Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Γεμάτη ηχηρά μηνύματα η ημερίδα στον Εύοσμο για την παιδική κακοποίηση

Published

on

Οι ομιλητές έλυσαν απορίες και έδωσαν απαντήσεις στο κοινό

Με μεγάλη επιτυχία και με ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση  από όλους τους πραγματοποιήθηκε -εν όψει της  παγκόσμιας ημέρας κατά της παιδικής κακοποίησης 19 Νοεμβρίου- η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Ο  ρόλος της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος  στον εντοπισμό, την διαχείριση και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης» την οποία οργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου με στόχο την ενεργοποίηση και την ευαισθητοποίηση όλων των δημοτών  σε ζητήματα πάσης φύσεως  Παιδικής Κακοποίησης σε επίπεδο πρόληψης – αναγνώρισης αλλά και αντιμετώπισης.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας οι εισηγήσεις των διακεκριμένων ομιλητών έλυσαν απορίες, έδωσαν  απαντήσεις αλλά και κίνητρα προτροπής στο κοινό για να καταγγέλλουν οτιδήποτε αντιληφθούν και αφορά κακοποίηση παιδιών στο οικογενειακό φιλικό ή ευρύτερα κοινωνικό τους περιβάλλον.Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου  κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός μεταξύ άλλων τόνισε:

« Αυτό που βιώνουμε φέτος δεν έχει προηγούμενο. Δυστυχώς καθημερινά κατακλύζουν τις οθόνες μας, ειδήσεις κακοποίησης παιδιών. Τραγωδίες, Ιστορίες και βασανιστήρια που μας συγκλονίζουν και μας κάνουν να ΜΗΝ πιστεύουμε και να ΜΗΝ θέλουμε να πιστέψουμε σ αυτά που βλέπουμε και ακούμε. Ιδίως μάλιστα όταν αυτά τα εγκλήματα συμβαίνουν στη διπλανή μας πόρτα και το χειρότερο ότι τις περισσότερες φορές  οι κακοποιοί των παιδιών είναι υπεράνω ΠΑΣΗΣ υποψίας, δεν είναι άγνωστοι προς αυτά, αντίθετα είναι μέλη της οικογένειας, ή άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν και εμπιστεύονται στο ευρύτερο περιβάλλον τους.  Όπως κάθε μορφή βίας έτσι και η παιδική κακοποίηση αυξάνεται και μεγαλώνει  στη σιωπή. Ένα παιδί που βιώνει τον πόνο και το φόβο της κακοποίησης, συνήθως ΔΕΝ θα ζητήσει τη βοήθειά μας, κι επειδή αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι ΔΕΝ τη χρειάζεται,  όσο όλοι εμείς κλείνουμε τα μάτια, και ΚΡΑΤΆΜΕ ΚΛΕΙΣΤΌ ΤΟ ΣΤΌΜΑ, περιστατικά βίας θα τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τις παιδικές ψυχές και μάλιστα ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ! Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της παιδικής σιωπής- είναι στο χέρι μας!»

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος της ΔΗΚΕΚΕ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή στον Χαιρετισμό της μεταξύ άλλων επεσήμανε «Πίστευα πάντα ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει υποψήφια θύματα βίας για διάφορους λόγους, για αυτό και  η βία,  μας αφορά όλους, γιατί όταν κάποιος ασκεί βία σε ένα παιδί ή σε μία γυναίκα είναι επικίνδυνος, είναι εν δυνάμει εγκληματίας, για αυτό και το μέγα πρόβλημα της παιδικής βίας δεν είναι ούτε προσωπικό, ούτε οικογενειακό.  Είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Γι αυτό κι εμείς σήμερα με οδηγό μας την ενημέρωση… που πάντα ειναι δύναμη  των πολιτών Κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός είμαι βέβαιη ότι  επειδή τα παιδιά είναι παιδιά   και ΔΕΝ μιλάνε γιατί φοβούνται  … τότε πρεπει να είμαστε εμείς πιο προσεκτικοί και πιο παρατηρητικοί, για να ακούσουμε την βουβή γλώσσα των παιδιών,  να μεταφράσουμε την σιωπή τους,  να ερμηνεύσουμε την γλώσσα του σώματος τους και κυρίως  να ελέγχουμε τις γεμάτες ηνύματα  ζωγραφιές τους. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να μην  ξεχνάμε ότι  τα παιδιά μπορεί να φοβούνται να μιλήσουν  αλλά  δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους…κυρίως από την μαμά….. τους».

Επίσης χαιρετισμούς απηύθυναν η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Αννα Ευθυμίου και η Αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ Κοινωνικής Προστασίας Υγείας κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου.

Η κ. Έλενα Ράπτη: συντονίστρια του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής εκστρατείας κατά της σεξουαλικής βίας των παιδιών και εισηγήτρια του 5ετους εθνικού σχεδίου δράσης ,  βουλευτής Θεσσαλονίκης παρουσίασε το Ευρωπαϊκό  εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» και το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση 2022-2027

Η Κ. Σοφία Καραγιαννοπούλου Κόγιου : Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Θεσσαλονίκης, Δρ. Ιατρικής  Σχολής ΑΠΘ – Πρόεδρος Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, μίλησε για την Κλινική Εικόνα των κακοποιημένων παιδιών που φθάνουν στα νοσοκομεία , για την αντιμετώπιση- και την πρόληψη

Η κ. Ευρυδίκη Παπαχρήστου: Ψυχολόγος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε την Πανελλαδική εκστρατεία ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μένει Μυστικό  και τις δράσεις του Συλλόγου, που στοχεύουν τόσο στην πρόληψη αλλά και στην υποστήριξη παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η κ. Βασιλική Γκουντσίδου: Πανεπιστημιακός-Φυσικός ΑΠΘ, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το Cyberbullying μίλησε για τον ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη του cyberbullying και … PUIναι το πρόβλημα!

Ο κ. Λάζαρος Γρηγοριάδης:   Υπαστυνόμος Β’- Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης παρουσίασε τα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την παιδική κακοποίηση.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement