Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης
Τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της δυσοσμίας που επιβαρύνουν το περιβάλλον στην περιοχή του δήμου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Γιουτίκα, στο Δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου, με σκοπό την εξεύρεση λύσης.
Αξιολογώντας την κατάσταση, ο κ. Γιουτίκας, παρουσία της Αντιδημάρχου Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Όλγας Αθανασιάδου, του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Χρήστου Ταξίδη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστα Σωτηράκη, ενημέρωσε τον κ. Μανδαλιανό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Περιφέρεια για το ζήτημα και συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι τα ΕΛΠΕ κλήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να παρουσιάσουν αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν για τη βελτίωση εκπομπής των ρύπων και ισχυρίστηκαν ότι έχουν υλοποιήσει το 75 με 80% των παρεμβάσεων για τις οποίες είχαν δεσμευθεί προ τριετίας, έπειτα από ενδελεχή έρευνα του ΑΠΘ για την εκπομπή ρύπων από τα ΕΛΠΕ, στην οποία μεταξύ άλλων εντοπίστηκε το πρόβλημα στην εκπομπή μερκαπτανών.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αναφέρθηκε στις συνεχείς οχλήσεις του Δήμου προς τη βιομηχανία και τις ουκ ολίγες συναντήσεις που προσωπικά ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο έτος με τους επικεφαλής των ΕΛΠΕ, οι οποίοι του παρουσίασαν τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τον περιορισμό της ρύπανσης και της δυσοσμίας, επισημαίνοντας τους, όμως, πώς αυτές δεν έλυσαν το πρόβλημα, με την κατάσταση να είναι ανυπόφορη κάποιες μέρες για τους κατοίκους οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.
Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, κρίνοντας αναγκαία τη διενέργεια νέων μετρήσεων, προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση και να συγκριθεί με τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από τον πρώτο κύκλο μετρήσεων, καθώς αυτές είναι που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.
Στόχος είναι οι νέες μετρήσεις να γίνουν και πάλι από έναν ανεξάρτητο και αξιόπιστο φορέα όπως το ΑΠΘ, δίνοντας βάση στις τιμές των μερκαπτανών, οι οποίες από τις προηγούμενες μετρήσεις αποδείχθηκε ότι συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, διευρύνοντας ταυτοχρόνως το πεδίο ελέγχων και σε άλλες βλαβερές χημικές ενώσεις ή αιωρούμενα σωματίδια.
Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση επιπλέον μετρητών ρύπανσης σε νέες θέσεις στις περιοχές του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ώστε να διαπιστωθεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια η εικόνα σε όλο το Δήμο.
Σημειώνεται ότι τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δεν λύνουν ένα πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών είχε εκφράσει πρόσφατα και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιζικώστας στη διάρκεια της παρουσίασης των έργων της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τζιζικώστας τόνισε πως, «Κάποια από τα έργα που δεσμεύτηκαν να κάνουν τα ΕΛΠΕ δεν έχουν γίνει ακόμα. Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών των ΕΛΠΕ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον δήμο και την τοπική κοινωνία προς την πολιτεία και τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ο Δήμαρχος επικοινώνησε ήδη με το ΑΠΘ και την καθηγήτρια κ. Σαμαρά, η οποία ήταν η επικεφαλής της ομάδας που έκανε τις πρώτες μετρήσεις το 2019, με στόχο να επισπευστεί η διαδικασία εκκίνησης του δεύτερου γύρου μετρήσεων.
«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι το εργαλείο και η δύναμη για την οριστική λύση που αναζητούμε και δεν θα πάψουμε να ασκούμε πίεση έως ότου βρεθεί μία μόνιμη λύση», ανέφερε ο Δήμαρχος. Όπως τόνισε ο κ. Μανδαλιανός «ο αγώνας για ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο περιβάλλον είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και έχουμε χρέος απέναντι στους συμπολίτες μας να αναζητήσουμε τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στη λύση του προβλήματος που επί δεκαετίες ταλαιπωρεί τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή».