Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Επικαιρότητα

Ζητείται λύση για τις παράνομες αφίσες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Published

on

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους

Το θέμα της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης παράνομων αφισών σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στη νησίδα της Λεωφόρου Λαγκαδά θέτουν εκπρόσωποι φορέων με επιστολή τους τόσο προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας όσο και προς τους δημάρχους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι Μερσίνη Παπαδοπούλου και Γιάννης Καραμήτσιος από τη «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας» και ο Πρόδρομος Νικηφορίδης από το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» ζητούν από τους αυτοδιοικητικούς να αναλάβουν δράση και να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αφισορύπανσης, όχι μόνο βάσει προσωρινών απομακρύνσεων, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Αναλυτικά η επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα:

Θέμα: Παράνομες αφίσες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη και κύριοι Δήμαρχοι,

Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου παρατηρούμε την αυξανόμενη επιβάρυνση των δρόμων της πόλης μας με αφίσες που διαφημίζουν φεστιβάλ, εκδηλώσεις, επιχειρήσεις, όπως και διαμαρτυρίες διάφορων συνδέσμων, συλλόγων και ομάδων της πόλης μας.

Εφέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τοποθετήθηκαν αφίσες ύψους ενός περίπου μέτρου, με διπλή τοποθέτηση και σε ύψος άνω των δύο μέτρων σε όλες σχεδόν τις κολώνες ηλεκτροδότησης στη νησίδα στη Λεωφόρο Λαγκαδά.

Η λεωφόρος αυτή ενώνει τις δυτικές συνοικίες με το κέντρο, όπως και τη Δυτική και την Ανατολική Μακεδονία με την Κεντρική. Είναι ο δρόμος που χρησιμοποιεί, τακτικά ή μη, η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων και πλήθος επισκεπτών, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτόν τον δρόμο, το αναφέρουμε απλώς ενδεικτικά. Αφορά όλες τις γωνιές της πόλης.

Η νομοθεσία (ν. 2946/2001 και ν. 1491/1984) απαγορεύει την αφισοκόλληση σε δημόσιο χώρο, χωρίς να υπάρχει άδεια, ενώ η άδεια δίδεται από τους δήμους ή τις κοινότητες για συγκεκριμένους χώρους και συγκεκριμένη διάρκεια αφισοκόλλησης. Επίσης, ο νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος (1650/1986, άρθρ. 28 παρ. 1) τιμωρεί όποιον ρυπαίνει το περιβάλλον με φυλάκιση τριών μηνών έως δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο.

Δεδομένων όλων αυτών, πρέπει να εξετάσουμε δημοσίως τα παρακάτω τρία θέματα:

-Δόθηκαν σχετικές άδειες για να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένες αφίσες στη νησίδα της Λαγκαδά, και σε όλα τα άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, και με ποια αιτιολογία;

-Αν δεν δόθηκε άδεια, πώς είναι δυνατόν σε κεντρικά φωταγωγημένους και συνεχούς κίνησης δρόμους ή πλατείες, να πέρασε απαρατήρητη η πολύωρη τοποθέτηση των αφισών από ειδικά συνεργεία, συχνά από τα βλέμματα της τροχαίας και της αστυνομίας;

-Σύμφωνα με το νόμο, οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμο και να αναλάβουν την αποκαθήλωση των αφισών και τον καθαρισμό της περιοχής. Θα επιβληθούν αυτά;

Η αφισοκόλληση, εκτός από την αντιαισθητική, βρώμικη και άναρχη εικόνα που δίνει στην πόλη, είναι επίσης επικίνδυνη για τους πεζούς και τους οδηγούς. Η δε ατιμωρησία των παραβατών συνιστά διαχρονικό άλλοθι για την αύξηση της παραβατικότητας που επιβαρύνει οικονομικά όλους τους δημότες.

Επιπλέον, η αποδοχή αυτής της παράβασης αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό και καταπάτηση των δικαιωμάτων των νομοταγών πολιτών ή οργανώσεων, και αυξάνει το αίσθημα της αδικίας.Για αυτόν τον λόγο φέρουμε το συγκεκριμένο θέμα υπόψη σας για την ανάληψη της κατάλληλης δράσης. Θα εκτιμούσαμε επίσης να ενημερωθούμε για τον γενικότερο προγραμματισμό σας ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αφισορύπανσης, όχι μόνο βάσει προσωρινών απομακρύνσεων, αλλά σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο.

Μπορείτε να δείτε ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις στις φωτογραφίες παρακάτω.

Κοινοποιούμε αυτήν την επιστολή και στον Συμπαραστάτη του Πολίτη, όπως και στον Διευθυντή της Τροχαίας της Θεσσαλονίκης.

Με εκτίμηση, Μερσίνη Παπαδοπούλου και Γιάννης Καραμήτσιος, «Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας»www.thessaloniki21.gr

Πρόδρομος Νικηφορίδης, Σύλλογος « Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» www.paraliazo.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement