Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Αντ.Σαουλίδης: Κανένα έργο, μόνο μακέτες και εξαγγελίες για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

Published

on

Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης στο ditika.gr

Ο Αντώνης Σαουλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Συκιές. Εξακολουθεί να ζει με την οικογένεια του στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής του.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, για χρόνια υπηρέτησε τον δήμο Νεάπολης Συκεών από πολλές θέσεις ευθύνης με τη διοίκηση Δανιηλίδη, ενώ στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου διεκδικεί την ψήφο των πολιτών ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξή του στο ditika.gr ο κ.Σαουλίδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα και ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αναλύει τα προβλήματα, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να στείλει επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και προτείνει λύσεις.

Υποστηρίζει πως «η δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει, μπορεί να γίνει το next big think και υποδειγματικός αστικός χώρος όμως απαιτούνται επενδύσεις,  απαιτείται σχεδιασμός, σύγκρουση με παθογένειες, επιμονή και αποφασιστικότητα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντώνη Σαουλίδη στο ditika.gr:

-Κύριε Σαουλίδη, ως μόνιμος κάτοικος της δυτικής Θεσσαλονίκης που είστε και ως υποψήφιος βουλευτής, πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα της περιοχής;

Είναι πολλά και είναι σημαντικά. Μείζον ζήτημα είναι οι συγκοινωνίες – με έναν ΟΑΣΘ σε μαύρο χάλι και το μετρό τουλάχιστον μία δεκαετία μακριά μας, πρέπει να δούμε άμεσα νέες λύσεις. Δυτικός προαστιακός στις καλένδες, τραμ στον πάγο, γιατί;  Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ζήτημα είναι η έλλειψη ποιοτικού δημοσίου χώρου, η έλλειψη πρασίνου. Η λύση είναι η απόδοση των παλιών στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αλλά και ένα σχέδιο αναπλάσεων σε κάθε δήμο. Οι πολίτες στη δυτική Θεσσαλονίκη αξίζουν νέους πεζόδρομους, πάρκα και πλατείες που θα αναβαθμίσουν αισθητικά αλλά και λειτουργικά την καθημερινότητά τους.

Ασφάλεια και εγκληματικότητα – η υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων έχει εμφανείς επιπτώσεις. Τέλος θα μιλήσω για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και το γενικότερο ζήτημα της ρύπανσης, την μη αξιοποίηση του βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος και τους ρυθμούς χελώνας στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο, που θα έδινε μια νέα  προοπτική σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

-Δεν έγινε κανένα βήμα προόδου τα τελευταία χρόνια;

Όχι. Κανένα απολύτως. Εκτός αν θεωρήσουμε βήμα προόδου τις μακέτες, τα σχέδια, τις εξαγγελίες και τις προθέσεις. Αν εσείς βρείτε μέσο σταθερής τροχιάς στη δυτική Θεσσαλονίκη υποδείξτε το και στους υπόλοιπους. Αν βρείτε – πλην Παύλου Μελά – αξιοποίηση στρατοπέδων θα αλλάξω άποψη και εγώ. Αν δείτε νέα νοσοκομεία, νέα Αστυνομικά Τμήματα, νέα πάρκα, αναπλάσεις θα χαρώ να τα μάθω και εγώ. Ισχυρίζομαι ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε – μόνον ό,τι έχουν κάνει κατά τόπους οι δήμου αυτών των περιοχών. Απουσιάζει ο σχεδιασμός σε ένα ανώτερο επίπεδο, πάνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δείτε και κάτι ακόμη – όποιο έργο και αν ξεκινήσει, ό,τι και αν μπει σε τροχιά υλοποίησης έχει «στην απέξω» τη δυτική Θεσσαλονίκη. Με το μετρό τα ξέρουν όλοι. Τώρα με το fly over – τη νέα υπερυψωμένη περιφερειακή – το έργο και πάλι αφήνει εκτός τη δυτική Θεσσαλονίκη. Είναι σαν η Νέα Δημοκρατία να έχει θεσμοθετήσει πολίτες δύο κατηγοριών.

-Ο πρωθυπουργός αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης σε συνεχείς επισκέψεις τους αναφέρουν πως η δυτική Θεσσαλονίκη αλλάζει. Το βλέπετε εσείς αυτό;

Είναι αυτό που σας είπα μόλις. Όπου απουσιάζουν τα έργα και οι παρεμβάσεις φυτρώνουν επισκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι εξαγγελίες, ευδοκιμούν οι υποσχέσεις. Η δυτική Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει, μπορεί να γίνει το next big think και υποδειγματικός αστικός χώρος όμως απαιτούνται επενδύσεις,  απαιτείται σχεδιασμός, σύγκρουση με παθογένειες, επιμονή και αποφασιστικότητα. Τίποτε από αυτά δεν βλέπω. Επισκέψεις κυβερνητικών παραγόντων και του κ. Μητσοτάκη βλέπω. Είναι βλέπετε κοντά οι εκλογές και τα μηνύματα για την κυβέρνηση μάλλον όχι και τόσο ενθαρρυντικά.


-Τί σας οδήγησε να στείλετε επιστολή στο γραφείο του κ.Μητσοτάκη για τα προβλήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης; Πιστεύετε ότι θα σας ακούσει;

Με ξένισε αυτό που είπε ότι είχε μία εκκρεμότητα στο πρόγραμμά του, την δυτική Θεσσαλονίκη και θέλησα με την ευκαιρία αυτή να του υπενθυμίσω ότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές περισσότερες. Ήδη πολλά σημεία τα αναφέραμε πρωτύτερα. Πλεόνασμα επικοινωνίας, πληθωρισμός υποσχέσεων αλλά επί της ουσίας πολύ λίγα πράγματα. Είδατε κάπου ένα εργοτάξιο;

Ακόμη και αν δεν ακούσει εμένα προσωπικά, θα ακούσει σίγουρα στις 21 Μαΐου τη φωνή των πολιτών και την καταδίκη αυτών των δικών του πολιτικών. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε σε κάθε μας κουβέντα για τη δυτική Θεσσαλονίκη είναι πως αποτελεί σπίτι για τον μεγαλύτερο νεανικό πληθυσμό της χώρας και αυτό κάτι σημαίνει. Εάν αυτή τη μοίρα επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους νέους της χώρας μας, τότε και η δική τους απάντηση θα είναι ανάλογη.


-Πώς μπορούν να επιλυθούν, όμως, τα ζητήματα; Τι χρειάζεται; Και τι έχετε σκοπό να κάνετε εσείς σε περίπτωση εκλογής στη Βουλή
;

Δεν μου αρέσουν οι μεγαλοστομίες και ο πληθωρισμός υποσχέσεων. Η υποβάθμιση όμως δεν είναι νομοτέλεια και πιστεύω πάρα πολύ στη δυτική Θεσσαλονίκη γιατί εκεί μένουν άνθρωποι ικανοί, δημιουργικοί, κόσμος της εργασίας και νεολαία.

Οι λύσεις θα έρθουν μέσα από την πολιτική. Πολιτική σημαίνει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Σημαίνει σχέδιο και δράση. Είναι εμφανές ότι η Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα η δυτική Θεσσαλονίκη δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, όπως δεν βρίσκεται και η υπόλοιπή περιφέρεια πέραν την Αττικής. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις – χρειαζόμαστε μια άλλη κατανομή των πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών. Επίσης χρειαζόμαστε μια διαφορετική αντίληψη για το πως αξιοποιούνται αυτοί οι πόροι – δείτε για παράδειγμα το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Κατευθύνουν πόρους σε έργα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς πολλαπλασιαστικό όφελος στην ελληνική οικονομία. Παρουσιάζουν μια λίστα έργων, αποσπασματικών και ασύνδετων, μερικώς αχρείαστων, αντί ενός συνεκτικού σχεδίου για την οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Άρα χρειαζόμαστε ισχυρή φωνή, χρειαζόμαστε εκπροσώπηση δυνατή, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο με προτεραιότητες που θα προκύψει από έναν μεγάλο ανοιχτό δημόσιο διάλογο για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Επιτρέψτε μου να πω ότι εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια – αλλά και με μεγαλύτερη ένταση αυτή τη φορά, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο – έχω συμβάλλει και έχω αναδείξει τα θέματα της δυτικής Θεσσαλονίκης σε βαθμό υπερθετικό. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια ατζέντα και πλέον όλοι συζητούν με βάση αυτήν. Πιθανή εκλογή μου θα μεταφέρει αυτήν την ατζέντα εντός κοινοβουλίου. Θα γίνω ο ιμάντας επικοινωνίας αλλά και διεκδίκησης για την πόλη.


-Ζητάτε την ψήφο των πολιτών στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος; Γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Ζητώ την ψήφο για να εκπροσωπήσω του Θεσσαλονικείς με δύναμη, με αποφασιστικότητα, με φωνή. Όλοι μας έχουμε στη ζωή μας κάποια σημεία αναφοράς. Σημεία σταθερά και αδιαπραγμάτευτά. Για εμένα η οικογένεια και ο τόπος μου είναι τα βασικότερα όλων. Έχω ισχυρές απόψεις, πολιτικές και κοινωνικές που δεν αλλάζουν εύκολα.

Θέλω όμως με τις όποιες δυνάμεις μου να υπηρετήσω την πόλη μου και τους ανθρώπους. Μεγάλωσα, ζω, εργάζομαι και έκανα οικογένεια στις Συκιές. Οι άνθρωποι της Νεάπολης, του Παύλου Μελά, των Αμπελοκήπων του Ευόσμου είναι κατά κάποιο τρόπο δικοί μου άνθρωποι. Θέλω να δω τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τη δυτική να βελτιώνεται άμεσα. Να προσφέρει στους πολίτες και στη νέα γενικά καλύτερες συνθήκες και περισσότερες προοπτικές. 

Η χώρα συνεχίζει να είναι αδύναμη και έκθετη στις παγκόσμιες διακυμάνσεις, με τα βασικά της μεγέθη προβληματικά, με μία Οικονομία εσωστρεφή, βασισμένη στο δανεισμό και την κατανάλωση. Η Ν.Δ., που μας οδήγησε στον εκτροχιασμό και τα Μνημόνια, δαπανά αλόγιστα και ευνοεί τους ημέτερους. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ 10 χρόνια τώρα, δεν έχει μία ολοκληρωμένη θέση, κοστολογημένη και άξια σοβαρής συζήτησης. Το ΠΑΣΟΚ, έχει αποδείξει ότι θέτει θέματα στο δημόσιο διάλογο, προτείνει εφικτές λύσεις και έχει ένα μεγάλο και αξιόλογο στελεχικό δυναμικό που αναδείχθηκε μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement