Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Η δημοτική κοινότητα Ευόσμου λέει «όχι» στην κατάργησή της

Published

on

Ψήφισμα διαμαρτυρίας της δημοτικής κοινότητας Ευόσμου

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση της κοινότητας Ευόσμου εξέδωσε κατά πλειοψηφία η Κοινότητα Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στις 08 Φεβρουαρίου.

Η δημοτική ενότητα δηλώνει την αντίθεσή της σχετικά με τις αλλαγές στις Κοινότητες, όπως αυτές προβλέπονται από το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υιοθετεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει εκδώσει το Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδος.

Παράλληλα, στο ψήφισμα της Κοινότητας Ευόσμου έχουν γίνει οι απαραίτητες προσθήκες και τροποποιήσεις, ώστε να γίνει σαφής η θέση μας για τον σημαντικό ρόλο των Κοινοτήτων στους μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, και η αντίθεση μας στην προβλεπόμενη κατάργηση της Κοινότητας Ευόσμου.

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος αφού είναι μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του.

Ειδικότερα, στους μεγάλους Δήμους, όπως ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, η παρουσία Κοινοτικών Συμβουλίων δίνει την δυνατότητα της άμεσης ανάδειξης των προβλημάτων της κάθε γειτονιάς και της κατάθεσης προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα, προκειμένου αυτά να επιλυθούν για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, η Κοινότητα λαμβάνει πρωτοβουλία για την διοργάνωση δράσεων με σκοπό την προώθηση του εθελοντισμού και την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα όπως η ανακύκλωση, το περιβάλλον κτλ.

Η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου και στους Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και σε ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων αστικών Δήμων, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Ως αιρετοί σύμβουλοι της Κοινότητας Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου,  σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:

  1. Συμμετοχή στην επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με κατάθεση πρότασης από τα συμβούλια των Κοινοτήτων που προβλέπεται να καταργηθούν.
  2. Διατήρηση των Κοινοτήτων των Δήμων της Περιφέρειας της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπως οι Κοινότητες στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.
  3. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες, που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο της Κοινότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  4. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
  5. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
  6. Θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος Δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Διαδικασίες.

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να μην προχωρήσει σε κατάργηση, αλλά σε αναβάθμιση των Κοινοτήτων στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Καλούμε τo Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και τα Κοινοτικά Συμβούλια, που προβλέπεται να καταργηθούν, να εκδώσουν ψήφισμα για την αναβάθμιση και όχι κατάργηση των Κοινοτήτων στους μεγάλους αστικούς Δήμους. Καλούμε τους συνδημότες μας και όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα της Κοινότητας Ευόσμου.

Πηγή: agkidapress.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement