Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι από το Σάββατο για τα μέτρα με 8.000 αστυνομικούς

Published

on

8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα

Με μια κολοσσιαία επιχείρηση των ελεγκτικών μηχανισμών συνοδεύεται η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων αναχαίτισης της έξαρσης της πανδημίας, το ερχόμενο Σάββατο. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις 6.000 σε καθημερινή βάση, το στοίχημα της αυστηρής συμμόρφωσης απέναντι στο νέο πλαίσιο περιορισμών καλούνται να φέρουν εις πέρας οι ελεγκτικές Αρχές, αναλαμβάνοντας δράση στο εξής σε όλη την επικράτεια.

Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ανεμβολίαστους πολίτες, την πιστή τήρηση των μέτρων θα επιτηρούν:

· 8.000 αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα

· 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης

Ασφαλιστικές δικλείδες

Για την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελέγχων, τα συνεργεία της ΕΛ.ΑΣ θα μετακινούνται σε άλλες περιοχές από την περιοχή που υπηρετούν, έτσι ώστε να αμβλύνεται το αίσθημα της εντοπιότητας κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων.

Παράλληλα, οι έλεγχοι θα εκκινήσουν από τους «συνήθεις υπόπτους», δηλαδή επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβατικές συμπεριφορές ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψής τους. Δίνοντας και ένα ηθικό πρόσημο στο όλο εγχείρημα, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου σε μια «μαύρη λίστα» θα κατονομάζονται οι επιχειρήσεις που έχουν επιβεβαιωθεί παραβάσεις αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενημερώνοντας δημόσια τους καταναλωτές.

Οι στόχοι

Σε πρώτη φάση, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κύριος όγκος των ελεγκτικών κλιμακίων θα κατευθυνθεί σε:

· χώρους νυχτερινής διασκέδασης

· χώρους εστίασης (μπαρ, εστιατόρια) ιδίως με εξωτερικούς χώρους

· μεγάλα εμπορικά κέντρα

· σούπερ μάρκετ

· λιανεμπόριο

Σε επόμενο στάδιο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.

«Μηδενική ανοχή»

Την ίδια ώρα, αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν οι ελεγκτικές Αρχές αναφορικά με τους επικείμενους ελέγχους του Σαββατοκύριακου, εκπέμποντας σήμα «μηδενικής ανοχής» από την πρώτη κιόλας ημέρα εκκίνησης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας, ενώ τα κλιμάκια θα δρουν συντονισμένα και γρήγορα, ώστε να μη χαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και συμμορφωθούν προσχηματικά οι υπότροπες επιχειρήσεις μόνο κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Ο κλοιός ελέγχων για τα νέα μέτρα έρχεται ως επιστέγασμα της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην οδηγηθεί σε νέο lockdown, ενδεχόμενο που διέψευσε για άλλη μια φορά χθες κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή 3 στους 4 Έλληνες έχουν πράξει το σωστό, έχουν εμβολιαστεί, και θα ήταν πάρα πολύ άδικο σήμερα να επιβάλουμε συνολικούς περιορισμούς με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό κόστος για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο αφορά σήμερα μία μειοψηφία των Ελλήνων», επισημαίνοντας παράλληλα πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα ουσιαστικά δεν ακολουθεί αυτή την τακτική».

Για το λόγο αυτό, η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών δεν θα έχει προηγούμενο, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει και την κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε ισχύ και πάλι περιοριστικά μέτρα.

Οι αστερίσκοι

Κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης αποτελεί η συνεργασία των επιχειρηματιών, καθώς θα κληθούν να ελέγξουν την ταυτοπροσωπία, αντιπαραβάλλοντας το πιστοποιητικό με την ταυτότητα του πελάτη, προκειμένου να αποκλειστούν οι κάτοχοι πλαστών πιστοποιητικών ή ακόμη και «δανεικών», αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να δανειστούν έγγραφο εμβολιασμένου πολίτη, για να εξυπηρετηθούν.

Επιπλέον, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στους ημιεξωτερικούς χώρους, δηλαδή χώρους με οροφή και πλαϊνά προστατευτικά, οι οποίοι θεωρούνται κλειστοί, σε αντίθεση με τους ανοιχτούς, για τους οποίους δεν προβλέπεται οροφή και περιμετρική κάλυψη.

Υπενθυμίζεται ότι από το ερχόμενο Σάββατο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα προβλέπονται:

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζόμενων σε ποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

· δημόσιες υπηρεσίες,

· τράπεζες,

· μικτούς χώρους διασκέδασης

· ανοιχτούς χώρους διασκέδασης

· εμπορικά κέντρα

· κομμωτήρια

Ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους σε:

· χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ

· φαρμακεία

· χώρους άσκησης θρησκευτικού δικαιώματος

Πηγή: protothema.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement