Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Νέα σύγχρονη εικόνα αποκτούν πέντε δρόμοι στο Κορδελιό

Published

on

Ποιοι είναι οι δρόμοι που περιλαμβάνονται στο έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Πέντε κεντρικοί δρόμοι στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού πρόκειται να αλλάξουν εικόνα μέσα από μια μεγάλη παρέμβαση ριζικής ανάπλασης που σχεδιάζει η δημοτική αρχή. Ασφαλτοστρώσεις, ανακατασκευή πεζοδρομίων, σύγχρονος φωτισμός, νέες φυτεύσεις, καθιστικοί πάγκοι, κάδοι μέσα σε εσοχή, είναι μεταξύ των παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν τις πέντε οδούς στο Κορδελιό.

Οι οδοί που περιλαμβάνονται στο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι η Εθν. Αντιστάσεως, Αθ. Διάκου, Σιατίστης, Μελ. Μερκούρη και Κρήτης. Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, «μέσω του έργου επιτυγχάνεται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των συγκεκριμένων δρόμων με τη δημιουργία σύγχρονου αστικού χώρου». «Επίκεντρο του έργου η απόδοση των πεζοδρομίων στους πεζούς ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της διαδρομής κατά μήκος των οδών, με αιχμή την εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ», τόνισε ο δήμαρχος σημειώνοντας πως το πρόγραμμα αστικών παρεμβάσεων στις κεντρικές οδούς και στους κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους είναι το μεγαλύτερο που σχεδιάστηκε ποτέ στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστα Σωτηράκη, το έργο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από εκτεταμένες παρεμβάσεις, πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Όπως σημείωσε, είναι «ένα έργο που θα δώσει “ανάσα” στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του Ελευθερίου Κορδελιού». Στόχος του έργου είναι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «να συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενισχύοντας σημαντικά τους χώρους πρασίνου, αλλά και βελτιώνοντας την αισθητική εικόνα του δήμου μας».   

Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται στις πέντε κεντρικές οδούς στο Κορδελιό

Οι οδοί Εθν. Αντιστάσεως, Αθ. Διάκου, Σιατίστης, Μελ. Μερκούρη και Κρήτης βρίσκονται στο επίκεντρο της μεγάλης παρέμβασης. Οι ασφαλτοστρώσεις θα πραγματοποιηθούν από ίδιους πόρους και στη συνέχεια οι υπόλοιπες παρεμβάσεις με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδιάζεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα χάραξη και σταθερό πλάτος σε όλο το μήκος των οδών. Θα δημιουργηθούν λωρίδες ειδικής πλακόστρωσης για τη διευκόλυνση της κίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης. Επίσης θα προστεθούν ράμπες για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες στις διασταυρώσεις. Οι δαπεδοστρώσεις θα είναι από σύγχρονα και ανθεκτικά υλικά με αντιολισθητική επιφάνεια.

Νέες φυτεύσεις, καθιστικοί πάγκοι, δοχεία μικροαπορριμμάτων και κάδοι απορριμμάτων μέσα σε εσοχές περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις, ενώ σχεδιάζεται και η εγκατάσταση  σύγχρονου δικτύου ηλεκτροφωτισμού με επιστύλια υψηλής αισθητικής και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση παρόδιων περιοχών θέσεων στάθμευσης και η τοποθέτηση νέων πινακίδων σήμανσης.   


 
«Οι παρεμβάσεις εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για τους πεζούς και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, πληρώντας παράλληλα τις προδιαγραφές για τη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης μέσω της εφαρμογής κατάλληλων υλικών και φυτεύσεων, αλλά και μέσω της σημαντικής ενίσχυσης του πρασίνου», τόνισε στη Voria.gr, ο κ. Σωτηράκης.  

Τα έργα ριζικής ανάπλασης κεντρικών οδικών δικτύων και κοινόχρηστων χώρων στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού αποτελούν μέρος του έργου «Ανάπλαση οδών και ανοιχτών χώρων του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με το ποσό των  9.5 εκατ. ευρώ στο σύνολό του και περιλαμβάνει :

  • την ανάπλαση της οδού Καραολή & Δημητρίου και την κατασκευή νέου κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Καραολή & Δημητρίου και Μ. Αλεξάνδρου στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου  
  • την εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση των οδών Καραολή & Δημητρίου, Μ. Αλεξάνδρου, 28ης Οκτωβρίου, Αλεξάνδρου Παπάγου – Μουσών, Μαιάνδρου, 25ης Μαρτίου και Πολυτεχνείου και του χώρου πρασίνου στο Ο.Τ.233ε, καθώς και στην επικαιροποίηση υφιστάμενων μελετών
  • τη δαπάνη μεταφοράς δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement