Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Δ. Κορδελιού-Ευόσμου: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κ. Γκιουλέκα για το 1821

Published

on

Το χρονικό της Επανάστασης μέσα από τις εφημερίδες της παλιγγενεσίας

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του νέου Βιβλίου Βουλευτή Θεσσαλονίκης- Δικηγόρου- Δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα,  με τίτλο Το Χρονικό της Επανάστασης μέσα από τις εφημερίδες της παλιγγενεσίας 1821 «Στην φωτιά, με αίμα και μελάνι» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου. 

 «Θεώρησα χρέος μου να εκδώσω αυτό το βιβλίο φωτίζοντας αυτήν- την άγνωστη-   πλευρά της Επανάστασης μέσα από τις εφημερίδες που τις έγραφαν οι αγωνιστές της Ελευθερίας μας, μέσα από το πεδίο της μάχης, μέσα από την φωτιά του πολέμου και  στην κυριολεξία με το αίμα τους» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, δικηγόρος και δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του,  προσθέτοντας ότι

 «Για πρώτη φορά έρχονται στο φως ολοκληρωμένα σ ένα έργο όλα αυτά τα ανεκτίμητα τεκμήρια, η φωνή των αγωνιστών, τα “εθνικά ευαγγέλια”, της ιστορίας μας και μας δίνεται η δυνατότητα  να νιώσουμε τον παλμό της Επανάστασης,  να ψηλαφίσουμε την ιστορία μας,  και να νιώσουμε πώς ακριβώς ένιωθαν εκείνη την εποχή οι άνθρωποι που μας ελευθέρωσαν.  Θεωρώ ότι είναι χρέος μας, όλων, να μην αφήσουμε την εθνική μνήμη να σβήσει”, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λαός που προχωράει μπροστά αν δεν ξέρει την ιστορία του. 

«Το να γράφει κανείς την ιστορία ενός τόπου, είναι ένα άκρως επικίνδυνο εγχείρημα. Το έργο αυτό είναι υπερβολικά δύσκολο και το να καταγράφεις την ιστορία ενός τόπου απαιτεί υπευθυνότητα, προσήλωση , διαύγεια, ενδελεχή έρευνα, αγάπη για το πόνημά σου και κυρίως για την αλήθεια. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα διαθέτει ο φίλος μας , ο κ. Κων/νος Γκιουλέκας που με τη συνεχή αναζήτηση αυθεντικών ιστορικών πηγών , με το ακούραστο ταξίδι του σε πλήθος δεδομένων του τύπου της εποχής, με την οξυμένη κρίση του , με την αδάμαστη ζωντάνια του , με την αδιαμφισβήτητη ευρυμάθειά του σήμερα μας παραδίδει ένα έργο ζωής , μια ανεκτίμητη καταγραφή της ιστορίας του ελληνικού έθνους , από τους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία μέχρι τη θεμελίωση του πρώτου ελληνικού κράτους» είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Πρόκειται για  ένα αφιερωματικό συλλεκτικό έργο 1300 σελίδων, το οποίο βασίζεται στα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής, καλύπτοντας το χρονικό διάνυσμα από το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης έως τη δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους. Περιλαμβάνει όλες τις ελληνικές εφημερίδες που εκδίδονται κατά τη διάρκεια της Επανάστασης από τους Αγωνιστές του 1821, μαζί με σχόλια για όλα τα γεγονότα και ιστορικά κείμενα για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα την περίοδο εκείνη.  Η έκδοση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών δεκαετιών του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα πάνω στα ιστορικά κείμενα και τα τεκμήρια της εποχής.

Για την συλλεκτική έκδοση μίλησαν ο  π. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας  Διεθνολόγος κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και ο  Δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου .

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε  ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας κ. Ιωάννης Λεοντιάδης πλαισίωσε η Χορωδία « Φιλομήλα» του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου, με τραγούδια από το μελοποιημένο έργο του Διονυσίου Σολωμού «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι κ. Κ. Αμανατιάδης, Φ. Πεσματζόγλου-Δεβετζή, Χ. Δεμερτζής, Ν. Λαφαζανίδης, Α. Παμπουκίδου, ο π. Δήμαρχος κ. Σ. Λαφαζανίδης, , Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement