Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Με τη συμμετοχή 18 επιστημόνων πολυθεματική ημερίδα στον Εύοσμο

Published

on

Τις εργασίες κήρυξε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Με την συμμετοχή 18 επιστημόνων και άριστα καταρτισμένων ομιλητών προερχόμενοι όλοι από τον χώρο της Αναπηρίας, και με την συμμετοχή πολύ ευαισθητοποιημένων και εμβολιασμένων πολιτών απ’ όλη την Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11.12.2021, η πολυθεματική Ημερίδα «Κοινωνικής Ένταξης & Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Η Θεματικής της Ημερίδας την οποία οργάνωσε με μεγάλη επειμέλεια και σεβασμό ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, τις εργασίες της οποίας κήρυξε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επαινέθηκε απ όλους τους συμμετέχοντες διότι ανέδειξε την μεγάλη συμβολή της δημιουργίας, το έργο και τα αποτελέσματα των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης- Κοιν.Σ.Επ.», οι οποίες αφορούν στην επαγγελματική -οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Η Ημερίδα η οποία ξεκίνησε στις 12.00μμ και ολοκληρώθηκε στις 17.00μμ κατά τη διάρκεια της επισημάνθηκαν επίσης η αναγκαιότητα για

  • την εξάλειψη της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού,
  • της βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και της αποδοχής της διαφορετικότητας των ΑμεΑ,
  • της ανάδειξης της ικανότητας για απασχόληση, αλλά και της εργατικότητάς τους I
  • της εφαρμογής των δίκαιων και διαχρονικών δικαιωμάτων τους σε όλες της εκφάνσεις της ζωής.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Κυμπουρόπουλο και όλους τους συμμετέχοντας ομιλητές μεταξύ άλλων επεσήμανε « Στον τόπο μας τα δικαιώματα των ΑμεΑ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα Όμως χρειάζεται ακόμη δουλειά. Πέρα από τους νόμους και τις συμβάσεις της πολιτείας και οι πολίτες έχουμε χρέος να σεβόμαστε τα δικαιώματα και να προωθούμε λύσεις για τα προβλήματα των ΑμεΑ. Από μόνα τους το σύνταγμα, οι νόμοι και οι συμβάσεις δεν αρκούν για να λυθούν τα προβλήματά. Για αυτό κι εμείς σήμερα δεν θα επαναλάβουμε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των ΑμεΑ αντίθετα θα δείξουμε τι μπορούν να πετύχουν και τι μπορούν να καταφέρουν τα ΑΜΕΑ στον επαγγελματικό, τον μορφωτικό, τον ψυχαγωγικό και τον κοινωνικό στίβο θα δείξουμε τα αποτελέσματα που προκύπτουν όταν συναντηθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτείας, με τις μεγάλες και θαυμαστές ιδιαίτερες ικανότητες των ΑΜΕΑ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που ζητούν τα ΑΜΕΑ δεν είναι ο οίκτος, και η συμπάθεια μας. Είναι ό,τι ζητάμε όλοι Προσβασιμότητα στη ζωή. Δηλαδή να σπουδάσουν, να δουλέψουν, και να ζήσουν χωρίς εμπόδια. Έτσι λοιπόν σήμερα με τις εισηγήσεις των εξαιρετικών ομιλητών μας και με πρώτο παράδειγμα την εφαρμογή του Νόμου ο οποίος αφορά -την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, -την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα μέσα από-την ίδρυση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» τις γνωστές μας Κοιν.Σ. Επ. για την Ένταξη στον επαγγελματικό στίβο των Ατόμων με Αναπηρία , θα δούμε θα θαυμάσουμε και θα χειροκροτήσουμε τους πρωταγωνιστές των ΚοιΣΕΠ αλλά και τα αποτελέσματα των ΚοιΣΕΠ, θα διαπιστώσουμε στην πράξη της καθημερινότητας, τα οφέλη της επαγγελματικής αποκατάστασης των Ατόμων με Αναπηρία, τα οποία μετά από κατάλληλη εκπαίδευση ,επιτέλους αξιοποιούν το δικαίωμά τους για εργασία ένα δικαίωμα ταυτόσημο με την ποιότητα της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Δήμαρχος απευθυνόμενος – στο κοινό- μίλησε φανερά συγκινημένος, για τα άτομα με αναπηρία, λέγοντας ότι τα ανάπηρα άτομα είναι «οι λαβωμένοι άγγελοι επί της γης που μας φέρουν ουράνια μηνύματα….» ας τους ακούσουμε προσεκτικά…

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση και συνεχάρει τον Δήμο για την οργάνωση της ημερίδας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασίων της πολυθεματικής ημερίδας μεταξύ άλλων τόνισε « Χαίρομαι ιδιαίτερα που πραγματοποιείται μια ημερίδα προσανατολισμένη δικαιωματικά στην απασχόληση και την συμπερίληψη των αναπήρων ατόμων. Στη χώρα μας υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ένταξη, που είναι και ο λόγος που το 2021 οι ανάπηροι δεν ζούμε ακόμη ανάμεσα σας. Το σύνολο των οργανωμένων προσπαθειών συμπερίληψης γίνονται μέσω ειδικών αναπηρικών πλαισίων, δομών, νομοθεσιών. Το Ελληνικό κράτος απ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, επιδιώκει την ένταξη μας, μέσω διαχωρισμού, κι όσο θα συνεχίσει να γίνεται αυτό θα μεγαλώνει κι η πραγματική κοινωνική ένταξη θα ακούγεται ως ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Αυτό που προτείνω κάθε φορά που συνομιλώ με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οποιεσδήποτε δράσεις πραγματοποιούν για τους πολίτες, ενηλίκους και ανήλικους, να είναι ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους και να μην διαμορφώνουν ειδικές δράσεις μόνον για αναπήρους πολίτες. Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως η απασχόληση συμβάλει τα μέγιστα στην ένταξη. Οι λόγοι είναι προφανείς όταν ένα ανάπηρο άτομο είναι έξω στην κοινωνία και εργάζεται. Η ίδια η Σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία του ΟΗΕ, η νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπηρα αλλά και το εθνικό μας σχέδιο δράσης αφιερώνουν πολλές παραγράφους στην απασχόληση. Κρούουν όμως ένα καμπανάκι κινδύνου. Επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η δικτύωση των αναπήρων με την ανοικτή αγορά εργασίας, γιατί με το να ενισχύονται μόνον τα ειδικά προγράμματα ελλοχεύει ο κίνδυνος της γκετοποίησης των αναπήρων. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για προσλήψεις αναπήρων αλλά και τα ανάπηρα άτομα να αναλάβουν επιχειρηματική δράση μετά την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση αλλά και την ανεξάρτητη διαβίωση η οποία θα ξεκινήσει ουσιαστικά σε λίγους μήνες μέσω της παροχής προσωπικών βοηθών, που νομοθετήθηκε πρόσφατα και για το οποίο αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος»

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή στον χαιρετισμό της τόνισε ότι « επειδή η Αναπηρία δεν είναι επιλογή κανενός και ανά πάσα στιγμή ο καθένας μας στη ζωή του, μπορεί να κληθεί να την αντιμετωπίσει, για αυτό και μας αφορά όλους και η αποδοχή αλλά κυρίως και η διαχείριση της, με πρώτη την εφαρμογή της ισότιμης συμμετοχής χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα απέναντί τους, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην προσβασιμότητα, στην εκπαίδευση, στην εργασία και γενικότερα σε κάθε πτυχή της ζωής στη χώρα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήττας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία και συγκεκριμένα στα «Μονοπάτια προσβάσιμης τουριστικής κληρονομιάς», στο πρόγραμμα “seatrac”, στον εξοπλισμό 351 ειδικών σχολείων στα οποία φοιτούν 4000 παιδιά με αναπηρία και στη λειτουργία 20 στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα επόμενα τρία χρόνια από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κούβελας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Μήτας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Αμανατιάδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας –Δια Βίου Μάθησης κ. Γιώργος Σταυρίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριακίδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Ελευθερίου Κορδελιού κ. Χαρατζίδου, η Κοινοτική Σύμβουλος Ευόσμου κ. Μαρία Μάλλιου, Πρόεδροι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Συλλόγων ΑΜΕΑ, Εκπαιδευτικοί , Ψυχολόγοι, κ.α

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement