Στην Ελλάδα κάθε χρόνο απαιτούνται 600.000 μονάδες αίματος και μόλις το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες
Στους διαδρόμους του νοσοκομείου οι γιατροί τρέχουν πανικόβλητοι και ζητούν από τον αδελφό ασθενούς, που εισήχθη εκτάκτως στο χειρουργείο, αρκετές φιάλες με αίμα προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή. ‘Αμεσα ξεκινούν τα τηλεφωνήματα σε συγγενείς και φίλους να σπεύσουν για αιμοδοσία ώστε να σωθεί ο αδελφός του. Η αγωνία είναι μεγάλη, αφού όλα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα…
Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι γιατροί ζητούν τη συνδρομή άλλων νοσοκομείων της χώρας, ρωτώντας τι διαθεσιμότητα έχουν στα ψυγεία τους, για να καλυφθεί η ανάγκη. Ο άνθρωπος τελικά σώζεται και ο αδελφός του, διευθυντής σε μεγάλη εταιρεία, με το που επέστρεψε στα εργασιακά του καθήκοντα πήρε μία σημαντική απόφαση: Να ανοίξει μία τράπεζα αίματος, όπου οι υπάλληλοι θα αιμοδοτούν δύο φορές το χρόνο, προκειμένου κανένας άλλος εργαζόμενος της εταιρείας να μην περάσει την ίδια περιπέτεια στην περίπτωση που χρειαστεί αίμα ο ίδιος ή κάποιο άλλο συγγενικό του πρόσωπο.
Παρόμοιες ιστορίες αγωνίας και αναζήτησης φιαλών έχουν καταγραφεί άπειρες στα ελληνικά νοσοκομεία όταν οι γιατροί ζητούν από πολίτες να βρουν αίμα για να σωθεί ο/η σύζυγός, η μητέρα, ο πατέρας ή κάποιο άλλο συγγενικό και φιλικό τους πρόσωπο, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες η πρώτη απάντηση που δίνει κάποιος «Γιατί δεν γίνατε εθελοντής αιμοδότης;» είναι «Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ…».
Δώστε αίμα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενώ και φέτος οι ανάγκες για αίμα εξακολουθούν και είναι μεγάλες. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα κάθε χρόνο απαιτούνται 600.000 μονάδες αίματος και μόλις το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες, ενώ πολλές φορές γίνονται εισαγωγές.
Το πρόβλημα της επάρκειας, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, θα μπορούσε να λυθεί αν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας προσφέρει αίμα μια φορά τον χρόνο, ωστόσο η καλύτερη λύση είναι η ύπαρξη 300.000 – 330.000 συστηματικών εθελοντών αιμοδοτών οι οποίοι θα δίνουν αίμα 2-3 φορές ετησίως.
Και δεδομένου ότι τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες αυξάνονται, αφού από τη μία οι εθελοντές αιμοδότες αναχωρούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και από την άλλη αυξάνεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού των τουριστών, η ‘Ολια Βασιλάκη, διευθύντρια ΕΣΥ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, καλεί όλους τους αιμοδότες να προσφέρουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους πριν φύγουν για τις θάλασσες και τους τόπους ξεκούρασης και αναψυχής.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα διογκώνεται, γιατί οι τακτικοί αιμοδότες φεύγουν για διακοπές και δίνουν αίμα προς τα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο. Φέτος υπάρχει και μία μεγαλύτερη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα λόγω του ανοίγματος του τουρισμού, καθώς περιμένουμε και αρκετούς τουρίστες, ενώ έχουμε και τα τροχαία ατυχήματα. Πρέπει να αφυπνίσουμε τους εθελοντές αιμοδότες και τους εν δυνάμει αιμοδότες να προσφέρουν αίμα πριν φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», υπογραμμίζει στην εφημερίδα «Karfitsa» η κ.Βασιλάκη – Καρόζη.
Το αισιόδοξο της υπόθεσης, όπως τονίζει η γιατρός, είναι η αλλαγή της ψυχολογίας και της διάθεσης των αιμοδοτών. Τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχε μία συστολή και ένας φόβος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που φέτος φαίνεται πως ξεπεράστηκε, ενώ η κ.Βασιλάκη – Καρόζη τονίζει πως θα πρέπει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να διοργανωθούν και περισσότερες έκτακτες αιμοδοσίες για να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν.
Η διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά
Η διαδικασία αιμοδοσίας είναι ανώδυνη και ακίνδυνη για τον αιμοδότη ενώ διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να συμμετέχουν και να δωρίσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να σώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης εθελοντικής αιμοδοσίας, μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο Δήμο, ή στην ενορία τους. Επίσης, όλα τα κρατικά νοσοκομεία έχουν υπηρεσία αιμοδοσίας όπου μπορούν να αποταθούν.
Πηγή: Karfitsa.gr