Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Έρχεται… συμμάζεμα στα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας και τον πεζόδρομο Ευόσμου

Η δημοτική αρχή με το άνοιγμα της εστίασης θα εφαρμόσει νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων

Τάξη στο χάος που αναμένεται να επικρατήσει και πάλι με τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιο χώρο, ετοιμάζεται να μπει με το άνοιγμα της εστίασης στον πεζόδρομο και την πλατεία Ευόσμου, τη μεγαλύτερη στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο οικείος δήμος αποφάσισε να… ξεπαγώσει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στην ανάπτυξη συγκεκριμένου αριθμού τραπεζιών και καθισμάτων από τα 600 -700 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στην περιοχή.

Το θέμα της πλατείας, που είναι η μεγαλύτερη στη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει πολύ κόσμο αποτελεί «πληγή» που αιμορραγεί εδώ και χρόνια, καθώς ήταν χαρακτηρισμένη δρόμος και πεζόδρομος και επειδή ακριβώς δεν υπήρχε κανονιστικό πλαίσιο, ο κάθε επαγγελματίες άπλωνε τραπεζοκαθίσματα και άλλες υπαίθριες κατασκευές κατά την κρίση του.

Το κανονιστικό πλαίσιο, όπως τονίζει μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, και Δημοτικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σωτηράκης, έχει ετοιμαστεί από πέρυσι, αλλά το περασμένο καλοκαίρι ο δήμος έδειξε επιείκεια και δεν το εφάρμοσε, καθώς τα καταστήματα επλήγησαν από το πρώτο lockdown, οπότε τους έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουν, παρότι παραβιάζονταν διαρκώς ο ελεύθερος δημόσιος χώρος.

Στο εξής δεδομένης μάλιστα της απόφασης της κυβέρνησης να ανοίξει εντός Απριλίου την εστίαση ο δήμος είναι αποφασισμένος σταδιακά να θέσει σε εφαρμογή το κανονιστικό πλαίσιο, δίνοντας το χώρο που δικαιούνται τα καταστήματα με βάση τα τετραγωνικά τους μέτρα, αλλά και ελεύθερο χώρο στους πολίτες. «Η απόφαση της διοίκησης να μπει τάξη για την εύρυθμη λειτουργία της πλατείας, είναι ειλημμένη, χωρίς αυτό να εκληφθεί ως τιμωρητικό μέτρο για τους επαγγελματίες της εστίασης» αναφέρει ο κ. Σωτηράκης και προσθέτει πως η επιχείρηση “ευταξία” δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς θα δοθεί ένα περιθώριο στα καταντήματα να δουλέψουν και να ορθοποδήσουν.

plateia-eyosmoy-2.jpg

Είπε, ακόμη ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες με τους τοπογράφους έχουν επανεκκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να εκδοθεί το επόμενο διάστημα η κανονιστική διάταξη για τον καθορισμό του κοινόχρηστου χώρου. «Θα την εφαρμόσουμε σιγά – σιγά, ενώ παράλληλα ο δήμος θα φροντίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους επαγγελματίες, χωρίς όμως εξαιρέσεις» σχολίασε ο αντιδήμαρχος.

Χάθηκαν έσοδα για όλους

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μιλώντας για το νέο κανονιστικό πλαίσιο στην πλατεία, τον πεζόδρομο ακόμη και για την οδό Τρίτση, όπου αναπτύσσονται τελευταία δεκάδες νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος προανήγγειλε επιχείρηση απελευθέρωσης του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα και από αυθαίρετες κατασκευές όπου υπάρχουν, καθώς και χωροταξική ομοιομορφία, για να εξαλειφθούν οι ανισότητες.

«Ο δήμος μη έχοντας στα χέρια του τη διάταξη, η οποία είχε να εκδοθεί επικαιροποιημένα από το 2008, έχανε εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά έσοδα που σε άλλη περίπτωση θα εισέρεαν στα δημοτικά ταμεία. Είναι θετικό το γεγονός ότι η πλατεία Ευόσμου συγκεντρώνει τον κόσμο της δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν χωρίς κανόνες, ακόμη και εν μέσω πανδημίας» τόνισε ο κ. Σωτηράκης.

Ξεκαθάρισε ότι το καλοκαίρι το τοπίο θα αλλάξει πλήρως, και ο δήμος α προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, η οποία δεν τηρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αίτημα και των καταστηματαρχών

Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει ότι τη σωστή λειτουργία της πλατείας, διεκδικούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και οι καταστηματάρχες, ζητώντας και αυτοί με τη σειρά τους να εκδοθεί επιτέλους, μια νέα κανονιστική διάταξη, καθώς η προηγούμενη ήταν πριν από 13 χρόνια.

«Δεν θέλουμε να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν, ωστόσο η διάταξη αυτή εκκρεμούσε πολλά χρόνια και ζημίωσε και τους επαγγελματίες και το δήμο που έχανε σημαντικά έσοδα. Αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί και οι καταστηματάρχες, αμέσως μετά την εκλογή της νέας διοίκησης, το πρώτο που ζήτησαν ήταν να υπάρξει πλαίσιο σωστής λειτουργίας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην έκδοση αδειών κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, διαδικασία που τα τελευταία χρόνια έχει παγώσει» επισήμανε ο κ. Σωτηράκης.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία / Φανή Σοβιτσλή

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement