Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου υιοθετεί και διαχέει τεχνολογίες και καινοτομίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Την Πέμπτη, 3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης του 1ου ΕΠΑ.Λ Ευόσμου η ημερίδα προβολής του σχολείου και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Υποδράσεων του Σχεδίου Δράσης ΜΝΑΕ για τρίτη συνεχή χρονιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», το σχολείο υπέβαλε αίτηση υλοποίησης σχεδίου Δράσης με τίτλο «Το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου υιοθετεί και διαχέει τεχνολογίες και καινοτομίες». Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 4 δράσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς από μαθήτριες και μαθητές κυρίως της Α΄ τάξης αλλά και με τη βοήθεια μαθητριών και μαθητών των τομέων και ειδικοτήτων της Β΄ και Γ΄ τάξης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και πραγματοποίησαν τις υποδράσεις:

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 1: Ψηφιακή παρακολούθηση καλλιέργειας μαρουλιού

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα συνεργάστηκαν με τους σπουδαστές του Perrotis College της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο καθηγητή για τις βασικές αρχές που εφαρμόζονται στη Γεωργία Ακρίβειας και γνώρισαν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που αξιοποιείται στην πράξη.

Στη συνέχεια, με τη συνεργασία του Τομέα Πληροφορικής του Εργαστηριακού Κέντρου Ευόσμου και το συνεργείο ηλεκτρολόγων του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι μαθητές εγκαταστήσαν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο θερμοκήπιο του σχολείου και σύνδεσαν διαδικτυακά ψηφιακές συσκευές.

Με τη βοήθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών, οι μαθητές εφάρμοσαν τις αρχές της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή φυτών μαρουλιού.

Τέλος, οι μαθητές στη διάρκεια της καλλιέργειας σύλλεξαν τα δεδομένα των ψηφιακών μέσων που τα κατέγραψαν με ακρίβεια την υπάρχουσα κατάσταση στο θερμοκήπιο και διαχειρίστηκαν τη συγκεντρωμένη πληροφορία και δεδομένα με στόχο την εξοικονόμηση εισροών και την φιλικότερη διαχείριση του περιβάλλοντος.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 2: Η πιο διάσημη βιταμίνη. Πηγές πρόσληψης από τους εφήβους

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην δράση διερεύνησαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών τους, με έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για το σκοπό αυτό, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών δημιούργησαν ερωτηματολόγιο στο Google Drive με τα Google Docs και τα αποστείλαν ηλεκτρονικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα συμμαθητών τους. Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν τα αποτελέσματα και κατέγραψαν τα πέντε πιο δημοφιλή λαχανικά, φρούτα και είδη χυμών, στα οποία θα προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε βιταμίνης C.

Ειδικότερα, για την πραγματοποίηση των μετρήσεων οι μαθητές συνεργάστηκαν με το Εργαστήριο Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκαν στην μεθοδολογία μέτρησης της βιταμίνης C με τη χρήση του ψηφιακού Refractometer RQFlex.

Οι μαθητές πειραματίστηκαν με την μέτρηση της βιταμίνης σε νωπά φρούτα και λαχανικά, σε λαχανικά μετά από βρασμό, σε συσκευασμένους αλλά και φρεσκοστυμμένους χυμούς. Τα είδη φρούτων, λαχανικών και χυμών που χρησιμοποιήθηκαν αφορούν κυρίως αυτά που ανέδειξε η έρευνα.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 3: Με 3D ματιά…

Κάθε χρόνο στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου διοργανώνεται εβδομάδα σταδιοδρομίας με στόχο την ενημέρωση των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και των γονέων-κηδεμόνων τους για την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων.

Με δεδομένο την αβεβαιότητα της φετινής χρονιάς όσο αφορά την δυνατότητα να επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκπαιδευτικής φύσης των μαθητών και επιπρόσθετα των συγκεντρώσεων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της εικονικής περιήγησης και του βίντεο 360ο για να περιηγήσουν στο σχολείο τους, τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και τους γονείς-κηδεμόνες τους.

Μαθητές της Α’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Ευόσμου στα πλαίσια του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων με τη χρήση μιας ειδικής κάμερας 360ο τράβηξαν βίντεο τους χώρους του σχολείου, περιβάλλοντα χώρο, χώρους γραφείων, αίθουσες αλλά κυρίως τους χώρους των εργαστηρίων των τομέων. Επεξεργάστηκαν τα παραπάνω βίντεο και το τελικό προϊόν είναι ένα βίντεο όπου κάθε θεατής θα μπορεί να περιηγηθεί μέσα σε αυτό.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές γυμνασίου θα «βιώσουν» την περιήγηση στο σχολείο μας με δεδομένο ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στους χώρους του.

ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4: Μικροί, μεγάλοι μαζί σε δράση – Covid-free 3D printer project

Μαθητές δημιούργησαν αφίσες όπου θα φαίνονται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από ιώσεις και σελιδοδείκτη στον οποίο με σχήματα δίνονται οδηγίες για τα μέτρα υγιεινής. Επίσης χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της τρισδιάστατης σχεδίασης σχεδίασαν πιάστρα συγκράτησης μάσκας. Στην συνέχεια τύπωσαν τις πιάστρες σε 3D Printer. Επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας όπου ανάρτησαν τις αφίσες και μοίρασαν στους μικρούς μαθητές τους σελιδοδείκτες και τις πιάστρες συγκράτησης μάσκας.

«Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement