκης συνολικά και ειδικότερα εδώ των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, μικροεπιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων εδώ, γιατί είναι όντως υποβαθμισμένη περιοχή και είναι και περιοχή που έχει αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει και θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους κατά την άποψή μας, αυτό που λέμε εργαζόμενος λαός, αυτός που παράγει τον πλούτο σε αυτή τη χώρα, αυτός που υποφέρει που δεν είναι η ελίτ, η ολιγαρχία.

Και φυσικά ξέρετε επίσης την άποψή μας ότι εμείς ξεκινάμε από την αφετηρία ότι για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα και να υπηρετηθεί ο εργαζόμενος λαός και να ικανοποιηθούν τα συμφέροντά του, προϋπόθεση είναι, λέμε, αυτή είναι η άποψή μας, την ξέρετε, ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα, χρειάζεται εκ βάθρων αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική, στο σύστημα όλο και βεβαίως χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης. Δηλαδή είμαστε αντίθετοι με αυτό που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα και αυτό δεν το λέμε από κομματικό πατριωτισμό ή γιατί είμαστε περιχαρακωμένοι σε κάποιες απόψεις, σε κάποιες εξωπραγματικές ιδέες, αλλά γιατί θεωρούμε ότι μόνο έτσι και με βάση την πείρα πλέον δεκαετιών, να μην πω αιώνων, αυτού του δρόμου ανάπτυξης που έχει ακολουθηθεί βλέπουμε ότι είναι σε βάρος των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων. 

Άρα εκεί είναι το ζητούμενο και πιστεύουμε ότι μία τέτοια κοινωνία που δεν πρέπει μόνο να την οραματιζόμαστε, αλλά πρέπει και καθημερινά να την προωθούμε, να την παλεύουμε, να τη συζητάμε, να ανταλλάσσουμε σκέψεις για το πώς θα γίνει να υλοποιηθεί και βεβαίως να αλλάξουν δομές κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, μία σειρά τέτοια ζητήματα. 

Την ξέρετε αυτή τη γενική μας θεώρηση και εδώ εντάσσουμε όλα τα προβλήματα που απασχολούν και τους δήμους εδώ ή τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπως και συνολικά όλης της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας σε τελευταία ανάλυση γιατί παντού υπάρχουν προβλήματα, αλλού εκφράζονται με περισσότερη οξύτητα.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ πήγαμε χθες, είδαμε και τη διοίκηση, είπαμε την άποψή μας ότι και ανεξάρτητα πού θα γίνει τελικά η ΔΕΘ, αυτό που στη σκέψη μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μητροπολιτικό πάρκο, η ουσία είναι ότι πρέπει να έχει πράσινο, θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε χρήσεις πολιτιστικές, αθλητικές όλο το χρόνο για το λαό, τη νεολαία κυρίως της Θεσσαλονίκης και βεβαίως όχι να είναι ένα άλλο επιχειρηματικό κέντρο όπου επιχειρηματίες θα κάνουν τις business τους ή θα προωθούν τα προϊόντα τους γιατί αυτό υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες να γίνει και άλλες δράσεις. 

Και από αυτή τη σκοπιά έχουμε επιφύλαξη και είχαμε πει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο ενιαίος χωρικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει εγκριθεί από ό,τι ξέρουμε, δεν πρέπει να προχωρήσει, αυτή είναι η άποψή μας.

Και ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, για τους δήμους εδώ της περιοχής και τους κατοίκους υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, εσείς τα ξέρετε καλύτερα, εμείς τα μαθαίνουμε, τα παρακολουθούμε, έχει Κομματική Οργάνωση, Οργανώσεις, οι βουλευτές μας έχουν κάνει παρεμβάσεις στη Βουλή, από τη σχολική στέγη που έχει τεράστια προβλήματα μέχρι τον τομέα της Υγείας και της Πρόληψης και της Αντιμετώπισης, τα Κέντρα Υγείας και άλλα που έχουν τεράστιες ελλείψεις και η πανδημία έχει επιδεινώσει περισσότερο την κατάσταση, είναι οι αστικές συγκοινωνίες, τα μέσα σταθερής τροχιάς, το Μετρό, ο Προαστιακός που έπρεπε να υπάρχει και αυτά τα ζητήματα τα παλεύουμε, θέλουμε να πρωτοστατήσουμε, να μας πείτε και εσείς τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ή πώς να τα παλέψουμε αυτά τα πράγματα. Βέβαια, η λαϊκή πάλη, ο αγώνας και η συσπείρωση όλων, η συντονισμένη δράση μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε αυτό.

Και φυσικά υπάρχουν μία σειρά άλλα ζητήματα, όπως είναι και τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί βεβαίως το καλοκαίρι έχουμε τις πυρκαγιές, αλλά μετά φθινόπωρο – χειμώνας έρχεται, φέτος μπορεί να είναι τυχερή η περιοχή, να είναι κάποια άλλη περιοχή άτυχη, αλλά σήμερα, αύριο – μεθαύριο… ή όπως είναι και η αντισεισμική θωράκιση, όλα αυτά τα προβλήματα που δεν θεωρούνται επιλέξιμα ούτε από το κράτος ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δυσοσμία, η βιομηχανική ρύπανση, όλα αυτά τα θέματα… Ο σταθμός απορριμμάτων στον Λαγκαδά ή στη Σίνδο για τα απόβλητα που είναι επικίνδυνα και για αυτά έχουμε τοποθετηθεί, έχουμε κάνει Ερωτήσεις στη Βουλή, θα κάνουμε κι άλλες και θέλω να σας πω ότι όντως η λύση βρίσκεται στη συσπείρωσή σας, στο συντονισμό. Διευρύνετε αυτό το μέτωπο. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό μέσω των μελών του Κόμματος, των στελεχών μας, των ανθρώπων που δουλεύουν παντού είτε στην Τοπική Διοίκηση είτε στα εργατικά σωματεία, σε άλλους συλλόγους, όπου βρίσκονται, να διευρυνθεί αυτό το μέτωπο της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης, γιατί μόνο με την πίεση μπορεί να υπάρξουν και κάποια αποτελέσματα, αλλιώς οι σχεδιασμοί είναι για το μεγάλο κεφάλαιο δυστυχώς. Αυτό το ζήτημα, στο ποιος θα υπηρετηθεί, τα βασικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, αυτό που λέγαμε παλιά δικομματισμός, διπολισμός, πείτε το όπως  θέλετε, είναι σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά βέβαια ο κόσμος τους δεν είναι εκεί και εμείς παλεύουμε να πιέσουμε και να αλλάξουν και οι συσχετισμοί οι δύσκολοι, οι αρνητικοί που υπάρχουν για να πάμε καλύτερα, να πάμε ένα βήμα μπρος, αν δεν μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα, όπως χρειάζεται, για να τα οικοδομήσουμε από την αρχή σε σωστή βάση».

Πηγή: 902.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement