Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Τα μηνύματα των δημάρχων της Δ.Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Οι δήμαρχοι δείχνουν το σεβασμό και την αγάπη τους στη γυναίκα. Στη μάνα, κόρη, σύζυγο, φίλη, την κάθε γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά

Το σεβασμό και την αγάπη τους προς τις γυναίκες ηρωίδες, τη μάνα, την κόρη, τη σύζυγο, τη φίλη, την κάθε γυναίκα που αγωνίζεται καθημερινά έδειξαν, μέσω μηνυμάτων και ανακοινώσεων, οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, ανέφερε πως «η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή, είναι υπενθύμιση του αγώνα για ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, για σεβασμό. Γιορτή θα γίνει όταν πια δεν θα υπάρχουν κακοποιημένες γυναίκες και το φύλο δεν θα αποτελεί αφορμή για διακρίσεις.Η γυναίκα είναι το αέναο σύμβολο της ζωής. Είναι η μάνα που γεννά την ελπίδα, μοιράζει απλόχερα ανιδιοτελή αγάπη και μάχεται με όλες της τις δυνάμεις για να προστατέψει τα αποκυήματα της.Τιμούμε τη σύζυγο, τη μητέρα, την αδελφή, την κόρη. Κάθε μέρα. Δυνατά και σταθερά».

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε με αφορμή και το ψηφιακό διαδικτυακό ημερολόγιο του 2021 που εξέδωσε ο Δήμος, όπου κάθε μήνας απεικονίζεται με ένα διαφορετικό γυναικείο πρόσωπο: «Τα τελευταία χρόνια την 8η Μαρτίου, ο Δήμος Παύλου Μελά τιμάει και γιορτάζει με λαμπρότητα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τα επιτεύγματα της γυναίκας, μνημονεύουμε τις θυσίες και τον αγώνα της, και τραγουδούμε την ομορφιά της. Φέτος, ο εορτασμός μας έχει αλλάξει ύφος, καθώς η πανδημία ορίζει την καθημερινότητά μας. Ας είναι όμως μια ευκαιρία να σκεφτούμε τις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας και δίνουν τις μάχες μας σε όλα τα επίπεδα. Μητέρες, κόρες, σύζυγοι, σύντροφοι, αδερφές. Χρόνια πολλά λοιπόν στη γυναίκα. Χρόνια πολλά ‘’στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων’’».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, από την πλευρά του υπογράμμισε: «Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Την γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα αλλά η εορτή αυτή συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και πολλές φορές, ο ρόλος της είναι ‘’διπλός’’ και ‘’τριπλός’’, οπότε το «ασθενές» φύλο κρίνεται ως αβάσιμος χαρακτηρισμός, αφού η γυναίκα καταλαμβάνει σοβαρότατο ρόλο μέσα στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία. Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για τους άνδρες να υπήρξε δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα-βήμα από τις γυναίκες τον αιώνα που πέρασε. Στην πατρίδα μας, κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν, θέλω να σταθώ μόνον σε τέσσερις σημαντικές χρονικές περιόδους. Την δεύτερη εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα (1920-1940) δημιουργούνται οι γυναικείες οργανώσεις, ενώ αρχίζουν οι γυναίκες ενεργά να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα πάντα επαγγέλματα. Το 1952 αποκτά το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Την ίδια χρονιά εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Σκούρα του Εθνικού Συναγερμού. Η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός υπήρξε η Λίνα Τσαλδάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά στη συνέχεια ακολούθησαν οι Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία Φλέμιγκ, Αλέκα Παπαρήγα, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα Πρόεδρος της Βουλής και άλλες. Ήδη έχει εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα του κράτους μας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο Σύνταγμα του 1975 θεσπίζονται δύο θεμελιώδεις διατάξεις (το άρθρο 4) για την γυναίκα, που αλλάζει πραγματικά την ζωή της, αφού ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα καθώς και το (άρθρο 22) τα οποίο ορίζει ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Τέλος το 1983 τροποποιείται το άρθρο του οικογενειακού δικαίου «ότι ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογενείας και η γυνή ασχολείται μετά του οίκου». Η ισότητα των δύο φύλων ανοίγει τις πόρτες σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει όχι απέναντι, ούτε κάτω αλλά δίπλα στον άνδρα, σε μία κοινή πορεία συναλληλίας.

O δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, με αφορμή τη σημερινή ημέρα είπε: «Έκανε ποτέ το έθνος διάκριση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που υπηρέτησαν την πατρίδα;* αυτή η ερώτηση προέρχεται από την αναφορά/διαμαρτυρία της Μαντώς Μαυρογένους προς τον Όθωνα στις 30 Μαρτίου 1840. Στη φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, να θυμηθούμε και να αναδείξουμε τη συμβολή των γυναικών στην τελική επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης και τη δημιουργία του Νέου Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Όχι μόνο των επώνυμων, αλλά κυρίως των ανώνυμων γυναικών, που υπήρξαν σύζυγοι, μάνες, κόρες, αδελφές, ηρωίδες…. Ιστορικά, η συμμετοχή τους κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς, ότι εν έτει 2021 οι σύγχρονες γυναίκες με όλες τις ιδιότητες (μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη,νοικοκυρά ,άνεργη, επιχειρηματίας), εξακολουθούν να διεκδικούν ισότιμη θέση, αυτό που τους ανήκει, σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να κάνουμε μία συμβολική αναφορά σε δύο εμβληματικές γυναικείεςπροσωπικότητες. Το εμβληματικό συμβολικό γυναικείο δίπολο, που αναδείχθηκε ως πρότυπο στην δυτική κοινή γνώμη ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825) και η Μαντώ Μαυρογένους (1796-1840). Παράλληλα με τα ηρωικά συλλογικά παραδείγματα των γυναικών από όλη την Ελλάδα (Σουλιώτισσες, Ναουσαίες, Χιώτισσες, Μεσολογγίτισσες, Μανιάτισσες, Μακεδόνισσες, Ρουμελιώτισσες, Μοραΐτισσες, οι νησιώτισσες, Κρητικές), που επέδειξαν απαράμιλλη ανδρεία και ηρωικό ήθος. Συμπυκνώνουν το ριζοσπαστικό χαρακτήρα της, φωτίζουν την αντίληψη αντίστασης και ελευθερίας, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στις ιστορικές εξελίξεις. Όπως διαπιστώνετε από τη συμβολική αναφορά, η παρουσία των γυναικών είναι ουσιαστική. Για όλες τις «μητρικές» υπηρεσίες κάθε ανώνυμης και επώνυμης Ελληνίδας προς την Πατρίδα μας, καθώς και προς όλες τις γυναίκες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, μέχρι τις σύγχρονες γυναίκες που αγωνίζονται για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότιμη ένταξη και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της έμφυλης βίας, κάθε είδους κακοποίηση, της εργασιακής και κάθε τύπου ανισότητας, όλοι μας, τις οφείλουμε ειλικρινή σεβασμό, τιμή, απεριόριστη ευγνωμοσύνη και σταθερή υποστήριξη στην ισότιμη παρουσία τους παντού…… »

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement