Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Οι Μικρασιάτες του Δ.Κορδελιού Ευόσμου απέκτησαν το μνημείο της δικής τους αιματοβαμμένης ιστορίας

Μετά από 100 χρόνια

Μετά από 100 χρόνια οι Μικρασιάτες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου απέκτησαν το μνημείο της δικής τους αιματοβαμμένης ιστορίας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον 91χρόνο Κουκλουτζαλή – Ευοσμίτη κ. Μιχάλη Πρωτοψάλτη και τον Μικρασιατικής καταγωγής Δήμαρχο Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης ενώ το μνημείο ήταν πάγιο αίτημα των δύο Μικρασιατικών Συλλόγων του Δήμου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου « ΟΑγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή».

Η πλατεία που  έγινε φάρος μνήμης και σταθμός στην τοπική ιστορία, γέμισε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου, από Μικρασιάτες απογόνους 3ης και 4ης γενιάς, γαλουχημένοι και μεγαλωμένοι όχι με παραμύθια και «μασάλια» αλλά με αφηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες των παππούδων τους για τις αλησμόνητες πατρίδεςπου διωγμένοι τις εγκατέλειψαν, καταχειροκρότησαν με δύναμη ψυχής και ελπίδα μνήμης την παιδική χορωδία που απέδωσε με τρυφερό και συγκινητικό τρόπο αγαπημένα Μικρασιάτικα τραγούδια.

Την τελετή των  αποκαλυπτηρίωντου Μνημείου συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με την συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Νέου Κορδελιού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμων και τον ιερέα π. Ιωάννη Μεχτερίδη.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε «Σήμερα 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφήκαι σε μία μέρα ορόσημο για τον Δήμο μας Κλήρος και Λαός -Λαός και κλήρος ενωμένοι αποτίουμε τον οφειλόμενο ατομικό και συλλογικό φόρο τιμής και μνήμης, στους  Μικρασιάτες πρόσφυγες προγόνους μας, στους ξεριζωμένους πρωτοκατοικήσαντες αυτού του τόπου, που ήρθαν ΕΔΩ μ ένα μποχτσά , με τα παιδιά αγκαλιά και με τον σταυρό στο χέρι. Εδώ ξαναέφτιαξαν  την ζωή τους από την αρχή όλα εδώ .. στον Κουκλουτζά, στο Χαρμάνκιοι και στο Νέο Κορδελιό…Σήμερα η Διοίκηση μας, κάνει  πράξη μια κοινή μας επιθυμία, κάνει  πράξη ένα κοινό όνειρο  ζωής, τιμής και μνήμης που βασίζετε στις τρεις διαστάσεις του χρόνου. Στο Παρελθόν, στο Παρόν και στο Μέλλον».

Χαιρετισμό απηύθυναν  η  Αντιδημάρχος, Αθηνάς Παμπουκίδου και ο Γλύπτης κ. Ευάγγελος Φυλακτός. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ο επίκ. καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Απεικονίζονται ελληνικά σπίτια των  χαμένων πατρίδων, οι εκκλησίες , ο μακρύς δρόμος των προσφύγων και  της προσφυγιάς, όλοι και όλα μέσα σε μία μικρή βάρκα που όμως χωρά, διασώζει και μεταφέρει στην Πατρίδα, Οικογένεια και Θρησκεία.

Διαστάσεις βάθρου. Φάρδος 2,40μ ύψος 1.00μ από ημίλευκο μάρμαρο Καβάλας. Διαστάσεις μαρμάρινης απεικόνισηςφάρδος 2.10μ, ύψος 1.70μαπό λευκό μάρμαρο Δράμας. Τόπος εγκατάστασης του Μνημείου το κηπάριο μεταξύ του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της οδού Μ. Αλεξάνδρου. 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement