Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί στο δάσος του Σέιχ Σου

Published

on

Ξεκινάει μια μελέτη ύψους 1.700.000 ευρώ για το Σέιχ Σου που αφορά σε καθαρισμούς και δασικούς δρόμους

Ξεκίνησαν οι καθαρισμοί στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Anti-Nero» για την προστασία των δασών και την συντήρηση του δασικού πλούτου της χώρας. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά «τα δασαρχεία που ανήκουν πλέον στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και υλοποιείται σε συνεργασία και με την πολιτική προστασία για την διενέργεια των καθαρισμών». Ο κ. Στεργιάδης σημείωσε ακόμη ότι αντίστοιχοι καθαρισμοί θα γίνουν σε όλα τα δάση της χώρας.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «ξεκινάει μια μελέτη ύψους 1.700.000 ευρώ για το Σέιχ Σου που αφορά σε καθαρισμούς, δασικούς δρόμους και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί» ενώ ανέφερε ότι στη συνάντηση που θα έχει αύριο στην Αθήνα με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, θα διατυπώσει αίτημα για την ένταξη δημοτικών δασών στο Πανόραμα, το Ωραιόκαστρο και τη Χαλκιδική στο πρόγραμμα «Δρυάδες» που αφορά την διενέργεια καθαρισμών σε δημοτικά δάση και περιαστικές περιοχές.

Σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε, άλλωστε, η πρώτη, μετά την έναρξη της πανδημίας, δια ζώσης σύσκεψη συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας ενόψει της θερινής περιόδου. Ο κ. Στεργιάδης επανέλαβε ότι τα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και το Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Σχολίασε ότι έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων φορέων, διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ ανέφερε ότι υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για τα ραντάρ που θα τοποθετηθούν στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως μια φωτιά, προτού επεκταθεί. Εκτίμησε, ακόμη ότι «το σύστημα με τα ραντάρ ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών θα τοποθετηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιρού, όπως είχαν υποσχεθεί και ο Περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου σχολίασε ότι «πέρσι είχαμε θετικό πρόσημο στην Κεντρική Μακεδονία και παρά τις πολλές πυρκαγιές στη χώρα δεν είχαμε την εικόνα του νοτιότερου τμήματος της Ελλάδας». Για φέτος είπε ότι είναι ακόμη αρχή και ανέφερε ότι επειδή πέρασε ένας χειμώνας με πολλές βροχές υπάρχει αρκετή υγρασία στο δάσος.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί άσκηση επί χάρτου στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την πυροσβεστική και όλους τους συναρμόδιους φορείς, η οποία θα κλείσει την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο. 

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement