Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Τρίμηνη παράταση συμβασιούχων COVID: Σε ΦΕΚ ο νόμος

Πρόκειται για το νόμο στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η τρίμηνη παράταση εργασίας για τους συμβασιούχους covid

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε ο νόμος 4876/ 2021 «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις.»

Πρόκειται για το νόμο στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η τρίμηνη παράταση εργασίας για τους συμβασιούχους covid (άρθρο 176).

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι “επιτρέπεται η παράταση έως την 31η.3.2022, της διάρκειας των συμβάσεων προσωπικού ι.δ.ο.χ. που απασχολείται στους ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού, εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις ή σε περίπτωση που δεν επαρκούν με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα”.

Παράλληλα ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων που αφορούν εργασιακά ή θέματα ΟΤΑ:

-Παρατείνονται, από τη λήξη τους, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ι.δ.ο.χ.) των υποψηφίων του κλάδου ΔΕ Φύλαξης των Καταστημάτων Κράτησης που περιλαμβάνονταν στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ (τ. 17) και απασχολούνται προσωρινά στα Καταστήματα Κράτησης, μέχρι την ανάληψη υπηρεσίας των διοριστέων στις αντίστοιχες θέσεις, σύμφωνα με τους οριστικούς πίνακες διοριστέων της ίδιας προκήρυξης και κατ’ ανώτατο όριο τεσσάρων (4) μηνών, οπότε και λήγουν αυτοδικαίως και χωρίς την καταβολή οποιοσδήποτε αποζημίωσης (άρθρο 173).

– Εισάγεται παρέκκλιση από το ισχύον πλαίσιο (άρθρο 107 του ν.4714/2020) για τον μηχανισμό αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους από τους ο.τ.α. και συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης, η παρακράτηση σε ποσοστό έως 25% του ενός δωδέκατου (1/12) της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς ΙΙόρους (ΚΑΠ), διενεργείται χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων (τεκμηρίωση αδυναμίας πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του οικείου ο.τ.α.) (άρθρο 175).

-Προβλέπεται ότι. περιέρχονται αυτοδικαίως στην κυριότητα των οικείων ο.τ.α. α’ ή β’ βαθμού και τα κοινόχρηστα και κοινωφελή ακίνητα σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο, χωρικής αρμοδιότητάς τους, τα οποία καταχωρίσθηκαν στις κτηματολογικές εγγραφές ως «άγνωστου ιδιοκτήτη» σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 49 του ν. 4821/2021 (διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη της κτηματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών) (άρθρο 181).

– Ρυθμίζονται θέματα αποσπάσεων και μετατάξεων τακτικών υπαλλήλων των ο.τ.α. β’ βαθμού, που διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κύκλων κινητικότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ). (άρθρο 177).

Πηγή: aftodioikisi.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement