Υπό κατάληψη τελούν, σήμερα, 6ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, λόγω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα Ωνάσεια Σχολεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται πως η αλλαγή αυτή θα έχει συνέπειες στους μαθητές των σχολείων, με την επακόλουθη κατάργηση θέσεων εργασίας.
«Θα εκδιωχτούν εκατοντάδες μαθητές» λένε γονείς.
Υπό κατάληψη τελούν και σήμερα το 6ο Γυμνάσιο και 3ο ΓΕΛ Ευόσμου που αναμένεται να μετατρέπουν σε Ωνάσεια Σχολεία, με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να αντιδρούν καθώς όπως τονίζουν «η άμεση συνέπεια της μετατροπής των σχολείων σε Ωνάσεια είναι να εκδιωχτούν εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της γειτονιάς τους, να καταργηθούν δεκάδες οργανικές θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, να μπει λουκέτο σε τμήματα ΖΕΠ και Ένταξης».
Μάλιστα δίπλα στους μαθητές των παραπάνω σχολείων στέκονται και το 1ο γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο και το διαπολιτισμικό που επίσης τελούν υπό κατάληψη.
Μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν πως «η ίδρυση και προώθηση των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων, όπως και των ήδη υφιστάμενων Πρότυπων, αποσκοπεί στην ακόμα περισσότερο εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου, ενώ συγχρόνως επιταχύνει την κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση όλων των υπόλοιπων σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών».
Συμπληρώνουν τέλος πως «τα σχολεία αυτά θα διαφοροποιούνται ως προς τη λειτουργία και διοίκησή τους, θα έχουν διαφορετική πηγή χρηματοδότησης, τρόπο εισαγωγής των παιδιών, απολυτήριο, ωράριο λειτουργίας ακόμη και αναλυτικό πρόγραμμα, διδακτικό ωράριο για τους εκπαιδευτικούς.
Το κράτος, όχι μονάχα δεν φτιάχνει νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά, όπως ευαγγελίζεται, αλλά, αντιθέτως, καταργεί τα υπάρχοντα δημόσια σχολεία που χτίστηκαν με χρήματα του λαού και θα επιλέγουν οι ιδιώτες με εξετάσεις ποιοι θα φοιτούν και ποιοι όχι σε αυτά. Κατά συνέπεια, το επιχείρημα ότι «τα σχολεία αυτά ιδρύονται για τη στήριξη δήθεν των ευάλωτων περιοχών και παιδιών», καταρρίπτεται από τη στιγμή που αυτά ακριβώς τα παιδιά δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σχολείο τους.
Όσες οικογένειες προσπαθήσουν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους, θα πρέπει να τα προετοιμάζουν από το Δημοτικό ξοδεύοντας ένα κάρο χρήματα για φροντιστήρια, ώστε να ανταγωνιστούν παιδιά από όλη την Περιφέρεια, αφού η είσοδος γίνεται με εξετάσεις. Αυτές είναι οι ίσες ευκαιρίες».
Η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 16:00.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ