Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης
Διακόσια εβδομήντα πέντε εικαστικά έργα καλλιτεχνών και μαθητών απόσχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου, αποτελούν περιεχόμενο στην Διεθνή έκθεση Mail Art που συνδιοργάνωσαν – υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, με θέμα “Ξεριζωμός – Uprootingart22 “.
Το ξεχωριστό εικαστικό γεγονός έλαβε χώρα με το διεθνές κάλεσμα συμμετοχής από τον Ιανουάριο ως το τέλος του 2022 – στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – και τα εγκαίνιά του θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Μαρτίουστις 19.00, στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (οδός Λεωφόρου Νίκης 13, στον 2ο όροφο). Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο εκθέσεις, η 1η στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κορδελιού, τον Μάιο του 2022 και η 2η στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, τον Οκτώβριο του 2022. Παράλληλα με την 3η προγραμματισμένη έκθεση στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, θα παραδοθεί η συλλογή όλων των πρωτότυπων έργων, όπως έχουν σταλεί και θα αποτελούν αρχείο, που θα φέρει το όνομα της εμπνεύστριας «Αμπερίδου Σοφία – Mail Art – Ξεριζωμός». Οι συνδιοργανωτές θα συνυπογράψουν Πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής και το αρχείο θα είναι προσβάσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από μια σειρά δρώμενων, στα οποία συμμετέχουν:
Οι μουσικοί: Μωυσιάδης Χρήστος λύρα, Παπαχατζάκης Γιάννης λαούτο, Χρυσικός Κυριάκος νταούλι, Αμπερίδου Παναγιώτα, φωνή
Ποιήματα θα απαγγείλουν: ο Βασίλειος Σιδηρόπουλος συγγραφέας, ο Νικόλας Τσιρώνης απόφοιτος Νομικής και η Μαρία Σαρηγιαννίδου σπουδάστρια χορού-θεάτρου.
Διάρκεια Έκθεσης: 21 – 31 Μαρτίου 2023
Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες : 10:00 – 14:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 241753
Θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα, πρόθυμη προσφορά του καταστήματος παραδοσιακών ποντιακών προϊόντων «ΡΑΓΙΑΝ».
Η ΕΚΘΕΣΗ
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, οι οποίοι έστειλαν τα έργα τους μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εμπνεύστρια της έκθεσης, Σοφία Αμπερίδου, η οποία έχει και την επιμέλεια της συλλογής και παρουσίασης των έργων, συμμετέχουν 107 καλλιτέχνες και δημιουργοί από 15 χώρες, με 169 έργα. Επίσης 86 παιδιά από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου με 106 έργα. Στο σύνολό της, η έκθεση αριθμεί 275 έργα. Συμμετέχουν με έργα τους καλλιτέχνες από Αργεντινή, Αρμενία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Τουρκία.
Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη βίαιη διακοπή τής εκεί παρουσίας τους. Θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, αποτέλεσαν ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η Μικρασιατική Καταστροφή, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ξεριζωμός κλπ.
Η έκθεση περιλαμβάνει κάποια έργα card postal, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι έργα που το μεγαλύτερο μέγεθος είναι διαστάσεων Α4 και διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ζωγραφικά, χαρακτικά, digital, κολλάζ, patchwork, μικτής τεχνικής, ακουαρέλες, ελαιογραφίες και έργα με πολύχρωμα μολύβια και κάρβουνο.
Μέσα από ρεαλιστικά και συμβολικά έργα, εικονίζονται προσφυγικές μνήμες, οι κουλτούρες και οι ιδιαιτερότητες λαών, εκφράζονται συναισθήματα και ερωτηματικά που γεννά ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η θλίψη και ο πόνος της απώλειας και, τέλος, μηνύματα ειρήνης και αγάπης για την ανθρωπότητα.
Με την ολοκλήρωση της έκθεσης και την αρχειοθέτηση των στοιχείων, θα δημιουργηθεί ψηφιακό βιβλίο που θα περιλαμβάνει τα έργα της έκθεσης και τα στοιχεία των καλλιτεχνών, το οποίο θα αναρτηθεί στη σελίδα https://uprootingart22.blogspot.com/
Επικοινωνία στο email : [email protected]