Μ.Τασούλης: Όχι στην απαξίωση του Αθλητικού Κέντρου Ευόσμου στην περιοχή Μαρόκο
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου είχε συνάντηση με γονείς και μέλη των Δ.Σ. αθλητικών συλλόγων που χρησιμοποιούν το γήπεδο Μαρόκο
«Η διατήρηση σε καλή κατάσταση κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών είναι από τις αυτονόητες υποχρεώσεις των δημοτικών αρχών. Τελικά όμως αποδεικνύεται ζητούμενο. Η συντήρηση, η αποκατάσταση, πόσο μάλλον η ανανέωση αυτών των πολύτιμων χώρων, στους οποίους βρίσκει διέξοδο κυρίως η νεολαία, μόνον αυτονόητες δεν είναι».
Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Μίλτος Τασούλης, μετά τη συνάντησή του με γονείς και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αθλητικών συλλόγων, που χρησιμοποιούν το Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου (περιοχή Μαρόκο).
Ο κ. Τασούλης συναντήθηκε με γονείς παιδιών και αθλητών, αλλά και εκπροσώπους του ποδοσφαιρικού τμήματος «ΑΙΑΣ Ευόσμου» της Αθλητικής Ένωσης Ευόσμου και του «Μ.Α.Σ. Μακεδών» Ευόσμου.
Τόσο οι γονείς όσο και τα μέλη των διοικήσεων των συλλόγων εξέφρασαν τα παράπονά τους και περιέγραψαν τα προβλήματα που πρέπει να αποκατασταθούν, για να γίνει το Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου αξιοπρεπές, σύγχρονο και κυρίως ασφαλές, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους αθλούμενους, λόγω των επικίνδυνων αθλητικών χώρων, ενώ επισήμαναν και σειρά αναγκών των παιδιών που αθλούνται, αλλά και των προπονητών για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.
«Πρόκειται για τους καθημερινούς χρήστες του Αθλητικού Κέντρου Ευόσμου, στην περιοχή Μαρόκο. Το γήπεδο κατασκευάστηκε πριν από 15 χρόνια κι από τότε έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών, αντί να είναι ενταγμένο το Αθλητικό Κέντρο σε ένα πρόγραμμα τακτικής διατήρησης σε καλή κατάσταση. Μιλάμε για τον κεντρικό χώρο άθλησης του Ευόσμου και είναι αδιανόητο να υφίστανται ακόμη και ζητήματα ασφάλειας των συμπολιτών μας κάθε ηλικίας, που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις, όπως μου τόνισαν γονείς και διοικήσεις των συλλόγων», επισήμανε ο κ. Τασούλης.
Σύμφωνα με γονείς και μέλη διοικήσεων των αθλητικών συλλόγων:
-Ο έλεγχος, που είναι απαραίτητος, είναι στην περίπτωση του Αθλητικού Κέντρου σχεδόν ανύπαρκτος. Στο μεγάλο γήπεδο και στο όμορο βοηθητικό, όπου αθλούνται παιδιά μικρότερων ηλικιών δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.
-Η περίφραξη του χώρου είναι ασυντήρητη και έχει υποστεί σημαντικές φθορές, καθώς ένα τμήμα του στεγάστρου από το διπλανό στρατόπεδο είχε πέσει και έχει καταστρέψει την περίφραξη, μετά την τελευταία κακοκαιρία.
-Τα περισσότερα καθίσματα του Αθλητικού Κέντρου είναι φθαρμένα και πρέπει να αντικατασταθούν.
-Είναι αναγκαία η κατασκευή στεγάστρου έστω σε ένα τμήμα των κερκίδων, προκειμένου να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες οι γονείς και οι συνοδοί των παιδιών και οι θεατές.
-Επιτακτική είναι η ανάγκη αποκατάστασης των φθορών στα αποδυτήρια και στους χώρους των ντους.
-Τα αποδυτήρια εξάλλου αποδεικνύονται ανεπαρκή για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των αθλούμενων, καθώς με το υφιστάμενο πρόγραμμα προπονήσεων, ομάδες αθλούμενων περιμένουν τους προηγούμενους να αποχωρήσουν για να εξυπηρετηθούν. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη με την τοποθέτηση ενός λυόμενου KIBO, έστω και προσωρινά ή με την παραχώρηση του υπάρχοντος ΚΙΒΟ μετά τις αναγκαίες μικρομετατροπές, που προορίζεται για κυλικείο, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί.
-Άμεσα πρέπει να αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας, το πλαστικό χόρτο στον αγωνιστικό χώρο και στα δυο γήπεδα, διότι η κατάσταση που επικρατεί εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων.
-Φωτιστικά σώματα (προβολείς) είναι κατεστραμμένα, ενώ δεν υπάρχει καν φωτισμός στην είσοδο του Αθλητικού Κέντρου, με αποτέλεσμα ο πολύ σκοτεινός χώρος να ενθαρρύνει περιστατικά παραβατικότητας, σε έναν χώρο που έχει κατασκευαστεί για να τα αποτρέπει.
-Στο γήπεδο δεν λειτουργεί κυλικείο, με ό,τι αυτό σημαίνει ειδικά τις ημέρες διεξαγωγής αγώνων στο γήπεδο, αλλά και για τα έσοδα του Δήμου από τη μίσθωση του κυλικείου.
-Για τις ενεργειακές ανάγκες του Αθλητικού Κέντρου θα έπρεπε να έχει γίνει μια προσπάθεια τοποθέτησης ηλιακών σωμάτων, που μπορεί να επιτευχθεί οικονομικά μέσω χορηγιών ακόμη και των ομάδων, ώστε και να εξοικονομείται ενέργεια και η παροχή ζεστού νερού στους αθλούμενους να είναι δεδομένη.
-Ζητείται ο ορισμός υπευθύνου του Πάρκου, που θα μπορεί να λειτουργεί ως σύνδεσμος του Δήμου με τους αθλητικούς συλλόγους που στεγάζονται στο Αθλητικό Κέντρο, που προπονούνται και αγωνίζονται.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλης: «Η περιοχή Μαρόκο χρειάζεται συνολικά την προσοχή του Δήμου. Επί χρόνια αν και συγκεντρώνει το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας του Ευόσμου, τους νέους αθλητές, στερείται του ενδιαφέροντος και της προσοχής των αρμοδίων. Είναι κρίμα ένα στολίδι της περιοχής μας, μια πολύτιμη υποδομή, να απαξιώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Είναι πέρα από ζήτημα υπευθυνότητας και κοινωνικής αναγκαιότητας και ζήτημα πολιτισμού και αξιοπρέπειας. Αν θέλουμε οι νέοι να προσανατολιστούν στον αθλητισμό, να υιοθετήσουν υγιή κοινωνικά πρότυπα, να ενστερνιστούν την ευγενή άμιλλα και να γυρίσουν την πλάτη τους στις παθογένειες της κοινωνίας μας, οφείλουμε να σεβαστούμε τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το δρόμο τους, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον που θα τους σέβεται και θα το σεβαστούν. Αν θέλουμε να καταλάβουν πως ο Δήμος δεν είναι κάτι απρόσωπο, αλλά ο θεσμός στον οποίο μπορούν να επενδύσουν για να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και η ποιότητα ζωής τους. Ένας Δήμος ανθρώπινος, κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του».