Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Αρχίζει ευρωπαϊκός αγώνας για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ελευθέριο Κορδελιό

Published

on

Νέο ψήφισμα με 14 θέσεις για την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέθεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Π.Μεσθανεύς

Μετά την ομόφωνη ψήφιση της πρότασης, που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρος Μεσθανεύς για την εγκατάσταση Δημοτικού Σταθμού Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, κατέθεσε ένα νέο ψήφισμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με 14 σαφείς θέσεις δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης .

Η εισήγηση του προέδρου αλλά και το ψήφισμα το οποίο κατέθεσε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ελευθερίου Κορδελιού και το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία παρατίθενται προς ενημέρωση των δημοτών από τη σελίδα της κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού στο facebook.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος κ.Μεσθανεύς αναφέρει τα εξής: «Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και κάνουμε έναν απολογισμό, θα διαπιστώσουμε ότι αυτό πρόβλημα, ταλαιπωρεί τον Δήμο μας για περισσότερο από 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό κάθε δημοτική αρχή έκανε ότι μπόρεσε. Εμείς δεν ακυρώνουμε, δεν υποτιμούμε και δεν μηδενίζουμε καμία προσπάθεια των προηγούμενων διοικήσεων. Αντίθετα τις εκτιμούμε και τις αναγνωρίζουμε όλες. Συνολικά λοιπόν και συλλογικά στη διάρκεια των 25 ετών, έγιναν πολλές προσπάθειες από όλα τα έως τώρα Δημοτικά μας Συμβούλια.

»Κατατέθηκαν άπειρες μηνύσεις, ελήφθησαν σημαντικές πρωτοβουλίες, οργανώθηκαν πολλές διαμαρτυρίες και πολλές κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις και φυσικά κατατέθηκαν μέχρι τώρα και δεκάδες ψηφίσματα από τα εκάστοτε δημοτικά μας συμβούλια. Ο χρόνος όμως έδειξε ότι αυτό το διαχρονικό πρόβλημα είναι πάνω ΚΑΙ από τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ΚΑΙ τις ικανότητες των Δημοτικών Διοικήσεων.

»Κι επειδή εδώ γεννηθήκαμε, εδώ ζούμε κι εδώ μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι- όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο – ή έστω ΔΕΝ σταμάτησε, αντίθετα η κατάσταση πάει κάθε μέρα –ΚΑΙ- κάθε χρόνο και χειρότερα.
-Εάν όμως πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση
-Εάν πραγματικά θέλουμε να ζήσουμε και παραδώσουμε ένα καθαρό περιβάλλον στα παιδιά μας, πιστεύω ότι μετά από 25 χρόνια προσπαθειών και πάσης φύσεως αγώνων ήρθε η ώρα το πρόβλημα αυτό όλοι μαζί να το βγάλουμε ΚΑΙ από το Δήμο μας ΚΑΙ από τη χώρα μας. Είναι χρέος μας, ευθύνη και καθήκον μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας, ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από ρύπους, σκόνη και βακτήρια για να ζήσουν εκείνα …τουλάχιστον…καλύτερα από μας».

Ακολούθως, στο ψήφισμα που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία τονίζονται τα παρακάτω:

ΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ & ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

1ο Γνωστοποιούμε το πρόβλημα και ζητάμε «ΒΟΗΘΕΙΑ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2ον Επικοινωνούμε και ενημερώνουμε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές , τους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος και τον Έλληνα Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

3ον Επικαλούμαστε α)το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκρηξη εργοστασίου στην Γαλλία (Τουλούζη) β) απαιτούμε την πλήρη και άμεση εφαρμογή του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και γ) την άμεση εφαρμογή και την τήρηση όλων των Νόμων, Διεθνών Συνθηκών, Κανονισμών και Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΙ στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

4ον Απαιτούμε την άμεση άρση της συνθήκης SEVEZO η οποία εντελώς επιλεκτικά σε Παγκόσμιο επίπεδο μένει εγκληματικά στάσιμη μόνο στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, εις βάρος των κατοίκων και της τοπικής ανάπτυξης.

5ον Οργανώνουμε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό & Ιατρικό Συνέδριο ( τύπου FORUM) με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

6ον Συγκαλούμε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο και ενημερώνουν : τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, τον Περιφερειάρχη ΚΜ, όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων και όλους τους Δημάρχους του Νομού Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος και οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, παρουσία όλων των πρώην Δημάρχων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου.

7ον Ελέγχουμε εάν εφαρμόζεται ο Νόμος «Ο ρυπαίνων πληρώνει». ΠΡΟΣΟΧΗ διευκρίνιση ΔΕΝ μιλάμε για χορηγίες- αλλά για πρόστιμα.

8ον Προσκαλούμε στον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά να παραστεί σε μια έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου με το συγκεκριμένο θέμα και για αυτοψία στην περιοχή

9 ον Προτείναμε στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, άμεση εγκατάσταση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ο οποίος θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και με την έκδοση καθημερινού δελτίου Ρύπανσης, ώστε να λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα που αφορούν στην προστασία της υγείας μας.

10ον Απαιτούμε να σταματήσει η πολιτεία την αδειοδότηση για οποιαδήποτε προσθήκη ή νέα εγκατάσταση μονάδων ή επέκταση των υπαρχόντων σε μη ασφαλείς αποστάσεις από τις κατοικίες.

11ον Προσκαλούμε την Greenpeace για επιτόπια αυτοψία και για την ενημέρωση για την συνθήκη SEVEZO.

12ον Επαναφέρουμε ΑΜΕΣΑ το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που εφαρμόσθηκε σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των παιδιών μας ΚΑΙ

13ο Διεκδικούμε από το Υπουργείο Υγείας, την πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων για αναπνευστικά, καρδιολογικά, οφθαλμολογικά κ.α προβλήματα από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη υγεία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

14ον Καθιερώνουμε διαρκή επικαιροποίηση του θέματος με την οργάνωση μηνιαίων συνεντεύξεων τύπου στα ΜΜΕ, με την συμμετοχή του Δημάρχου και των επικεφαλής όλων Δημοτικών Παρατάξεων».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement