Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Τα προβλήματα λειτουργίας του συστήματος των μπλε κάδων – Καμπανάκι από τους δήμους

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Τα προβλήματα λειτουργίας του συστήματος των μπλε κάδων ανακύκλωσης βρέθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο επίκεντρο δύο συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και κοινής συνεδρίασης του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι των δήμων παρουσίασαν αναλυτικά τα προβλήματα που αφορούν τη μη έγκριση επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΕΑΑ από τον ΕΟΑΝ, η έλλειψη κινήτρων και εξοπλισμού στους δήμους (κάδοι, αυτοκίνητα ανακύκλωσης), το ζήτημα της πειρατείας – κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, η λάθος απόθεση υλικών στους μπλε κάδους από τους πολίτες 40 – 50%, η προβληματική συνεργασία με τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) χωρίς δειγματοληψίες και η μη ανανέωση σύμβασης συνεργασίας της ΕΕΑΑ με τους Δήμους.

Σήμερα σχεδόν όλοι οι δήμοι συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που λειτουργεί το σύστημα των μπλε κάδων ανακύκλωσης τα τελευταία 20 χρόνια.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του δήμου Παύλου Μελά Σάκη Λαζαρίδη:

Το ζήτημα της αύξησης Ανακύκλωσης και μείωσης της Ταφής των αστικών απορριμμάτων απασχολεί τα τελευταία χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς ανάλογο είναι το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος που καλούνται στο τέλος να πληρώσουν οι πολίτες.

Μπορεί να ακούγονται μεγαλόπνοα σχέδια για Πράσινα Σημεία, Γωνιές Ανακύκλωσης και να γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από αρκετούς Δήμους, αλλά η συνολική εικόνα, ειδικά του συστήματος των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ, που αφορά το μεγαλύτερο έργο της ανακύκλωσης είναι απαξιωτική.

Σήμερα σχεδόν όλοι οι δήμοι συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), που λειτουργεί το σύστημα των μπλε κάδων ανακύκλωσης τα τελευταία 20 χρόνια. Το έργο των Μπλε Κάδων αφορά στο πιο σημαντικό και δύσκολο τμήμα των αποβλήτων: τα δημοτικά αστικά απορρίμματα. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό και αναπτύσσεται σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο.

Το σύστημα των μπλε κάδων και των μπλε κώδωνων καλύπτει όλες τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από γυαλί, χαρτί – χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, πλαστικό χωρίς περιορισμό στο μέγεθος ή στο σχήμα τους. Από την έναρξη της λειτουργίας της, η ΕΕΑΑ μέχρι σήμερα καλύπτει το 96% του πληθυσμού της χώρας καθώς συνεργάζεται με 306 Δήμους, αλλά και με σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων για την εκπλήρωση της νομικής τους υποχρέωσης ως παραγωγοί.

Στις πόλεις και τους οικισμούς μας βρίσκονται τοποθετημένοι περίπου 175.000 μπλε κάδοι ενώ 529 οχήματα ανακύκλωσης έχουν δωριστεί στους συμβεβλημένους Δήμους και εκτελούν τα δρομολόγια συλλογής των ανακυκλώσιμων. Αυτός ο εξοπλισμός, που η ΕΕΑΑ παραχωρεί στους Δήμους, συνδυάζεται με τα 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθηση των υλικών που ανακτώνται, στην αγορά δευτερογενών υλικών, έτσι ώστε να κλείνει ο κύκλος τεκμηριωμένα με την παραγωγή νέων προϊόντων και υλικών.

Βέβαια οι πολίτες φέρουν και αυτοί τις ευθύνες τους καθώς αδιαφορούν και απαξιώνουν τη σωστή λειτουργία. Αν και οι ευαισθητοποιημένοι με την ανακύκλωση γίναμε περισσότεροι, η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι σύμμαχοι σε αυτήν τη προσπάθεια απορρίπτοντας στους μπλε κάδους λάθος υλικά ακόμα και μπάζα… Επιπλέον οι αρχές δεν καταφέρνουν να ελέγξουν τις παράνομες δραστηριότητες γύρω από τον μπλε κάδο με την κλοπή ανακυκλώσιμων υλικών και ουσιαστικά χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός από τους αρμόδιους φορείς για την επόμενη μέρα, που σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες πρέπει να γίνεται χωριστή συλλογή υλικών. Το ιδεατό για την αύξηση της καθαρής ανακύκλωσης και της μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών, θα ήταν να φτάσουμε στο “Πληρώνω όσο Πετάω”. Αλλά αυτό φαίνεται σήμερα πολύ μακρινό σενάριο, ειδικά όταν οι δήμοι τα τελευταία χρόνια αντί να χρηματοδοτούνται και να εξοπλίζονται από την ΕΕΑΑ για το έργο της ανακύκλωσης και να δίνουν κίνητρα στους πολίτες, αναγκάζονται να αγοράσουν με ίδια μέσα κάδους και αυτοκίνητα ανακύκλωσης…

Τι φταίει αναρωτιούνται αρκετοί, ανάμεσα τους και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που τα τελευταία κυρίως χρόνια στέκονται επικριτικά για τις επιδόσεις του μπλε κάδου.

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήχθη στις 7 Ιουλίου 2022 και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στις 29 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση καλέστηκαν και παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) Νικόλαος Χιωτάκης, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) Ραζής, ο Υπεύθυνος ΟΤΑ της ΕΕΑΑ Δημήτρης Παπασωτηρίου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ.Μ. Μιχάλης Γεράνης, Δήμαρχοι, μέλη της ΠΕΔ Κ.Μ., και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα λειτουργίας του συστήματος των μπλε κάδων ανακύκλωσης, που αφορούν τη μη έγκριση επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΕΑΑ από τον ΕΟΑΝ, η έλλειψη κινήτρων και εξοπλισμού στους δήμους (κάδοι, αυτοκίνητα ανακύκλωσης), το ζήτημα της πειρατείας – κλοπής ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους, η λάθος απόθεση υλικών στους μπλε κάδους από τους πολίτες 40 – 50%, η προβληματική συνεργασία με τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) χωρίς δειγματοληψίες και η μη ανανέωση σύμβασης συνεργασίας της ΕΕΑΑ με τους Δήμους.

Τέλος διαπιστώθηκε η προβληματική λειτουργία των αρμόδιων φορέων (ΕΟΑΝ) στο ζήτημα του καθορισμού των τιμών εισφοράς των παραγωγών – συμβεβλημένων με την ΕΕΑΑ για την υλοποίηση του προγράμματος των μπλε κάδων ανακύκλωσης , με αποτέλεσμα τον κίνδυνο βιωσιμότητας του ΣΣΕΔ (Συστήματος Συλλογής Εναλλακτικής Διαχείρισης) της ΕΕΑΑ.
Οφείλουν το αρμόδιο Υπουργείο ΥΠΕΝ, ο ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ και η ΚΕΔΕ που κατέχει το 35% της ΕΕΑΑ να λύσουν άμεσα το πρόβλημα, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και όχι αθέμιτος ανταγωνισμός, ανάλογος επιχειρησιακός σχεδιασμός, εξοπλισμός και χρηματοδότηση για να μην απαξιώνεται η προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης των υποστελεχωμένων δήμων, που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε, αλλά λογοδοτούν καθημερινά στους πολίτες!!

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement